top of page

Keista ir juokinga: populiariausios maisto baimės

Kad pasaulis bijo vorų, visiškai suprantama. Kad kažkas gali bijoti aukščio, ugnies, lėktuvų ar voverių, irgi tikėtina. Tačiau, pasirodo, kai kurie žmonės dreba iš siaubo išvydę maisto produktus!

Arakibutirofobija – tai baiminimasis, kad žemės riešutų sviestas prilips prie gomurio. Skamba juokingai, bet gomurys arakibutirofobams svarbiau – jie atsisako šio skanumyno visam gyvenimui ir liežuviu palietę gomurį visada jaučiasi užtikrintai.

Valerijos Stonytės nuotr.


Su lachanofobija gyventi jau ir visai nemiela, ypač, jei esate sveikos gyvensenos atstovas. Juk tai – daržovių baimė! Žmogus, kuris iš siaubo apmiršta, išvydęs burokėlį, alpsta vien išgirdęs apie ridikėlių sezono pradžią, o parduotuvių daržovių skyriaus vengia tarsi pavojingo rajono, sunkiai sugyvenamas.


Ne paslaptis, kad grybai auga ant žemės ir kai kam asocijuojasi su purvu. Tačiau nuvalius grybus, jie virsta prabangiu delikatesu. Tik ne mikofobijos aukoms, kurie grybų nekenčia kaip priešo ir nuo baravykų sriubos šaukšto gali imti dusti.

Valerijos Stonytės nuotr.


Jei žmogus sako, kad nevalgo mėsos, galbūt jis ne vegetaras, o… karnofobas, paniškai vengiantis mėsos. Išgirdęs apie barbekiu sezono atidarymą, toks žmogus susijaudina tarsi pralošęs šimtus eurų, o košmaruose jis valgo vieną dešrelę po kitos.

Kalbama, kad mirčių, kilusių užspringus maistu, daugėja. Šis faktas į paniką varo fagofobus ir dėl to kiekvieni pusryčiai, pietūs ar vakarienė jiems prilygsta kančiai. Užtat tokiems žmonėms patiks bendrauti su termofobais, kurie atsisako valgyti pašildytą maistą, nes tai tiesiog tragiškai baisu.

Aliumfobija – česnako baimė. Vargšai padavėjai, kuriems sutikus aliumfobą teka aiškinti, kuriame meniu patiekale nėra česnako. Šį ingredientą česnako nekentėjai užuos bet kuriame patiekale ir taip nutikus pakels skandalą. P. S. Į Ukrainą, kurioje daugybė patiekalų neapsieina be česnako ir net populiarus komplimentas yra „tavo bučinys gardus kaip česnakas“, aliumfobams rekomenduojama nevykti.

Priartėjome prie karalienės – maisto gaminimo baimės mageirokofobijos. Ši keista fobija pasireiškia įvairiomis formomis: asmuo nerimauja, kad jo pagamintas maistas pakenks kitiems, kad bus sukritikuotas, gamindamas patiekalus susižalos, nusidegins pirštus ir panašiai. Išeitis tokiam žmogui – arba santuoka su virėju, arba restoranai tris kartus per dieną, arba kulinarijos kursai, kur per prievartą įveiktų savo kraują stingdantį pavojaus šaltinį.

Naujausi įrašai

bottom of page