top of page

HB, AI – kas tai? Sužinokite, koks maitinimas jūsų laukia užsisakius viešbutį

Net jei užtruko skrydis, ėmė lyti lietus ar pasimetė lagaminas, geras maistas visada prablaškys niūrią nuotaiką. Todėl kelionės metu yra itin svarbu išsirinkti poreikius atitinkantį maitinimo tipą – juk jeigu didžiąją dienos dalį ketinate praleisti mieste, galbūt įskaičiuoti pietūs visai nereikalingi.

Visgi viešbučių maitinimo informacija yra kaip reikiant užkoduota ir įvairios raidžių kombinacijos gali sugluminti – tam paruošėme trumpą pagrindinių viešbučių maitinimo tipų gidą, kurį perskaičius susigaudyti taps visai nesunku.

Maisto patiekimas

Tačiau prieš aptariant konkrečius tipus, verta paminėti du būdus, kuriais įprastai maistas yra patiekiamas. Populiariausias yra švediškas stalas (angl. self service) – vienas geriausiai žinomų būdų, kai svečiams patiems leidžiama įsidėti maisto ir įsipilti gėrimų. Stalai su maistu būna statomi prie sienos ar patalpos viduryje, kad prie jų vienu metu galėtų prieiti daugiau svečių. Priklausomai nuo apsistojusių svečių skaičiaus, o dažniausiai – sezono pradžioje bei pabaigoje, švediškas stalas gali būti pakeistas kitu aptarnavimo būdu, pavyzdžiui, maistas gali būti pateikiamas porcijomis.

Antras variantas yra a la carte restoranai, kuriuose maistas pasirenkamas pagal pateiktą valgiaraštį ir įprastai ten tik vakarieniaujama, o pusryčiai ir pietūs pateikiami švediško stalo principu. Dažniausiai viešbučiuose, turinčiuose a la carte restoranus, vakarienei vietą reikia užsisakyti iš anksto, o kiek iš anksto, nustato viešbučio administracija. Priklausomai nuo viešbučio, a la carte restorane maitinimas gali būti įskaičiuotas į kainą arba būti už papildomą mokestį.

Pagrindiniai viešbučių maitinimo tipai

RO (angl. room only) – deja, tai vienintelis sutrumpinimas, kuris reiškia, kad maitinimas nebus suteiktas. Tačiau nors tokie kambariai yra pigesni, verta paskaičiuoti, ar tikrai sutaupysite valgydami mieste esančiuose restoranuose.

B&B (angl. bed & breakfast) – kaip ir galima spręsti iš pavadinimo, į viešnagę yra įskaičiuoti pusryčiai, taip pat tokie gėrimai kaip arbata, kava, vanduo ir pan.

HB (angl. half board) – bus suteikti pusryčiai ir vakarienė, nemokami karšti ir gaivieji gėrimai pusryčių metu. Vakarienės metu visiems gėrimams, įskaitant ir vandenį, bus taikomas papildomas mokestis. Tiesa, tam tikri gėrimai gali būti įskaičiuoti, tačiau apie tai paprastai būna parašyta atskirai. Taip pat kai kurie viešbučiai gali leisti kartu su pusryčiais rinktis ne vakarienę, o pietus, tačiau tokia informacija vėlgi turėtų būti specifiškai pažymėta.

FB (angl. full board) – panašus tipas kaip ir half board, tik čia šalia pusryčių ir vakarienės įskaičiuoti ir pietūs. Per pietus ir vakarienę visi gėrimai už papildomą mokestį, o jeigu yra įskaičiuoti, turi būti paminėta atskirai.

AI (angl. all inclusive) – viskas įskaičiuota: pusryčiai, pietūs ir vakarienė, alkoholiniai ir gaivieji gėrimai, o galbūt net priešpiečiai ar pavakariai. Kai kuriuose viešbučiuose gali būti įskaičiuoti netgi gėrimai bare. O dar kituose už tokius dalykai kaip kava, ledai ar šviežiai spaustos sultys gali tekti susimokėti papildomai. Jeigu maitinimo tipas pateiktas kaip ultra viskas įskaičiuota (UAI), tai reikš, kad galite sulaukti įvairių papildomų paslaugų, paprastai susijusių su alkoholiniais ir nealkoholiniais gėrimais: nemokamas mini baras kambaryje, ilgesnis baro darbo laikas ir pan. Apie konkrečius pasiūlymus verta paieškoti papildomos informacijos arba pasiteirauti viešbutyje.

SC (angl. self catering) – šios dvi raidės reiškia, kad maitinimas nebus suteiktas, tačiau kambaryje ar apartamentuose rasite būtiną virtuvės įrangą. Taigi, turėsite laisvę gaminti patys.


Naujausi įrašai

bottom of page