top of page

Geriausia mėsa grilinti: 8 grilio meistro Artūro Samavičiaus patarimai

Pavasarį turbūt nėra dienos, kad nepagalvotume apie savaitgalį ir malonumą lauke pasikepti mėsos. Ir nėra savaitgalio, kad vėjas iš kažkur neatneštų kepamos mėsos kvapo. Erzina, žadina apetitą, kelia pavydą? Būkite tinkamai pasiruošę ir pavydą kaimynams kelkite Jūs!

Nuo šiol kiekvieną savaitę grilio magas ir virtuozas, virtuvės šefas Artūras Samavičius dalinsis patarimais, kurių dėka iš grilio mėgėjų pakilsite į grilio meistrus. Pati pradžia: kaip išsirinkti grilinti geriausią mėsą? 7 patarimai.


1. Visos paukštienos rūšys ar tai būtų vištiena, kalakutiena, antiena ar pan., yra daugiau mažiau vienodos tekstūros ir struktūros, daugmaž panašiai kepa ir kad ir kokią rūšį ar paukščio dalį pasirinktumėte, gausite daugmaž panašų rezultatą. Viskas gana paprasta, svarbu turėti patikimą paukštienos tiekėją. Tuo tarpu, pavyzdžiui, jaučio ar kiaulės mėsa gali turėti marmurinę struktūrą arba jos neturėti ir tai nulemia ir mėsos ypatumus, ir jos kepimo skirtumus.


2. Jeigu norite grilyje išsikepti kiaulienos gabalą, tam puikiai tiks sprandinė arba mėsingi šonkauliai. Reikia ieškoti tokio mėsos gabalo, kuris turi kepimui tobulą riebios ir liesos mėsos santykį. Beje, ši taisyklė galioja ir jautienai. Santykis matyti plika akimi: jeigu žiūrėdami į mėsingus šonkaulius matote, kad juose yra maždaug 35 proc. riebalo ir šiek tiek mėsos, tai ši mėsa tikrai nėra bloga, bet kepimui grilyje yra sudėtinga”. Tobulas riebios ir liesos mėsos santykis yra 20:80, kur 80 proc. liesa, 20 proc. riebi mėsa.


3. Jautiena ar kiauliena su storu riebaliukų sluoksniu, yra skirta ilgesniam kepimui ir netinka, jeigu norite valgyti pusiau iškeptą mėsą. Mėsą su daug riebalo reikia kepti ant silpnos žarijų paklotės, kad keptų iš lėto, be to, tokį mėsos gabalą svarbu pakankamai dažnai vartyti.



4. Jautiena yra gana sudėtinga mėsa kepimui grilyje. Kad išvengtume kietos mėsos efekto, geriau nepirkti kietų jos dalių, pavyzdžiui, mentės, krūtininės. Rinkitės nugarinę, sprandin3, t. y., tas dalis, kuriose yra riebalo. Liesa jautiena skirta ilgesniam kepimui žemoje temperatūroje, troškinimui, faršui.


5.Jeigu ieškodami jautienos ar kiaulienos kepimui radote gabalą, kuriam būdinga marmurinė tekstūra (plonas sluoksnį riebaliukų keičia liesos mėsos sluoksnis, tada vėl riebaliukas ir t.t.), imkite nedvejodami. Toks kepimui idealus sluoksniavimasis formuojasi dėl tinkamos gyvulio mitybos, geros priežiūros ir kitų jam palankių veiksnių. Marmurinė tekstūra būdinga Ispanijos pasididžiavimui Iberiko kiaulėms. Apie 90 proc. aukščiausios rūšies Iberiko kiaulės mitybos raciono sudaro gilės. Šios kiaulės riebalo vertė lygi geram alyvuogių aliejui.


6.Marmurinę struktūrą turinti mėsa tobulai tinka trumpam kepimui grilyje.Kodėl svarbus marmurinis efektas? Jeigu kepsite mėsą, kurią sudaro 90 proc. liesos mėsos ir tik 10 proc. riebalų, iškepusi ji bus kieta, guminė. Kai mėsa turi marmurinę struktūrą, riebaliukai, gavę kaitros, pradeda tirpti ir sutepa”, papildo riebalu liesą mėsą iš visų pusių, todėl ji ir iškepta yra minkšta. Jeigu norite gero pusžalio kepsnio, būtinai ieškokite marmurinio efekto.


7. Storas riebalų sluoksnis mėsoje nėra blogai, nes riebalas apsaugo mėsą nuo perkepimo. Tačiau tokią mėsą reikia kepti ilgiau, o kepdami ilgiau niekada neišgausite pusiau žalio kepsnio efekto. Jeigu tokią mėsą kepsite per trumpai, riebalas liks gyvas”, nemalonus.



8. Dar vienas labai svarbus niuansas ieškant geriausios mėsos tai santykis, ryšys su mėsos pardavėju. Jeigu jaučiate, kad jis nenuoširdus, nesutampa biolaukai, reiškia, tai ne tavo mėsininkas: ieškok saviškio.


Sėkmės!


Asmeninio archyvo ir Unsplash.com nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page