Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Greitis – ne vienintelis jo privalumas. Kaip išsirinkti greitą puodą?

Visi, kurių močiutės turėjo greitpuodžius, žino, kaip visi tų greitpuodžių bijojo. Gali sprogti", – sakydavo močiutė ir traukdavo jį iš spintelės tik labai retais ir ypatingais atvejais. Laikai keičiasi, puodai taip pat. Nesikeičia tik noras gaminti greitai ir valgyti skaniai.



Šiek tiek istorijos

Greitpuodis – tai puodas, kuriame maistas gaminasi veikiamas šilumos ir viduje susidariusio aukšto slėgio.

Šiuolaikinio greitpuodžio prototipas buvo sukurtas dar XVII amžiaus pabaigoje. Prancūzų fizikas ir farmacininkas Denis Papin sukūrė pirmąjį slėginį virtuvą. Be abejonės, puodų išvaizda labai pasikeitė nuo to laiko, taip pat pasikeitė ir puodų saugumas, bet maisto gaminimo principas lieka tas pats – slėgio veikiamas vanduo pasiekia aukštesnę nei įprasta virimo temperatūrą, todėl maistas greičiau išverda ir išsitroškina.


Ne tik greitis svarbu

Bet greitis – ne vienintelis maisto gaminamo greitpuodyje privalumas. Greitpuodyje gaminamas maistas nėra veikiamas deguonies, produktai verda mažame skysčio kiekyje, savo pačių sultyse arba yra garinami specialiame garinimo įdėkle.tad produktai išsaugo daugiau maistinių medžiagų, palyginus su virimu įprastu būdu, taip pat labai gražią ryškią spalvą, kvapą, unikalią struktūrą ir sultingumą.

Be to, maisto gaminimo procesas vyksta sandariai uždarytame puode, kvapai nesiskleidžia po patalpą.


Ką moka greitpuodis


  • Kaip tvirtina pavadini