top of page

Jaukūs malonumai: gražiausi knygynų ir kavinių duetai

Paminėjus žodį „ruduo“, daugelis užsisvajoja apie vakarą su knyga ir puodeliu kavos, kakavos ar arbatos. O jeigu dar aplinkui maloniai šilta… Skubame priminti, kad šį scenarijų galima lengvai įgyvendinti ne tik namuose, bet ir mieste – niekas nežino, kada ir kaip, tačiau tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje viena po kitos knygynuose įsikuria kavinės: arba knygynai sukuria savo koncepciją, arba pasikviečia žinomesnius kavinių tinklus. Tai kiekvieno knygų mylėtojo svajonė – telieka išsirinkti romaną ir jaukiai įsitaisyti. VMGonline.lt pasidomėjo, kuriuose knygynuose ir Lietuvoje galima prisėsti išgerti puodelio kavos, o taip pat pasižvalgė po 7 įspūdingiausias ir populiariausias Europos kavinių ir knygų duetus. Keliaujant į juos užsukti tikrai verta.

„Rūdninkų knygynas“. Leono Garbačiausko nuotr.


Lietuva

Turbūt nestebina, kad didžiausią knygynų-kavinių sankaupą galima rasti sostinėje. Skaniais gėrimais ir desertais vaišina senamiestyje įsikūrę unikalūs dėvėtų ir naujų knygų „Rūdninkų knygynas“, „Mint Vinetu“. Taip pat verta pasižvalgyti po knygynų tinklus – „Vaga“ dažnai tikrai pasiūlys kavos, o, tarkime, prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ esančiame „Pegase“ atidaryta knygų, kavos ir gastronomijos sąsajų įkvėpta kavinė „Books&Cups“.

Apsilankius Kaune, be abejo, negalima praleisti ir vizito į „Knygų ministeriją“.

Europa

„Carturesti Carusel“ knygyno, esančio Bukarešto širdyje, Rumunijoje, neaplankyti tiesiog negalima. Įkurtas buvusiame sandėlyje, užima kelis aukštus, o viršun vedančiais svajingais laiptais pateksite ir į kavinę.


Daug kas žino žymųjį Paryžiaus knygyną „Shakespeare and Co“, įkurtą pagerbiant XX a. pradžioje kūrusius autorius, tokius kaip Ernestas Hemingvėjus. O visai šalia slepiasi „The Abbey Bookshop“ – jauki atmosfera čia garantuota, nes lentynos, rodosi, tuoj nulūš nuo knygų, ir tik įžengus su kvapnia kava jus pasitiks kanadietis savininkas Brianas.


„Alexandra Book Cafe“ Budapešte, Vengrijoje, greičiausiai ne vienam užgniauš kvapą. Aukštos lubos, stulbinanti architektūra, žibantys šviestuvai – tai beveik karališka patirtis. Tad išsirinkite kurią nors puikią knygą ir karališkai prisėskite karšto šokolado.


„Massolit Books & Cafe“ rasite ir tame pačiame Budapešte, ir Krokuvoje, Lenkijoje, nors kalbama, kad esanti Lenkijoje – erdvesnė, jaukesnė ir priimanti mažesnius žmonių srautus. Knygyne-kavinėje, primenančioje lietuvišką „Mint Vinetu“ paragaukite naminio riešutų sviesto ir šokolado pyrago ir neskubėdami peržiūrėkite puikų knygų pasirinkimą. Namus primenanti, vintažinė aplinka tikrai neskubins išeiti.

Jei keliaudami sustosite Varšuvoje, būtinai apsilankykite Modernaus meno muziejuje. Renovuotos šiuolaikiškos patalpos įspūdį padaryti turėtų daugeliui. Daug erdvės, plūstanti šviesa, nuostabi knygų įvairovė ir skanūs maisto bei gėrimų pasirinkimai – ar gali būti geriau?


Įžengimą į Mastrichto mieste, Olandijoje esančią erdvę „Boekhandel Dominicanen“ būtų galima pavadinti praktiškai šventu, mat erdvė įsikūrusi buvusioje dominikonų bažnyčioje. Knygų klausimu čia rasite visko, ko tik širdis geis, o kampe esančioje kavinukėje galėsite sustoti kavos ir pasigrožėti Tomo Akviniečio laikus menančiomis freskomis.


Barselonoje „Laie Librería Café“ širdį pavergti turėtų visiems: dviaukštis knygynas su nuostabiais laiptais ne tik talpina pačias įvairiausias knygas, bet antrame aukšte – ir kavinę su gardžiausiais desertais. O knygyno gale galite rasti šiek tiek slaptą terasą, kurioje galite smagiai prisėsti su savo naujais pirkiniais ir trumpam pasislėpti nuo Barselonos triukšmo.

Naujausi įrašai

bottom of page