Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Gidas, padėsiantis nepasimesti ispaniškų „tapas“ įvairovėje


Nuvykęs į Ispaniją kiekvienas, užsukęs į vietinį barą ar kavinę, susiduria su užkandžių, vadinamų tapas ir pinchos (tarti „pinčios“), įvairove. Užsukus į neturistinę vietą meniu, surašyto anglų kalba, tikrai nerasite. Tad šis gidas lai būna tiems, kurie renkasi mažiau pramintus kelius. Išvardyti visus variantus būtų sudėtinga, tačiau pasistengsime, kad nuvykę į Ispaniją bent dalį pavadinimų atpažintumėte.

Ką svarbu žinoti?

Tapas gali būti šalti ir karšti.Kuo skiriasi tapas nuo pinchos? Jei užkandis yra pervertas mediniu pagaliuku, tai yra pincho. Skirtingiems Ispanijos regionams būdingi panašūs užkandžiai, tačiau Andalūzijoje ir Balearų salose vyrauja jūrų gėrybės, Aragone populiarūs mėsiški užkandžiai, o Astūrija garsi sūriais. Galisijoje ir Andalūzijoje barų ir kavinių lankytojai, užsisakę gėrimą, užkandžiais yra vaišinami (t. y. juos patiekia nemokamai). Žinoma, tai nebūtinai bus prašmatnus užkandis, paruoštas vietoje. Prie gėrimo gali būti patiektos alyvuogės, sūdyti žemės riešutai ar tiesiog bulvių traškučiai.

Ispaniškas bulvių omletas (isp. tortilla de patatas). Kiaušiniai, bulvės, svogūnas, aliejus ir druska – tiek ingredientų sudaro šį patiekalą. Kalbama, kad seniausiame omleto recepte svogūno nebuvo. Šiandien jis gali būti kepamas ir su marinuotomis paprikomis ar kitomis daržovėmis. Vis dėlto, klasikinis variantas yra populiariausias. Nenustebkite, jei omletą išvysite įspraustą į duoną – bocadillo arba sumuštinis su šiuo įdaru yra tikrai sotus reikalas!




Gruzdintos bulvės su padažu (isp. patatas bravas). Jei pažodžiui, šis užkandis vadinasi „drąsiomis bulvėmis“. Savaime suprantama, skirtas ne tik drąsiems – pavadinimas suteiktas dėl aštroko padažo. Dažnai patiekiamas ir kitas – iš česnako ir alyvuogių aliejaus ruoštas ajoli (isp. aioli).


Mančego sūris (isp. queso manchego). Užkandžiu gali tapti ir keletas sūrio griežinėlių. Mančegas – avių pieno sūris, gaminamas La Mancha regione ir tik iš Mančega veislės avių pieno.