top of page

Įkūrė restoraną, kuris neegzistuoja! (+ rekomendacijos Londone)

Kaip galima pavadinti žmogų, kuris savo namuose niekuo neišsiskiriančiame Londono rajone atidarė restoraną, per 6 mėnesius tapusį geriausiu Londono restoranu? Mažytė smulkmena – kai kur derėtų įterpti žodį „fake“ (liet. netikras), nes toks restoranas iš tikrųjų neegzistuoja.

Na, arba neegzistavo, kol vieną dieną jo sumanytojas žurnalistas ir visokių eksperimentų mėgėjas britas Oobahas Butleris sukvietė svečių ir patiekė jiems maistą, šildytą mikrobangų krosnelėje. Kieme lakstė vištos, degė žvakės, o draugelis leido muziką iš diskų. Sveiki atvykę į „Shed at Dulwitch“, neegzistuojantį, bet praėjusį lapkritį tapusį geriausiu Londono restoranu „TripAdvisor“. Jei įdomu, lietuvių pamėgtame mieste jų yra daugiau nei 18 tūkst.

Praėjusių metų gruodžio 6-ąją visą istoriją jis išklojo savo rašinyje populiariame portale „Vice“. „TripAdvisor“ Donaldu Trumpu pramintas Oobahas jau anksčiau žinojo kelionių gido užkaborius – už atlygį rašydavo atsiliepimus restoranų paskyrose, dirbo padavėju.

„Mano vardas Oobahas Butleris ir aš rašau straipsnius ir kuriu filmus“, – taip internete prisistato šis herojus. Sakytum, lietuviškas kuklumas. Jo įžūlus, bet intriguojantis eksperimentas sulaukė 1,3 mln. peržiūrų per 5 valandas, o vaizdo įrašas (žemiau) tapo žiūrimiausiu ever portale „Vice“. Ir tai nebuvo 3 minučių skaitymo ir žiūrėjimo reikalaujantis darbas.

Šiandien technologijų ir inovacijų konferencijoje „Login“ O. Butleris pasakojo savo sėkmės istoriją, kuri pakeitė jo gyvenimą, ir šnektelėjo su VMGonline.lt. Beje, vasarą šis veikėjas žada dvi dokumentines premjeras „Vice“. Stay tuned!


Nors ir vieną dieną, bet buvai atidaręs restoraną. Galbūt svajoji atidaryti tikrą restoraną?

Ne, nes tai labai sunku. Nesu idiotas. Netikras geriau nei tikras restoranas.

Kaip ieškai informacijos apie kavines ir restoranus, kai keliauji? Kuo pasikliauji?

Priklauso nuo to, į kokią šalį važiuoju, ar moku jos kalbą. Pats kalbu tik angliškai ir vokiškai. Dažniausiai rekomendacijų prašau savo draugų, kuriais pasitikiu. Jų skonis panašus į mano. Visai neseniai 3 savaites praleidau Kalifornijoje. Maistas San Fransiske yra nerealus. Ten pasiklioviau draugų rekomendacijomis. Tačiau apžvalgas paskaitau. Pavyzdžiui, Jay Raynerio, kuris rašo „The Guardian“. Labai puikiai rašo. Taip pat Grace Dent. Abu jie britai. Manau, kad gerai rašyti apie maistą yra ne tas pats, kas rašyti maisto apžvalgas. Rašymas ir kritikavimas – du skirtingi dalykai.

Iš tikrųjų, aš nenustojau naudotis „TripAdvisor“. Tikriausiai keista, kad dar juo naudojuosi. Šiandien naudojausi, nes norėjau išsiaiškinti, ar galima gerti vandenį iš čiaupo. Sužinojau, kad taip.

Ar prieš atvykdamas į konferenciją domėjaisi apie Vilnių ir Lietuvą?

Ne, nes turiu čia draugę Aistę (aktorė Aistė Diržiūtė – aut. past.). Ji man viską aprodė ir pavedžiojo.

Turi lietuvių draugų?

Taip! Aistė man parodė puikių vietų, buvo smagu. Tomas (Tomas Nemūra pakvietė Oobah atvykti į konferenciją – aut. past.) nusivedė valgyti rameno. Buvo labai įdomu, nes ten matėme valgančias vienuoles. Buvo juokinga. Vien dėl to rekomenduočiau.


Ar spėjai paragauti lietuviškų patiekalų?

Valgiau rožinę sriubą. Labai skanu! Jos ragavau viename Vilniaus rajone, kuriame yra daug medinių namų, o pavadinimas reiškia gyvūnus ar kažką panašaus.

Tikriausiai turi omenyje Žvėryną.

Taip… (bando pakartoti Žvėryno pavadinimą– aut. past.). O restoranas, kuriame lankėmės, turėjo gražų sodą.

Ko gero, kalbi apie „Verandą“ arba „Panama Food Garden“.

Galbūt. Taip pat ragavau juodos duonos. Skani. Buvome ir vienoje vietoje, kuri nelabai patiko. Mano draugė man davė įvairiausių lietuviškų užkandžių. Vienas jų buvo iš kokosų ir vadinosi „Aistė“ (ko gero, sūrelis – red. past.). Keistas dalykas, nenorėjau jo ragauti.

Kai VMGonline.lt paprašė Oobah rekomenduoti mėgstamiausias vieteles pavalgyti Londone, nenuostabu, kad jis paminėjo ir saviškį restoraną. Vis dėlto, pareigingai išskyrė 4 rekomendacijas, kuriose maistas gardus, nebrangus, o kultūriškai – ir skirtingas: „Svarbu, kad būtų skanu. Nesu tas, kuris rekomenduos tokias vietas, į kurias nuėję bankrutuosite. Esu buvęs „Le Gavroche“, kuris yra vienas madingiausių Londone, bet jo nerekomenduosiu, nes kainuos tiesiog per daug. Multikultūralizmas yra tai, kas geriausia Londone. Jame tiek daug kultūrų, kad be galo įdomu pažinti jas visas.“

„Silk Road“

„Tam tikro Kinijos regiono restoranas… Šio regiono virtuvė sutinkama rečiau. Labai puikus restoranas ir pigus! Reikėtų rezervuoti iš anksto, maždaug keletą dienų prieš. Jis yra Camberwell, kurį dievinu.“

Adresas: Camberwell Church 49, Londonas

„Indian Veg“

„Aš esu vegetaras, todėl galbūt mano rekomendacijos tiks ne visiems, bet šiame indiškame bufete labai skanu.“

Adresas: Chapel Market 92-93, Londonas

„El Rancho De Lalo“

„Kolumbietiška vieta Brikstone. Eikite ten pusryčių. Vadinasi „El Rancho“. Pavadinimas nesąmonė, bet 5 svarai už nuostabų calentao!

Adresas: Brixton Village Market 94-95, Londonas

„La Bodeguita“

„Dėl „vaibo“. Beprotiška, keista, bet labai gera vieta. Turėtumėt ten užsukti.“

Adresas: prekybos centras Elephant & Castle, Londonas

Naujausi įrašai

bottom of page