top of page

Gydytoja dietologė atskleidė, kokius sausus pusryčius rinktis


Turbūt vienas mėgiamiausių vaikų rytinių patiekalų yra sausi pusryčiai. Tačiau, ką mes apie juos žinome? Ar tai tikrai yra pats geriausias pasirinkimas pradėti dieną? Apie tai šeštadienio ALFAS LIVE laidoje kalbėjosi Alfas Ivanauskas ir gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.


dietologė Justė Parnarauskienė, Alfas Ivanauskas, laida Alfas Live

Sausi pusryčiai yra vaikų, ar visgi gali būti ir suaugusiųjų maistas?

Nėra skirstoma, ar tai vaikų, ar suaugusiųjų maistas. Tai tiesiog maistas, ir jis skirtas tam, kad papildytumėme organizmą maistinėmis medžiagomis. Be abejo, yra maistas, kurį labiau mėgsta vaikai, ir toks, kurį labiau mėgsta suaugusieji. Sausi pusryčiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems.


Kuo geriausia užpilti sausus pusryčius? Pienu, sultimis, jogurtu?

Patarčiau rinktis pieno produktus. Tai gali būti pienas ar jogurtas, galite vieną dieną rinktis vieną, kitą dieną kitą pieno produktą, nes jų maistinė vertė skiriasi. Sulčių pilti nerekomenduočiau, nes jos yra cukraus šaltinis. O dauguma sausų pusryčių jau yra saldūs, todėl skanindami sultimis tik padidiname patiekalo cukraus kiekį.


Kokius sausus pusryčius patartumėte pirkti, o kokių geriau atsisakyti?

Galima pirkti bet kokius, bet reikia atsižvelgti į jų maistinę vertę ir sudėtį. Gerai, kad dauguma tokių pusryčių yra praturtinti vitaminais. Kartais tokie pusryčiai yra labai gerai veganams, nes kai kuriuose būna vitamino B12. O šio vitamino veganai negali gauti iš kitur, tik iš jais papildyto maisto. Reikėtų atsižvelgti, kur yra įdėta vitaminų, o kur ne.


Kokia turėtų būti cukraus norma tokiuose pusryčiuose?

Pridėtinio cukraus turėtų būti mažiau nei 13 ar 10 gramų 100 gramų produkto. Kitas labai svarbus dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, tai – skaidulos. Skaidulų kiekis lemia, kiek to cukraus įsisavinsime, ir kiek ilgai būsim sotūs. Mažiausias skaidulų kiekis turėtų būti 5 g 100 gramų produkto.


Laidą ALFAS LIVE galite pažiūrėti ČIA



Naujausi įrašai

bottom of page