AŠ Ikona vmgonline

Ideali prieskonių lentynėlė – nei per daug, nei per mažai

Prieskonių lentynėlė – lyg sakralinė vieta virtuvėje jai aukojami ir aukojami vis nauji prieskoniai ir jų čia niekada nebūna mažiau nei buvo vakar. Tik daugiau – stiklainiukų, paketėlių, maišelių… Ir ateina laikas, kai ne tik nežinome, kokių turime, bet nerandame nei pipirų, nei lauro lapelių…



Tai ženklas, kad metas daryti generalinę tvarką. Kad ji būtų mažiau skaudus, keletas žurnalo VERDU IR KEPU vyr. redaktorės Elžbietos patarimų:


Parduotuvėje:


  • Pasitikite pagal rūbą pakuotė neturi būti suglamžyta ir suplyšusi.

  • Pirkdami prieskonius žinokite iš anksto, ar laikysite juos originalioje pakuotėje, ar subersite į naują indelį – tai padės geriau suplanuoti pirkimą.

  • Skaitome etiketę atidžiai: svarbi galiojimo data ir sudėtis. Prieskoniai turi galioti bent metus, o sudėtyje svarbus akcentas yra druska, nes prieskonių mišiniai neretai turi nemažai druskos. Jei naudojate prieskonius su druska, sūdykite patiekalą jau po prieskonių įbėrimo: paragaukite ir žinosite, ar reikia dar druskos papildomai, ar nebe.

  • Pakratykite pakelį – prieskoniai turi būti birūs, nesulipę.

  • NEPIRKITE DAUG PRIESKONIŲ – JIE GREITAI IŠSIKVEPIA. Dabar ne viduramžiai, kai už prieskonius galima buvo galvos netekti. Geriau mažiau, nei per daug.




Namuose:


  • Prieskonių lentynėlę įsirenkite toliau nuo drėgmės šaltinio. Garuojantys puodai irgi yra drėgmė.

  • Nelaikykite indelių su prieskoniais tiesioginiuose saulės spinduliuose.

  • Ant indų su prieskoniais parašykite ne tik jų pavadinimą, bet ir pirkimo datą – taip bus lengviau orientuotis.


Prie puodų:


  • tiesiai iš buteliuko neberkite prieskonių į garuojantį puodą, nes prieskoniai atidrėks – yra tekę išimti prieskonių mišinį gabalais? Tai va, čia dėl drėgmės.

  • imkite prieskonius tik sausu šaukštu,

  • prieš panaudojant prieskonius, galima pakaitinti ant sausos keptuvės, kad aromatas būtų intensyvesnis. Taip pat prieskonius galima pakaitinti ir aliejuje.




Prieskonių ir prieskoninių žolelių must have:


5 prieskoniai:

  1. Juodieji pipirai – žirneliais – visada galėsite sugrusti. Tai vienu šūviu turime 2 zuikius.

  2. Saldžioji paprika – rinkitės sodrios raudonos spalvos – taip patiekalui ir spalvą suteiksite, ir skonį.

  3. Aitrioji malta paprika – tiesiog aitrioji malta paprika.

  4. Gvazdikėliai – ne tik meduoliams, bet ir sultiniui, arbatai ir į kumpį susmaigstyti.

  5. Cinamonas – žmonių, kurie atsisakys cinamoninių bandelių nerasta.


5 prieskoninės žolės

  1. Čiobreliai – mėsai puikiai tinka, o ir arbatą užsiplikysite.

  2. Petražolės – čia viskas aišku.

  3. Rozmarinai – nors ir kvepia egle, bet avienai, jautienai, žvėrienai suteiks ypatingą aromatą. O ar kepate bulves su rozmarinu?

  4. Mėtomis gardinkite avieną, daržoves (kas atsispirs žaliųjų žirnelių su mėtomis sriubai?), pieno produktus, ankštinius.

  5. Provanso žolelių mišinys. Galite sukomponuoti patys – būtinai turi būti levandos ir rozmarinai, likusias prieskonines žoleles dėkite pagal skonį. Jeigu pirksite – uostykite. Skirtingų gamintojų mišinių aromatas skiriasi, tad rinkitės pagal skonį.


Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.


Sėkmės!


ATGAL

PASIDALINTI

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg