Kelias savaites stebėję, kaip lieka vis mažiau nežinomųjų 30 geriausių Lietuvos restoranų sąraše, vakar matėme, kaip šie apdovanojimai pasiekė finišo tiesiąją. Ceremonijos metu buvo paskelbti penki geriausi restoranai Lietuvoje. Jais tapo „Stebuklai“, „Dublis“, „Dine“, „Monai“ ir „Gastronomika“.
Pirmosios vietos apdovanojimą atsiimdamas restorano „Stebuklai“ virtuvės šefas ir vedlys Martynas Praškevičius dėkojo savo komandai už kruviną prakaitą ir nuolatinį atsidavimą virtuvėje. Paklaustas, ar šis apdovanojimas tikrai buvo toks netikėtas, M. Praškevičius pripažino, kad tam nebuvo pasiruošęs:
„Atvirai pasakius, galvojome, kad būsime treti. Sėdėjome virtuvėje, ruošėme pietus ir šnekėjome su virėjais. Įsivaizdavome, kad pirmąją vietą laimės „Gastronomika“ arba „Dublis. O viskas taip susimaišė, šito prognozuoti negalėjome. Iš pradžių tuo netikėjau, nes nenorėjau nusivilti pats ir nenorėjau, kad mano komanda būtų nusivylusi. Dabar esu labai laimingas. Mes daug dirbame – atsidarome 8 val. ryte ir užsidarome 23 val. naktį. Šešiolika valandų per parą dirbame tam, kad bent trupinėlį vilniečių padarytume laimingais. Galbūt pasitaiko klaidų, kurios nuvilia, bet virtuvėje mes nuoširdžiai stengiamės ir atiduodame visas jėgas. Pernai VMG apdovanojimuose buvau tituluotas metų šefu, ten pažadėjau dar labiau stengtis ir stebinti. Šiandien esame geriausias restoranas, bet tai – tik vieneri metai. Kitais metais turime pakartoti tą patį. Matau labai daug jaunų, perspektyvių restoranų, kurie juda pirmyn, bet mes nenusileisime.“
Restorano „Stebuklai“ virtuvės šefas ir vedlys Martynas Praškevičius (Valerijos Stonytės nuotr.).
Renkant geriausius restoranus buvo vertinamas restoranų maistas ir jo pateikimas (atsižvelgta į virtuvės savitumą, meniu pasirinkimą, ingredientus, patiekalų kompleksiškumą, skonį, patiekimą), gėrimų meniu, restorano aplinką ir aptarnavimo kokybę.
Projektą iniciavo UAB „Švyturys-Utenos alus“, o organizavo Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“. 30 geriausių restoranų Lietuvoje rinko šimtas Gero maisto akademijos narių, kurie savo favoritus rinko iš jiems pateikto Gero maisto akademijos ekspertų tarybos sudaryto ir iškeltus kriterijus atitinkančio 50-ies restoranų sąrašo.
Ekspertų tarybą sudarė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė ir Gurmanų Gildijos valdybos narė Evalda Šiškauskienė, LVRA valdybos narė Laura Čepukaitė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos valdybos narys Deivydas Praspaliauskas, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius, tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ knygų autorė Renata Ničajienė, žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė Rasa Ščeponienė, „Vyno žurnalo“ vyr. redaktorius Arūnas Starkus, daug kartų įvertintas šefas Martynas Praškevičius, konditeris Ali Gadžijevas ir kavos ekspertas Vytautas Kratulis.
Apdovanojimų nugalėtojai paskelbti antradienio vakarą (Valerijos Stonytės nuotr.).
30 geriausių restoranų Lietuvoje sąrašas:
1. „Stebuklai“, Vilnius
2. „Dublis“, Vilnius
3. „Dine“, Vilnius
4. „Monai“, Klaipėda
5. „Gastronomika“, Vilnius
6. „Momo Grill“, Klaipėda
7. „Šturmų švyturys“, Vilnius ir Ventės ragas
8. „IDW Esperanza Resort“, Trakų raj.
9. „Sweet Root“, Vilnius
10. „Saint Germain“, Vilnius
11. „Gaspar‘s“, Vilnius
12. „Sofa de Pancho“, Vilnius
13. „Böff“, Vilnius
14. „Marche de Provence“, Vilnius
15. „Monte Pacis“, Kaunas
16. „Uoksas“, Kaunas
17. „Telegrafas“, Vilnius
18. „MEAT“, Vilnius
19. „Time“, Vilnius
20. „Imperial“, Vilnius
21. „Da Antonio“, Vilnius
22. „Stikliai“, Vilnius
23. „Dia“, Kaunas
24. „Nerija“, Nida
25. „Palanga SPA luxury“, Palanga
26. „Bistro 18“, Vilnius
27. „La Provence“, Vilnius
28. „Šiaurės jūra“, Vilnius
29. „Brasserie de Verres en Vers“, Vilnius
30. „Salvete City“, Vilnius