top of page

Hipsteriška sveikatingumo paslaptis, nustūmusi kokosų vandenį į šalikelę

Ruduo nestabdomas keliauja į pabaigą, o mūsų imunitetas jau pradeda šauktis pastiprinimo, tinkamo lietuviškai žiemai. Čia vietoj pakuotės vitaminų padėti gali vienas seniausiai žinomų energinių gėrimų. Kalbame apie beržų sulą, kuri su trenksmu grįžta į madą, išstumdama sportuojančiųjų favoritu tapusį kokosų vandenį.

Tiek kokosų vanduo, tiek beržų sula – gėrimai, prisotinti elektrolitų, kitaip tariant, mineralinių medžiagų, pernešančių elektros krūvį. Šie – magnis, kalcis, kalis, geležis, cinkas ir kiti – itin svarbūs sportuojantiems ir aktyviems žmonėms, nes šių medžiagų jų netenkama prakaituojant.

Cukrus! Kokosų vanduo jo turi (100 ml apie 2,6 g), kartais ir dvigubai daugiau – kai kurie gamintojai gėrimus saldina papildomai. Beržų sula šį mūšį laimi. Jos sudėtyje esantis ksilitolis yra visiškai natūralus saldiklis su keturis kartus mažesniu kalorijų skaičiumi – 100 ml vos 3 kalorijos! Nenustebkite, jei atrodo, kad prieš metus ragauta sula buvo saldesnė, ar atvirkščiai. Čia galioja ši taisyklė: kuo šaltesnė žiema, tuo saldesnė sula.

„Sip Sap“ nuotr.


Stebuklingų galių šis gėrimas iš gamtos tikrai turi. Pasak Medicaldaily.com, beržų sula padeda palaikyti sveiką burnos higieną dėl jau minėto ksilitolio, taip pat padeda kovoje su celiulitu, o saponino junginiai mažina padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, sula veikia kaip prevencinė priemonė prieš kepenų ar inkstų ligas, gerina virškinimą.

Jau labai seniai buvo žinoma apie beržų sulos naudą – ją vartoję vikingai manė, kad šis gėrimas padeda atsikratyti strazdanų ir tiesina plaukus. Tiesa, šiandien šiuos faktus specialistai turbūt paneigtų. Tačiau tiesos yra – sula iš tiesų veikia kaip grožio eliksyras, kuris atnaujina odos ląsteles.

Sulos kelias

Lietuviams puikiai pažįstamo gėrimo išgavimas – tarsi ritualas: ankstyvam pavasariui įsibėgėjus, kovo mėnesio pirmosiomis savaitėmis, sveiko beržo kamiene išgręžiama nedidelė skylutė, į kurią įstatomas latakėlis sulai surinkti. Baigus rinkti sulą, po 2–4 savaičių, skylutė užkemšama šakele ar mediniu kamščiu, taip išsaugant sveiką beržą. Šio proceso metu gamta atiduoda net 13 skirtingų mineralinių elementų, tokių kaip kalcis, kalis, magnis geležis ir fosforas.

Bene žinomiausio sveikuoliško gėrimo gamintojas Lietuvoje yra „Sip Sap“. Ši ekologiška beržų sula, surinkta Lietuvoje, yra produktas moderniam, tačiau natūralumui pirmenybę teikiančiam žmogui. Gėrimas yra aukščiausios kokybės be GMO ir konservantų, buteliukas – ne iš plastiko, o stiklo arba perdirbamo popieriaus. Svarbiausias pakuotės akcentas buvo permatomas sulos grynumas, tyrumas.

Pasiteiravus, kaip kompanijai kilo idėja sukurti šį prekės ženklą, prekės ženklo plėtros vadovė Gintarė Didžiokaitė atsakė, jog sulą jų komanda gamino dar iki prekės ženklo sukūrimo.

„Pirmieji „Sip Sap“ žingsniai prasidėjo pastebėjus, jog rinkoje trūksta natūralių, vitaminais prisotintų gėrimų. Juk Lietuva turi nuostabų resursą – švarius miškus. Vietos gyventojai sulą gėrė šimtmečius, jos išgavimas buvo prilyginamas pirmajam derliui, pripildydavęs protėvių organizmus visomis reikalingomis mineralinėmis medžiagomis. Tad kilo sumanymas pabandyti šį gėrimą pateikti šiuolaikinei auditorijai skaniai ir stilingai.“

„Sip Sap“ asortimente – šeši ekologiškos sulos skoniai: įprasta sula, su mėtomis, su natūraliais alijošiaus gabaliukais, taip pat žiemai tobulai tinkantys skoniai, citrinų, spanguolių, imbiero su laimu skoniai. Jų asortimentą galima rasti prekybos tinkluose, internetinėje parduotuvėje „Barbora“, taip pat sveiko maisto restoranuose ir kavos baruose.

Naujausi įrašai

bottom of page