Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Ką daržovės veikia saldžiuose pyraguose?

Obuoliai ir kriaušės saldžiuose pyraguose - nuostabu, dera puikiai, skoniai pažįstami nuo vaikystės. Pomidorai, baklažanai, cukinijos? Žinome, kad taip būna, bet vis tiek šiek tiek keista: jeigu ir kepame šokoladainį su burokėliais, tai labiau iš smalsumo, o ne dėl įsitikinimo, kad bus geriau nei gerai!



Į visus klausimus apie daržoves kepiniuose atsako konditerė Valerija Livanova-Perova.


Ar daržovės gali būti naudojamos saldžiuose kepiniuose?

Keksas su burokėliais, duona su bulvėmis, tortas su morkomis, pyragas su cukinijomis, keksiukai („muffins“) su avokadu, sūrio pyragas su moliūgais ar batatais – daržovės plačiai naudojamos kepiniuose: ir ne tik sūriuose, bet ir saldžiuose patiekaluose. Kiekviena daržovė turi savo ypatingų savybių, kurias perteikia kepiniams: vienos daržovės suteikia skonio ir aromato, kitos daro įtaką tekstūrai, trečios „papuošia“ spalva arba suteikia kepiniui papildomos drėgmės.


Kokios daržovės gali būti naudojamos kepiniuose?

Kepiniams gardinti kaip papildomas ar pagrindinis gaminio ingredientas gali būti naudojamos, iš esmės, visos daržovės. Viskas priklauso nuo kepinio rūšies ir tikslo, kuriam naudojamos daržovės.


Dažnai kepant bandeles ar duoną recepte randame bulvių košę. Kokią įtaką kepiniams ji daro?

Iš tikrųjų dažnai kepinių receptūroje sutinkame šviežiai virtų bulvių košę. Tai gali būti, pavyzdžiui, kukurūzų duona arba mėsainių bandelės. Šie kepiniai yra sausi dėl juose esančių ingredientų proporcijų ir savybių, todėl reikia papildomos drėgmės šaltinio. Šią funkciją puikiai atlieka šviežiai virtų bulvių košė.

Taip pat plačiai naudojami batatai, kurie suteikia kepiniui ne tik drėgmės, bet ir saldesnį bei ryškesnį skonį, ryškią spalvą. Batatai puikiai dera ir su prieskoniais, tokiais kaip cinamonas ar gvazdikėliai.