top of page

Instagramo menai: japonas kuria paveikslus iš šviežios žuvies



Sašimi – tai japonų delikatesas iš šviežios žalios žuvies, kuri supjaustoma itin plonais riekelėmis ir tiekiama dažniausiai su sojų padažu. Žuvis valgoma visiškai natūrali, nei termiškai, nei kitaip neapdorota: be prieskonių, nesūdyta ir nemarinuota, todėl galima pajusti tikrą jos kvapą, skonį ir tekstūrą.

Japonai garsūs ypatingu filosofiniu ir estetiniu požiūriu į maistą. Ne veltui sakoma, kad pirmiausia jie valgo akimis. Jau viduramžiais Imperatoriaus puotų stalai buvo puošiami įstabiai dekoruotais patiekalais, kurie buvo skirti ne valgymui, o gėrėjimuisi. Iki šių dienų virtuvės šefai ypatingą dėmesį skiria ne tik produkto šviežumui, bet ir jo simbolinei reikšmei bei estetiniam vaizdui, t. y. patiekalo išdėliojimui lėkštėje.

Itin aukštus japonų estetikos reikalavimus atitinka japonų sašimi meistro ir savamokslio maisto menininko, instagrame išgarsėjusio Mikyoui00 vardu, darbai. Jo sašimi – tikriausi kulinarijos šedevrai, labiau primenantys paveikslus nei tradicinį japonų žuvies patiekalą.


Tradicinį sašimi Mikyoui gamina tradiciškai: vietinėje parduotuvėje Matsuyama (Ehime prefektūros sostinė) perka įvairios šviežios žuvies, jos filė pjausto itin plonimis, kone peršviečiamomis riekelėmis. Tačiau žuvį menininkas renkasi ne pagal skonį, o pagal filė spalvą ir tekstūrą: jam svarbu išgauti skirtingus atspalvius, šešėlius, tekstūras, kurių dėka kuria undinėlių, samurajų, anime personažų, mitinių būtybių ir kt. atvaizdus.Paveikslus Mikyoui visada dėlioja juodose lėkštėse, nes šviesi filė itin gerai kontrastuoja su juoda, kuri leidžia atsiskleisti visiems spalvos niuansams.


Japonai turi ir tradicinę sašimi išdėstymo techniką –„tsurumori“, kai filė gabalėliai dėliojami vienas ant kito taip, kad sukuria įspūdį, jog išsiskleidžia lyg vėduoklė, t. y. viena detalė tarsi išnyra iš kitos. Šefas Mikyoui kartą tiesiog dėliojo eilinį tsurumori ir užsižaidė: lėkštėje išniro moters figūra. Japonui tapo smalsu, ką dar galima sukurti. Ir štai šiandien menininkas turi, ką turi – beveik 65 000 sekėjų instagrame.


Maiste japonams svarbi kiekviena smulkmena: kiekviena detalė turi savo reikšmę, prasmę, atlieka tam tikrą vaidmenį. Viena svarbiausių maisto pateikimo taisyklių yra ta, kad valgantysis neturi matyti nė vieno komponento atskirai, t. y. kad ir iš kurios pusės žiūrėtų į patiekalą, visos jo dalys turi susijungti į darnią visumą, todėl prieš pradedant dėlioti maistą lėkštėje, pirmiausia gerai apgalvojamas išdėstymo planas, o paskui jo preciziškai laikomasi.

Kurdamas sašimi paveikslus Mikyoi naudojasi pagaliukais, stengiasi kuo mažiau liesti maistą pirštais. Nors atsiranda kaltinančiųjų menininką maisto švaistymu, tačiau Mikyoui nuramina: visi šedevrai yra nufotografuojami ir nedelsiant suvalgomi.

Daugiau menininko darbų rasite jo instagramo profilyje mikyoui00

Naujausi įrašai

bottom of page