top of page

Idealus pusryčių kokteilis: kaip tokį paruošti?



Jei dar nesate bandę populiaraus vaisių bei daržovių kokteilio pusryčiams, dažnai vadinamo anglišku terminu „smoothie“ (lietuviškas atitikmuo – glotnutis), jūs greičiausiai pastaruosius kelerius metus gyvenote Mėnulyje, taigi privalote šią klaidą tuojau pat ištaisyti. Pusryčių kokteilis skirtas tiems, kurie rytais siekia susiruošti kuo greičiau, tačiau niekada iš namų neišeina nepavalgę pusryčių. Vaisių ir daržovių kokteilis – kartu ir gėrimas, ir patiekalas, ir puikus energijos užtaisas. Vis tik dažnai kokteiliai išeina ne tokie, kokių norisi: tai per skysti, tai per tiršti, per saldūs ar per rūgštūs. Taigi, kaip paruošti tą idealų pusryčių kokteilį, kad diena prasidėtų lengvai ir skaniai?

Pasirinkite kokteilio bazę

Kokteilio bazė yra įvairiausi skysti gėrimai, kuriuos galima pilti į kokteilį. Nors šis ingredientas turėtų būti įmaišomas pats paskutinis, apie jį pagalvoti derėtų pirmiausia, nes prie kokteilio bazės derinamos visos kitos sudedamosios dalys. Pats paprasčiausias pasirinkimas – vanduo. Jis puikiai tiks šaldytų vaisių kokteiliams. Atitikmuo vandeniui yra kokosų vanduo, kuris turi šiokį tokį salsvą poskonį, su šia baze kokteilis įgaus naujų spalvų. Mėgstantiems saldžiau, galima rinktis sultis, tačiau dažniausiai parduotuvėse parduodamose sultyse yra daug cukraus, tad jūsų, atrodytų, sveikas gėrimas gali virsti ne tokiais ir gerais pusryčiais.

Populiarus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta tirštesnius gėrimus, yra pienas. Tai gali būti karvės, sojų, kokosų, ryžių, migdolų, avižų pienas. Augalinio pieno skoniai labai skirtingi, galima improvizuoti ir su keliomis jų rūšimis. Pusryčiams tinkamiausia bazė – arbata. Geriausiai iš pat ankstaus ryto pažadins ir tonizuos žaliosios arba baltosios arbatos bazė, o tiems, kurie į kokteilį žiūri kaip į desertą, galima rinktis ramunėlių arba raudonąją arbatą. Atsiminkite, kad arbata turi būti atvėsusi, geriausia ją pasiruošti iš vakaro.

Kiek šio skysto pagrindo pilti? Priklauso nuo to, kokio tirštumo gėrimus mėgstate. Įvairiuose receptuose dažnai nurodomas tikslus kiekis, tačiau rekomenduojame vadovautis savo nuožiūra, pilti po truputį ir vis tikrinti tirštumą ir skonį. Jei kaip kokteilio bazę renkatės vandenį, nederėtų jo padauginti, antraip kokteilis ne tik bus skystas, bet ir praras skonio aštrumą.

Svarbiausia – derinimas

Kokybiški, skanūs, sunokę vaisiai ir daržovės yra puikaus kokteilio pagrindas, tačiau viską galima greitai sugadinti netinkamai juos suderinus. Pagrindiniai vaisiai, kurie netrukdo jokiam kokteiliui, yra obuoliai arba bananai. Vieno tokio saldaus vaisiaus kokteilyje tikrai pakaks, jei dar pagardinsite viską šviežiomis ar šaldytomis uogomis, persikų, persimonų, mangų ar ananasų gabalėliais. Jei mėgstate citrusinius vaisius, išspauskite jų sultis.

Ar dažnai rytais valgote salotas? Tikriausiai labiau mėgstate blynus. Tačiau su pusryčių kokteiliais galima išsiugdyti puikią tradiciją iš pat ryto prisikrauti pilną skrandį žalumynų. Špinatai, lapiniai kopūstai, salierai, nulupti jauni agurkai, moliūgai, morkos ir kitos daržovės pavers jūsų gėrimą tikra energijos ir sveikatos bomba bei suteiks jam ryškią spalvą. Vis tik daržovių (ypač lapinių) neturėtų būti daugiau nei vaisių, mat dėl to gali nukentėti skonis ir gėrimo tekstūra.

Vaisių ir daržovių derinimo atmintinė:

  1. moliūgas dera su visais saldžiais vaisiais ir aštriais prieskoniais;

  2. cukiniją galima derinti su labai daug kuo, tačiau ji ypač skani su paprasčiausiais obuoliais, kriaušėmis, bananais;

  3. batatai puikiai sutaria su mangais, tačiau nesigailėsite jais pagardinę šokoladinį (kakavinį) kokteilį;

  4. burokėlius rekomenduojama maišyti su miško uogomis ir špinatais;

  5. salierai, agurkai ir ananasai – puikus derinys gaiviam tropiniam kokteiliui;

  6. kartu su avokado gabalėliais į kokteilį įmaišykite medaus, bananų ir / ar miško uogų;

  7. lapiniai kopūstai geriausiai dera su saldžiais obuoliais bei bananais.

Paskutiniai kokteilio akcentai

Kaip ant plaktos grietinėlės deserto visuomet reikia vyšnios, taip ir kokteiliui – paskutinių priedų ir prieskonių. Jei jaučiate, kad kokteiliui trūksta saldumo, rinkitės natūralius saldiklius: medų, agavų ar klevų sirupą. Susmulkinkite ir įmaišykite mėtos lapelių į žalią, gaivų kokteilį, imbieru gėrimą gardinkite, jei norite išsigydyti gerklės skausmą arba sušilti. Sportuojantieji į kokteilius turėtų berti proteino miltelių, o tiems, kurie rytais mėgsta pavalgyti sočiau, gali įsiberti avižinių dribsnių – taip kartu su dribsniais gausite papildomą dozę skaidulų. Ispaninio šalavijo ar kanapių sėklos, linų sėmenys, įvairūs daigai, šilkmedžio ir goji uogos – supermaistas, kuris ilgam suteiks energijos ir sotumo jausmą. Na, o jei mėgstate šaltus gėrimus, galite kokteilį patiekti ant smulkintų ledukų.

Tiems, kurie dar bijo su pusryčių kokteiliais eksperimentuoti patys, rekomenduojame išbandyti šiuos mūsų jau gamintus kokteilius:



Naujausi įrašai

bottom of page