top of page

Gydytoja Jelena Tulčina: penki produktai, kurie žudo kraują

Jeigu norite būti sveiki, kiekvieną rytą valykite dantis su soda, išgerkite stiklinę šilto vandens su citrina ir nevalgykite nieko rimto, kol nepasituštinsite. Jeigu esate sveiki ir norite tokie likti, kartą per savaitę galite išgerti stiklinę pieno, puodelį kavos ir suvalgyti gabalėlį torto. Jeigu sergate, išmeskite šiuos produktus iš galvos ir savo šaldytuvo.

cukrus, pienas ir kava, VMGonline.lt
Unsplash.com nuotr.

Tai – tik keli gydytojos, natūralios medicinos pradininkės Lietuvoje, sveikos mitybos specialistės Jelenos Tulčinos patarimai, kurių ji negailėjo šeštadieninėje mitų griovėjo ir skonių ieškotojo Alfo Ivanausko laidos „Alfo didysis kulinarinis šou“ rubrikoje „Alfas Live“.


Gydytoja, jūs pirmoji Lietuvoje pradėjote naudoti tokius terminus kaip „maisto netoleravimo testas“ ir „žarnyno valymas“. Daug kas yra apie tai girdėjęs, bet retas kuris supranta, kas tai yra.

Keturiasdešimt metų dirbu gydytoja ir jau dvidešimt – sveikatinimo be vaistų srityje. Vis dar esu pavadinama ir šarlatane, ir ragana. Visgi esu gydytoja. Ir pirmoji gydytoja, pradėjusi garsiai kalbėti apie tai, kad gydymą reikia pradėti nuo maisto, o ne nuo tablečių.

Aš pati buvau stambi, spuoguota, kas trejus metus guldavausi ant operacinio stalo. Buvau ligota nuo trylikos metų. Kartą jau neapsikentusi sušukau: „Viešpatie, ką man daryti?“ Ir tada ėmiau domėtis, ieškoti informacijos, ką galėčiau daryti. O ir pati jutau, kad jeigu kasdien valgau daržoves, man lengva, gera. Bet vos tik suvalgau grikių su pienu, jaučiuosi blogai. O juk grikiai ir pienas – toks įprastas vaikystės maistas! Ilgainiui supratau, kad sveikata priklauso nuo to, kas yra mūsų žarnyne. Išstudijavusi, kaip veikia organizmo dėsniai, kokios yra tikrosios ligų priežastys, supratau ir įsitikinau, kad žmogus pats – tiesiog kontroliuodamas tai, ką valgo, ir užsiimdamas organizmo higiena, gali pasikeisti taip, kad neturėtų problemų su sąnariais, migrenomis, nutukimu, išvengtų daugelio lėtinių ligų simptomų, neleistų ligoms vystytis.

Tačiau mes patys save žlugdome, o tada griebiamės vaistų. Buvau pirmoji Baltijos šalyse atvežusi žarnyno valymo aparatus.

Jelena Tulčina į Lietuvą atvežė ne vieną mitybos ir sveikatinimo naujieną. Delfi nuotr.


Kaip per tuos dvidešimt metų keitėsi požiūris į organizmo higieną, tinkamą mitybą?

Tada, kai man ėmė augti svoris, o paskui sekė endokrininės kilmės bėdos, man niekas nesakė, kad tai gali būti dėl sutrikusios kasos funkcijos. Kasa yra iš prigimties silpnas organas, jis sutrinka, kai nesugeba apdoroti to maisto, kurį gauna. Sutrikus kasai ima trikti ir kitų sistemų, pavyzdžiui, endokrininės – kiaušidžių, skydliaukės ir kt., veikla. Dabar jau žinau, kad pirmiausia reikia gelbėti virškinimo sistemą.

Mokiausi natūralios medicinos universitete Arizonoje JAV. Ten žarnyno valymo metodika yra akredituota. Dar kai mokiausi, man sakė: „Gerai pagalvok, nes būsi nemylima tarp medikų.“ Džiaugiuosi, kad požiūris keičiasi, pas mane jau ateina ir medikai, atveda savo vaikus.

Žmonės pradeda suprasti, kad gydymas vaistais yra aklavietė, nes vaistai ne išgydo, ne ligos priežastį panaikina, o tik malšina simptomus. Tradicinė medicina iki šiol gerai nė nežino, kodėl, pavyzdžiui, atsiranda žvynelinė. Manoma, kad tai yra odos bėda. Tačiau tai ne odos, o vidinės organizmo taršos problema. Žvynelinė yra būdas organizmui valytis per odą.

Ką šiandien valgėte pusryčiams?

Nieko nevalgiau, nes nemėgstu pusryčiauti, ir manau, kad žmogus, jeigu nenori, neprivalo valgyti pusryčių. Tačiau yra taisyklių, kurių laikausi kiekvieną rytą. Pirma, visada geriu dvi stiklines karšto vandens su citrina. Ryte reikia apžiūrėti savo liežuvį. Jeigu yra baltų apnašų, tai galima suprasti, kiek grybelių ant jo gyvena. Vanduo juos nuplauna. Antra, visada valau dantis su soda, sumaišiusi ją su dantų pasta. Tai irgi greičiau išnaikina grybelinę infekciją. O toliau klausau savęs. Apie vidudienį suvalgau obuolį, nes jis gerina žarnyno peristaltiką. Trečia taisyklė: niekada nepradedu rimčiau valgyti nepasituštinusi. Tai – ritualas, kurį turi žinoti ir daryti kiekvienas žmogus.

Ar yra produktų, kurių išvis nevartojate ir niekam nerekomenduojate vartoti?

Yra daug mokslinių studijų, kurios įrodė, kad pieno produktai, rauginti – taip pat, mums netinka, nes karvių pieno baltymas žmogui yra svetimas. Nėra žinduolio pasaulyje, išskyrus žmogų, kuris valgytų kito žinduolio pieną. Nei karvė nevalgo dramblio pieno, nei dramblys – jos. Ir jie neserga tomis ligomis, kuriomis sergame mes, ir yra stiprūs, ir kalcio jiems taip pat užtenka. Mes nors ir vartojame daug karvių pieno produktų, osteoporozės atvejų taip pat turime labai daug. Kodėl? Nes kalcio iš karvės pieno žmogaus organizmas nepasisavina. Mitas, kad kalcis gaunamas tik iš karvės pieno, gyvas iki šiol. Jeigu valgome maistą, kuris mums tinka, yra gerai suvirškinamas, tai kalcis iš kaulų nepasišalina. Iš kaulų jis pasišalina tada, kai valgydami netinkamus produktus užrūgštiname organizmą. Iš 26 000 pacientų, kuriems atlikome maisto toleravimo testą, pienas netiko nė vienam. Pienas netinka net vaikams. Jiems tinka tik mamos pienas.

Kitas netinkamas produktas yra kviečiai. Jie turi daug glitimo, kuris, kai patenka į žarnyną, atrofuoja plonojo žarnyno gaurelius ir žarna, vaizdžiai kalbant, lieka skylėta. Pro tas „skylutes“ į kraują patenka nesuvirškinto maisto molekulės – baltymų, riebalų, angliavandenių, parazitų, pirmuonių, grybelių ir t. t. Kraujas užsiteršia toksinais. Storojoje žarnoje maistas jau nebevirškinamas, čia vyksta tik medžiagų rezorbcija į kraują. Trumpai tariant, tai, kas patenka į storąją žarną, patenka ir į kraują, ir į limfą. Jeigu žarnyne yra supuvusi, nesuvirškinta masė, iš jos į kraują patenka toksinės medžiagos ir prasideda uždegimas. O ten, kur uždegimas, ten sąstovis, o kur sąstovis, kur nėra tekėjimo, ten, vaizdžiai kalbant, yra pelkė, kurioje veisiasi bakterijos, vėžinės ląstelės ir pan.

Visų ligų pradžia yra kaip tik čia – storojoje žarnoje.

Tyrimai rodo, kad kava, kakava, kepiniai iš kviečių miltų, pienas netinka daugumai žmonių. Unsplash.com nuotr.


Žinome, kad Jūsų labai griežta nuomonė apie kavą.

Jeigu esi sveikas kaip ridikas, neturi lėtinių ligų, turi gerą genetiką, sportuoji ir pan., tai ir kava, ir pieno produktais, ir gaminiais iš kviečių miltų gali pasimėgauti kartą ar du per savaitę – nieko blogo tikrai nenutiks.

Bet jeigu turi nors vieną lėtinės ligos simptomą, pieno produktus, kavą, šokoladą, kiaušinius ir kviečius turi išbraukti iš savo valgiaraščio. Ką valgyti? Yra tikrai daug dalykų, kuriuos galima valgyti, tiesiog žmonės tingi galvoti. Esame dideli tinginiai ir manome, kad jeigu nėra varškės, sumuštinių, tai nėra, ką valgyti.

Tiesa, nebūtina tų produktų iš savęs atimti visam likusiam gyvenimui. Tačiau bent laikinai, t. y. kol pasieksite norimų rezultatų, dings ligos simptomai, pasveiksite, juos pamiršti būtina.

Pavyzdžiui, aš, kai neišgyvenu streso, įtampos, leidžiu sau suvalgyti netgi torto gabaliuką, pasimėgauti kitu skanėstu. Juk negyvenu kalėjime. Tačiau jeigu patiriu įtampą arba žinau, kad ją netrukus patirsiu, geriau išvis nieko nevalgau. Yra du labiausiai mums kenkiantys veiksniai: pirma, tai stresas, kurį patiria organizmas, kai duodame jam netinkamo maisto, ir, antra, psichologinis stresas. Jau aukščiausio lygio konferencijose kalbama, kad tai yra pagrindinės visų ligų priežastys.

Įdomu, ar yra koks būdas namų sąlygomis išsiaiškinti, kokių produktų netoleruoja organizmas?

Namuose – ne. Klinikoje iš venos imame 10 ml kraujo ir lašiname jį į reagentus, pavyzdžiui, kavos, pieno ir kitų produktų pavyzdžius. Tada žiūrime per mikroskopą su vaizdo kamera, kaip baltosios kraujo ląstelės sąveikauja su maistu. Susitikusi su maistu, kuris netinka, ląstelės membrana subliūkšta, išsiskiria stiprūs mediatoriai, kurie, patekę į kraują, pasklinda po visą kūną sukeldami uždegimą. Kokią ligą tai sukels, priklauso nuo genetikos. Pažiūrėkite, kuo sirgo jūsų mama ar močiutė, ir žinosite, ko, jeigu maitinsitės netinkamai, jums laukti.

Jeigu žmogus liautųsi kankinti imunitetą maistu ir stresais, ligos tikimybę galėtų sumažinti nuo 50 iki 100 proc. Juk imunodeficitas atsiranda tada, kai imuninė sistema, užuot kovojusi su virusais, bakterijomis ir vėžį sukeliančiomis ląstelėmis, kovoja su stresais.

Nėra nieko skaniau, kaip ryte išgerti kavos su traškiu sviestiniu kruasanu. Lietuviai turi posakį, kad šventė be baltos mišrainės – ne šventė. O gabalėlis šokolado su riešutais jau tapo laimės metafora. Ką manote apie šiuos skanumynus?

Išties skanu! Jeigu esate visiškai sveiki ir atsiranda proga – gimtadienis, vestuvės, Nepriklausomybės diena, suvalgykite, ko širdis geidžia. Pasimėgaukite, o paskui šešias dienas pasistenkite tų dalykų nevalgyti. Pienas ir varškė – išties skanūs produktai. Bet jeigu vargina sloga ar kita bėda, jų reikia laikinai visiškai atsisakyti. Laikinai, reiškia, kol pasieksime rezultatą, kurio norime. Kai simptomai dings, ir vėl kartą per savaitę galėsite valgyti, ką norite.

Kruasanai – tai kviečiai, mielės, sviestas ir cukrus. Pati tikriausia grybelio auginimo laboratorija, geriausias maistas candida grybeliui. Mišrainė – tai bulvės, morkos, agurkai, dešra ir majonezas. Jeigu jau valgote, geriau naudoti veganišką majonezą, be kiaušinių. Nepaisant to, viename šaukšte vis tiek bus apie 100 kalorijų, o tai yra didelė našta kasai.

Šokoladas su riešutais. Pirmiausia, ne visiems tinka riešutai. Antra, šokoladas – tai kakava su cukrumi. Maisto toleravimo tyrimai rodo, kad tarp visų iki šiol tirtų pacientų nebuvo nė vieno, kurio leukocitai nežūtų kovoje su šokoladu.

Aš labai mėgau šokoladą, bet kai pamačiau, kad jo užvalgius iš mano kraujo ląstelių lieka kruvinos bliambos, tai pagalvojau, ar verta aukoti gyvybę dėl jo plytelės? Kraują žudo visos šokolado rūšys – ir pieniškas, ir turintis 100 proc. kakavos, ir raw. Kakava netinka niekam.

Nenorintiesiems atsisakyti mėgstamų gardumynų, yra išeičių. Pavyzdžiui, vietoje kvietinių miltų galima naudoti miltus be glitimo – ryžių, kukurūzų ir pan. Vietoje karvės pieno vartoti augalinį pieną. Cukrų galima keisti stevija, medumi. O jeigu norisi torto, reikėtų rinktis tokį, kuriame nėra karvės pieno produktų ir cukraus. Bus nuodėmė, bet visgi mažesnė.

Alfas Ivanauskas ir Jelena Tulčina. Delfi nuotr.



Naujausi įrašai

bottom of page