top of page

Geriau nereikia: 12 vengtinų maisto produktų kelionėje

Noras išbandyti svetimos virtuvės patiekalus ir egzotiškus vaisius kartais gali būti stipresnis už saugumo jausmą. Todėl, anot Dailymeal.com, pravartu galvoje turėti bent preliminarų produktų, kurie išvykus gali suteikti daugiau žalos nei palaimos, sąrašą.

1. Uogos. Venkite bet kokių uogų ar obuolių ir rinkitės storesnę nulupamą žievę turinčius vaisius (bananai, apelsinai, rambutanai). Vaisiai, kuriuos valgome nuplautus, gali būti pavojingi dėl bakterijų, kurios randamos užterštame vandenyje.

2. Namų gamybos alkoholiniai gėrimai. Užsisakydami tokį gėrimą pasvarstykite, ką apie jį žinote: naudojamos medžiagos, talpa, gėrimo stiprumas? Geriau rinkitės gėrimus iš butelių ar skardinių.

3. Maistas iš bufeto. Toks maistas gali būti nepakankamai šviežias, netinkamos temperatūros ar prieinamas ir vabzdžiams. Geriau užsisakykite maistą à la carte.

4. Laukinių gyvūnų mėsa. Žalia beždžionių, meškų ar kitų neprijaukintų gyvūnų mėsa gali pernešti Ebolos virusą. Netgi ir tinkamai apdorota ši mėsa gali būti pavojinga organizmui.

5. Kepti ryžiai. Azijos šalyse populiarus patiekalas dažnai yra ruošiamas su dar žalios mėsos gabalėliais. Taip ryžiai gali perimti bakterijas iš mėsos.

6. Šaldyti produktai. Kai maistas yra šaldomas, atitirpinamas, o po to vėl užšaldomas, gali atsirasti pavojingų bakterijų. Toks gali būti net ledas, kuriuo norėtumėte atvėsinti gėrimą, šalyse, kenčiančiose nuo filtruoto vandens stygiaus.

7. Žali ar pusiau žali kiaušiniai. Salmonelės! Nepamirškite jų ir užsisakydami patiekalą su olandišku padažu.

8. Žalios daržovės. Tai turėtų būti pirmoji taisyklė keliaujant – pamirškite salotas. Viskas – dėl vandens ir sąlygų, kuriose laikomos daržovės. Taip pat lapinės daržovės turi artimesnį kontaktą su dirvožemiu, kuris gali būti užterštas.

9. Padažai ir pagardai. Patiekalams, kurių sudėtyje yra vandens ar šviežių žolelių, iš karto turėtų būti keliama raudona vėliava.

10. Gazuoti gėrimai. Įsitikinkite, kad šie gėrimai Jums bus patiekiami iš pilnos skardinės ar butelio. Vandens fontanėliais taip pat turėtumėte gėrėtis tik iš tolo.

11. Pusiau žali mėsos ar jūros gėrybių patiekalai. Ypač neapdorotos jūros gėrybės gali tapti bakterijų židiniu.

12. Nepasterizuoto pieno produktai. Skirtingose šalyse esama skirtingų pieno pasterizavimo taisyklių. Pavyzdžiui, Indijoje, kur sveikatos apsauga nėra tokai griežta, namų ūkiuose įprasta pieną užvirti, o po to atšaldyti. Tačiau tai anaiptol nėra daroma visuose restoranuose.

Naujausi įrašai

bottom of page