top of page

Gydytojas įspėja: vis daugiau vaikų dėl netinkamos mitybos turi rimtų problemų. Ką daryti?

Garsus gydytojas gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas skambina pavojaus varpais. Vis daugiau vaikų serga skrandžio ligomis, su kuriomis anksčiau daugiausiai susidurdavo tik suaugusieji. Tačiau išeitis yra, ir ji prasideda nuo rytinės košės.


kose

Tėvai – geriausias pavyzdys

Kad vaikai augtų sveiki, o jų imunitetas būtų atsparus ligoms, reikėtų pasirūpinti įvairesne mažųjų mityba. Pasak specialisto, reikalingą baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų kiekį vaikams užtenka gauti su maistu. Svarbu prisiminti ir tai, kad vaikai labai greitai išnaudoja energiją, todėl jiems riekia valgyti dažniau – mažiausiai penkis kartus per dieną. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad vienas sveikų, greitos energijos šaltinių yra košė.

„Labai geras produktas yra grūdinės košės. Nors vyrauja įsitikinimas, kad košė – nepasiturinčiųjų maistas, bet tai netiesa. Visų pirma, tai labai lengvai virškinamas, angliavandeniais ir maisto skaidulomis papildytas maistas, turintis nedaug baltymų, riebalų. Košę galima valgyti rytais, kai reikia greitos energijos. Ir vakarais, nes ji lengvai virškinama“, – rekomenduoja doc. dr. V. Urbonas.

Tačiau košės valgytojų mažėja, nes daugelis, taupydami laiką, jos nebegamina. Ją keičia nevertingais, nesveikais ir daug cukraus turinčiais sausais pusryčiais. Vaikai košės valgo mažiau, nes jos tiesiog mažiau valgo patys tėvai. Tėvai yra pavyzdys“, – pabrėžia gydytojas.


grikiai1

Mitybos įpročiai nuo amžiaus nepriklauso

Žinoma, pasigirsta ir tėvų nuogąstavimų, kad jų vaikai valgo tik tai, ką nori, todėl neretai sveikesnių produktų vaikams įsiūlyti sunku. Tačiau jeigu namuose nebus rodomas pavyzdys, atėję į mokyklą mažieji greitai perims savo draugų įpročius ir rinksis nesveikus užkandžius.

„Mitybos įpročiai nuo amžiaus nepriklauso, nėra laiko tarpsnio, kurio metu gamintųsi kažkokie specialūs fermentai. Vaikas valgo taip, kaip jį išmoko tėvai. Žinoma, įtaką tam turi ir mokykla bei darželis. Vaikai taip pat turi tam tikrą skonio suvokimą, tačiau tai gana lengvai keičiama. Naujagimiai visuomet rinksis geriau saldų maistą, vėliau norės sūraus ir pan. Tačiau vaikus galima pripratinti.

Nereikėtų pasiduoti vaikų pomėgiams. Reikėtų kantriai aiškinti, kad bulvių traškučiai ir kitas nesveikas maistas yra žalingas. Pradinės klasės – tai laikas, kai vaikai jau tarsi „išeina į visuomenę“. Tuomet jie mato, ką valgo jų bendraamžiai. Jeigu šeimoje į mitybą dėmesys nekreipiamas, vaikai lengvai pasiduos kitų įtakai – ypač tų, kurie valgo mažiau sveiką, nesubalansuotą maistą“, – pastebi specialistas.


4

Rekomendacija

Pasiteiravus V. Urbono apie sveikiausią košę vaikams, gastroenterologas pažymėjo, kad visos Lietuvoje augančios kultūros puikiai tinka vartoti. Tačiau yra kelios rekomendacijos, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį.

„Visos Lietuvoje augančios grūdinės kultūros – avižos, miežiai, grikiai, soros – yra tinkamos. Rekomenduočiau vartoti viso grūdo kruopas, ne miltiniu jų pagrindu. Prieš vartojant jas reikėtų ne tik nuplauti, bet ir kiek apvirti – taip pagerinsite jų įsisavinimą“, – patarė gydytojas gastroenterologas doc. dr. V. Urbonas.

Gąsdinantys skaičiai

Per pastaruosius metus ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp vaikų žymiai išaugo gastroezofaginio refliukso ligos atvejų. Pasak vaikų gydytojo gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, Lietuvoje šios ligos padaugėjo net 50 kartų. Gastroezofaginio refliukso liga pasireiškia skausmais, kurie atsiranda skrandžio rūgštims pakilus į stemplę. Ji sukelia ir užsitęsusį kosulį, rėmenį. Pasak specialistų, ši liga pastebimai jaunėja, nes vis daugiau susirgimų pasitaiko ir tarp vaikų.

„Nors pasaulyje šios ligos priežastys nežinomos – maistas jai turi neabejotiną reikšmę. Lietuvoje šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų. Tokie skaičiai verčia galvoti, kas pasikeitė. Anksčiau valgėme dažniau namuose ruoštą maistą: košes, mėsą, žuvį, o dabar dažniau renkamės pusgaminius. Pastebime, kad pusei vaikų užtenka sureguliuoti dietą ir liga atsitraukia. Todėl labai svarbu, kokį valgymo pavyzdį tėvai rodo namuose“, – akcentuoja gastroenterologas.

Skanių ir netikėtų VMG košių idėjos padės pažvelgti į šį sveiką patiekalą kitu kampu.


Screen Shot 2017-10-02 at 11.50.45

Screen Shot 2017-10-02 at 11.53.23

Naujausi įrašai

bottom of page