top of page

Jaunas vynas atvyksta – rytoj Božolė diena

Pasitikite jaunuolį, kurio vardas Božolė. Kilęs iš Prancūzijos, Burgundijos regiono pašonės. Jis punktualus. Kaip ir kasmet, apsireiškia tuo pačiu metu, kiekvieną trečią lapkričio ketvirtadienį. Pasaulis švenčia ir mėgaujasi – atvyko Beaujolais Nouveau, jaunas vynas. Lietuva – ne išimtis.

Božolė – pirmasis šių metų derliaus vynas Prancūzijoje, pavadintas pagal Božolė sritį Burgundijos regiono pietuose. Kadangi tai yra pirmasis metų derliaus vynas, specialistai ir mėgėjai pagal jį mėgina spręsti apie tų metų derliaus kokybę.

„Božolė yra kontroliuojamos kilmės vynas (Beaujolais Nouveau AOC, Beaujolais Villages AOC), gaminamas karboninės maceracijos būdu, t. y. sveikų uogų fermentacija iš „Gamay“ veislės vynuogių, kurios skinamos rankomis, turi ploną odelę ir nedaug taninų. Šis vynas pasižymi gėlių, bananų, prinokusių vyšnių, aviečių, braškių natomis, gaiviai rūgštus. Pietinėje Božolė pusėje vynas būna lengvesnis, vaisiškas, o šiaurinėje – sodrus, ryškaus skonio“, – paaiškino restorano „Prancūzai“ vadovė Rūta Platačiūtė-Burneikė.

Agnės Kertenytės Katmandu nuotr.


Agnės Kertenytės Katmandu nuotr.


„Prancūzai“ yra vienas tų restoranų, kuriame rytoj bus ragaujamas pirmasis šių metų vynas. Vilniuje šiemet bent 10 vietų atidarinės Božolė butelius: „Downtown Food Hall“, svetainė-baras „Veranda“, „Benedikto turgus“, „14Horses“, „Selfish Bistro“, „CAPO“, „La Boheme“, „Saula“, „Paupio 12“, „Queensberry“.

„Esame prancūziškos virtuvės restoranas, todėl Božolė dieną turėjome švęsti. Iniciatyvos organizuoti ėmėsi ne vadovai ar rinkodaros skyrius, kaip yra įprasta, o mūsų padavėjai! Elona, kuri šiuo metu dalyvauja someljė mokymuose, ir Modestas, kuris atėjo dirbti padavėju tiesiai iš virtuvės. Puikus duetas sukūrė ir bufeto konceptą – juk Božolė skaniausia yra tik labai trumpą laiką, tad reikia mėgautis, kiek telpa“, – sprendimą organizuoti nuo 1951 m. Prancūzijoje minimą šventę komentavo vadovė.

Agnės Kertenytės Katmandu nuotr.


Božolė vynas įprastai būna lengvas, vaisinis, nors, kaip sako pašnekovė, gali būti ir pilno kūno. Nors „Gamay“ vynai nepasižymi visomis „Pinot Noir“ vynams būdingomis savybėmis, Božolė vynas dera su daugybe tų pačių patiekalų ir ingredientų kaip „Pinot Noir“.

Božolė yra universalus vynas, prie jo dera daugelis patiekalų: „Nors svečiai ir užsisako skirtingus prancūziškos virtuvės užkandžius ar patiekalus, tokius kaip patés, terrines, rillettes, saucisson sec, bri ir kamamberą, šis vynas beveik visada yra nugalėtojas. Jis taip pat idealiai tinka prie kalakutienos, vištienos, antienos, ėrienos, veršienos, tuno ir lašišos.“

Agnės Kertenytės Katmandu nuotr.


„Prancūzų“ bufete prie vyno bus siūlomi sūrinės „Sūrininkų namai“ sūriai, užkeptos sraigės, varlių kojelės, austrės su įvairiais padažais, marinuotos alyvuogės, kruasanai, įdaryti bri sūriu, įvairūs vieno kąsnio sumuštinukai ir kiti užkandžiai.

Božolė bufetas restorane „Prancūzai“ vyks 18–22 val. Jo kaina – 35 Eur.

Daugiau informacijos ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page