Išradingas „Holigans“ rudens meniu: nuo veganiškų kebabų iki tortų su citrinų ir imbiero džemu
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Išradingas „Holigans“ rudens meniu: nuo veganiškų kebabų iki tortų su citrinų ir imbiero džemu

Vilniuje įsikūręs vegetariškas bei veganiškas restoranas „Holigans“ vakar pristatė savo naująjį – rudens ir žiemos valgiaraštį. Į renginį susirinkę maisto žurnalistai ir tinklaraštininkai ragavo tandure gamintus užkandžius bei karštuosius patiekalus ir įvairius saldumynus.

Net 75 % žaliavų – ekologiškos

Vilniečių ir sostinės svečių pamėgta užkandinė „Holigans“ atsidarė prieš beveik ketverius metus stoties rajone – Vilniuje tuo metu jau veikė dvi vegetariškos vietos, tačiau patiekalų pasirinkimas jose nebuvo didelis. „Pajutome, kad reikėtų dar vienos vietos, be to sumanėme, jog ji siūlys ne tik vegetariškus, bet ir veganiškus patiekalus“, – sakė „Holigans“ vadovas Gintas Vincerževskis. Patirties versle turėjęs vyras užkandinę įkūrė kartu su savo draugu Ramūnu Prasausku, kuris prieš tai dirbo keletoje restoranų Lietuvoje bei užsienyje, o atidarius „Holigans“ tapo naujosios vietos virtuvės šefu.

„Atidarę užkandinę turėjome daug patiekalų, kurie tradiciškai yra mėsiški – „burgerių“, kotletų, kepsnių, lazanijos. Labai norėjosi parodyti, kad galima valgyti tuos pačius patiekalus be mėsos ir jie yra ne mažiau skanūs bei maistingi, – prisiminė G. Vincerževskis. – Patys esame vegetarai, todėl mums buvo svarbu skleisti šias idėjas, dalintis jomis su kitais.“

Nuo pat pradžių įkūrėjai pasiryžo, kad jų užkandinėje nebus ne tik mėsos, bet ir alkoholio, kad naudos kiek galima daugiau vietinės bei ekologiškos produkcijos. „Šiuo metu apie 75 % mūsų naudojamų žaliavų yra ekologiškos, jas gauname iš sertifikuotų tiekėjų“, – džiaugėsi vyras.

Be to nenaudojami jokie pusgaminiai – net kečupas, majonezas ar uogienės tortų pertepimui gaminami vietoje.

Nuo kitų maitinimo įstaigų „Holigans“ skiriasi ir tuo, kad darbuotojai čia atrenkami itin kruopščiai, pageidaujami tik neturintys žalingų įpročių – nerūkantys, nepiktnaudžiaujantys alkoholiu. Čia laikomasi „zero waste“ (gyvenimo be atliekų) filosofijos – atliekos rūšiuojamos, o dauguma naudojamų medžiagų – servetėlės, popieriniai rankšluosčiai, pakuotės išsinešamam maistui, skystis indams plauti – ekologiški. „Norime būti draugiški tiek savo lankytojui, tiek aplinkai“, – sakė G. Vincerževskis.

„Tacos“ su ypatingai marinuotu duonvaisiu. Evelinos Michalovskytės nuotr.


Valgiaraštį įtakojo įvairių šalių virtuvė

Šių metų pavasarį „Holigans“ persikėlė į naują, erdvesnę vietą „Ogmios mieste“. Naujoji erdvė padalinta į dvi dalis – restoraną bei smaližainę.

Restorano valgiaraštis išsiplėtė. Jame – sriubos, įvairūs užkandžiai, salotos, karštieji patiekalai. Žinoma, liko „burgeriai“ – daug kas ateina pavalgyti specialiai jų.

Nors pagrindinė nata yra europietiškas maistas, atsirado ir egzotiškesnių patiekalų.

„Turėjome virėjų iš įvairių šalių, pavyzdžiui, Meksikos, Venesuelos, Indijos – kiekvienas jų įnešė ką nors savo, ką mūsų lankytojai pamėgo“, – sakė „Holigans“ vadovas. Restorano naujiena – tanduro patiekalai. Tandurą – molinę kubilo formos krosnį, populiarią Indijoje bei kitose Azijos šalyse „Holigans“ įsigijo vos prieš keletą mėnesių ir kurdami receptus daug eksperimentavo. Susirinkusieji paskanauti naujojo valgiaraščio patiekalų ragavo tandure keptą veganišką avinžirnių kebabą, picas (su karamelizuotais baklažanais ir avinžirniais bei su marinuotu tufu) – šios paliko itin didelį įspūdį, taip pat iš „Maseca“ – specialios kukurūzų rūšies miltų keptas takas su duonvaisiu.

Tandūre kepami picos paplotėliai. Evelinos Michalovskytės nuotr.


Didžiausias Lietuvoje veganiškų tortų pasirinkimas

Atėjusiems labai patiko ir „Holigans“ saldumynai.

„Mūsų tortai, vieno kąsnio saldumynai visuomet buvo labai populiarūs, todėl apsisprendėme šią kryptį vystyti – stipriai išplėtėme asortimentą bei atidarėme smaližainę“, – sakė „Holigans“ konditerijos ir „Smaližainės“ vadovė Nomeda Teiten. „Holigans“ siūlo daugiau nei 60 rūšių tortų (o pradėjo vos nuo 6!), o jų veganiškų tortų, taip pat tortų be glitimo ar cukraus asortimentas – didžiausias Lietuvoje.

Žurnalistai ir tinklaraštininkai, pirmieji paragavę smaližainės naujienų, gyrė be glitimo – su rudųjų ryžių biskvitu pagamintą baltojo šokolado tortą „Laimė“, perteptą pikantišku citrinų ir imbiero įdaru, kavos tortą „Le Mure au Cafe“ (taip pat be glitimo) su kokosų grietinėle, veganišką „Napoleono“ tortą, pagamintą iš speltos miltų su namine spanguolių uogiene bei „Snickers“ primenančius vieno kąsnio saldumynus be glitimo ir cukraus. Daug kas ragaudami negalėjo patikėti, kad šie kepiniai yra be kvietinių miltų ar gyvūninės kilmės sudedamųjų dalių.

Kavos tortas. Gabrielės Mortos Vilkaitės nuotr.


Beje, visa „Holigans“ patiekiama kava yra be kofeino ir pagaminta natūraliu būdu – kofeinas išplaunamas naudojant ne chemines medžiagas, o vandenį (šis procesas trunka daugiau nei 10 valandų).

Patiekalų iš naujojo „Holigans“ valgiaraščio galima paragauti jau dabar. Naujieji saldumynai – taip pat jau virtinose, be to jų galima užsisakyti savo šventėms.

#beglitimo #veganiškiburgeriai #tandūras #veganiškikebabai #smaližainė #veganiškitortai #holigans #veganiškasrestoranasVilniuje #veganiškavirtuvė #zerowaste #vegetariškavirtuvė

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg