Gastronomija salsos šalyje
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Gastronomija salsos šalyje

Šalyje, kurioje viskas vyksta salsos ritmu ir gimė bei kūrė garsusis magiškojo realizmo rašytojas G. G. Marquesas, net ir gastronomija žaisminga ir su lengvu magijos prieskoniu. Todėl nenustebkite, kai pusryčiams jums bus patiektas paslaptingas banano lape suvyniotas patiekalas, o šalia – puodelis saldaus šokolado. Tai – Kolumbija.

Maisto kultūra Kolumbijoje, kaip ir daugelyje Lotynų Amerikos šalių, yra labai įvairi vien dėl palankių klimato sąlygų, kurios čia leidžia auginti beveik viską: nuo vynuogių, kokosų, kavos ir bananų iki mums gerai pažįstamų bulvių ar braškių.

Vienas netikėčiausių bananų panaudojimo būdų – dėti į sriubą

KARALIAUJA BANANAI

Jei Lietuvoje juokaujame, kad iš bulvės galime pagaminti nesuskaičiuojamą kiekį patiekalų, tai Kolumbijos virtuvėje „nepakeičiamojo“ statusą turi bananas. Gatvėje gali pamatyti moksleivį bėgantį į pamokas ir užkandžiui pasirinkusį bananą, tačiau kur kas dažniau bananas yra patiekalo ar vaisių salotų sudedamoji dalis.

Vienas populiariausių patiekalų – patakonas (isp. patacon). Tai aliejuje gruzdintas didysis bananas (dar vadinamas platanu). Patakonas dažnai patiekiamas prie mėsos ar žuvies patiekalų kaip garnyras. Kartais gruzdinto banano paplotėlis išlenkiamas kaip mažas krepšelis ir į jį įpilama padažo. Taip pat patakoną galima užsisakyti kaip atskirą patiekalą su įvairiais skirtingais padažais, vištiena ar jautiena.

Vienas iš netikėčiausių bananų panaudojimo būdų – įdėti jo į sriubą. Taip taip, paprastą bananą (tiesa, jis turėtų būti ne pernokęs, o kuo žalesnis) galima pjaustyti šalia morkų ir bulvių ir taip paįvairinti bet kokios sriubos skonį!

TOLIMAS KUGELIO PUSBROLIS

Išradingi kolumbiečiai naudoja ne tik pačius bananus, bet ir jų lapus. To pavyzdys – populiarus patiekalas tamalė (isp. tamal). Valgant susidaro įspūdis, kad tai lietuviško kugelio giminaitis, tiesiog išvirtas banano lape.

Vis dėlto tamalė gaminama ne iš bulvių, o iš čia populiarių kukurūzų miltų. Taip pat dedama vištiena ar kitokia mėsa, daržovės, sūris ir įvairūs prieskoniai. Viskas kaip vientisa masė suvyniojama į banano lapą ir tuomet verdama arba garinama. Kadangi kolumbiečiai tiesiog pamišę dėl saldumynų, yra ir saldus šio patiekalo variantas su vaisiais. Istorija byloja, kad actekai gamindavo tamales su keisčiausiais ingredientais, tokiais kaip varlės ar salamandros.

SALDUMYNAI

Jei pirmoji Kolumbijos religija yra futbolas, tai antroji nenuginčijamai yra saldumynai. Pirmoji religija garbinama stadionuose, tačiau antroji turi kur kas daugiau „šventovių“. Tai ledainės (isp. heladeria), cukrainės (isp. dulceria), vaisių kavinukės (isp. fruteria), kepyklėlės (isp. pasteleria, panaderia) ir, žinoma, įvairių saldumynų siūlančios kavinės. Jei kolumbietis jums prieš pietus pasiūlys suvalgyti vaisių salotų populiarioje fruterijoje, neapsigaukite – po kolumbietiškų vaisių salotų pietų jums nebereikės. Tradicinės vaisių salotos čia – tai pietų dydžio lėkštė su įvairiais vaisiais, kalneliais ledų, upėmis saldžių padažų, arekipe (isp. arequipe – kolumbietiška karamelė), šiek tiek tarkuoto sūrio ir vafliais ar sausainiais paįvairinti.

Tai, kad saldumynai iš tiesų yra kolumbiečių dienos palydovai, patvirtina dar vienas dažnas vietinių įprotis: net šalia kiaušinienės pusryčiams ar sriubos vakarienei įprasta gerti saldų šokoladą ar kakavą. Mėsa dažnai patiekiama su saldžiais (ne, ne saldžiarūgščiais, bet saldžiais!) padažais. Labai dažnai net į natūralias, šviežiai spaustas vaisių sultis yra dedama cukraus. Prie žuvies ar mėsos patiekalų taip pat gali būti patiekiamos saldžios salotos su razinomis ir ananasais.

Taigi, gal dėl saldumynų žmonės daugiau šypsosi, šoka salsą ir kuria magiškas istorijas?

Saldumynai – antroji Kolumbijos religija. (Miglės Satkaus nuotr.)


TINTO, POR FAVOR!

Neretai Kolumbijoje gaminant kavą taip pat yra įmaišoma cukraus, taigi jei neperspėsite iš anksto, tikėtina, kad kavinukėje jums atneš jau pasaldintos kavos. Kava Kolumbijoje vadinama „tinto“. Ji verdama tradiciniais kavos gaminimo aparatais su filtrais (tačiau ne espresso). Kartais į kavą dedama citrinos sulčių. „Kava su pienu“ dažniausiai yra tinto su kondensuotu pienu.

Kolumbijoje auginamos arabikos rūšies kavos pupelės. Šioje šalyje užauginta kava visame pasaulyje vertinama dėl švelnaus ir subalansuoto skonio.

Sakoma, kad didelė dalis geriausios kavos produkcijos yra eksportuojama. Iš dalies tai tiesa, nes Kolumbija – trečia daugiausia kavos pasaulyje eksportuojanti šalis po Brazilijos ir Vietnamo. Tačiau tai nereiškia, kad Kolumbijoje lieka tik antrarūšė kava. Gali nustebinti faktas, kad parduotuvėje kava kainuoja pigiau nei arbata, bet arbatą Kolumbija importuoja, o kava auginama čia pat, taigi skanios ir kokybiškos kavos rasti nesunku, kur bebūtumėt.

Kolumbijoje skanios ir kokybiškos kavos rasti nesunku, kur bebūtumėt. (Miglės Satkaus nuotr.)


POPULIARIAUSI GATVĖJE

Nors popmaisto kultūra palietė ir Kolumbiją, tačiau dešrainiai ir picos populiarumu vis tiek nusileidžia tradiciniams Kolumbijos užkandžiams – empanadai (isp. empanada) ir arepai (isp. arepa).

Empanados išvaizdą paprasčiausia būtų palyginti su lietuviams pažįstamais čeburekais. Tačiau ji gaminama iš kukurūzų miltų, o įdaras gali būti įvairus: nuo mėsos, vištienos, daržovių ar sūrių iki jūrų gėrybių Ramiojo vandenyno pakrantės miestuose. Mažuose miesteliuose populiarios empanados su viskuo (isp. empanada con todo). Empanadoje „su viskuo“ greičiausiai rasite ryžių, mėsos, virto kiaušinio, daržovių, pupelių ir gal dar šio to.

Įprastas Kolumbijos miestų ir miestelių vaizdas – prie nedidelių prekystalių gatvėse stovi būrelis žmonių ir ant empanadų šaukšteliais deda aštrų guakamolės (isp. guacamole) padažą iš čia pat stovinčio dubenėlio.

Jei priešpiečiams valgėte empanadą, gali būti, kad pavakariams pasirinksite arepą. Tai plokščias apvalus kukurūzų miltų paplotėlis, dažnai naudojamas vietoj duonos prie įvairių patiekalų. Paprastai paplotėlis yra prapjaunamas ir pagal jūsų skonį papildomas įvairiais įdarais: sūriu, kumpiu, vištiena ar avokado riekele.

AVOKADAI

Avokadai yra dar vienas svarbus Lotynų Amerikos virtuvės elementas. Gali būti, kad atvykęs čia ir paragavęs avokado suprasi, jog šio vaisiaus dar gerai nepažinai. Iš tiesų avokadai, parduodami Kolumbijos gatvėse ir vaisių bei daržovių parduotuvėse, labai skiriasi nuo tų, kurie iki Lietuvos nukeliauja tolimus kilometrus.

Įgudęs gatvės pardavėjas, stovintis prie medinio prekystalio, nukrauto avokadais, jūsų paklaus: „Valgysite šiandien ar rytoj?“ ir pagal jūsų atsakymą parinks tinkamai (iš tiesų net tobulai) prinokusį avokadą. Tinkamai prinokęs avokadas bus šviesiai geltonos spalvos ir jam išskobti iš odelės nereiks jokių pastangų – tai lengvai padarysite su šaukštu.

VAISIŲ, UOGŲ IR DARŽOVIŲ DŽIAZAS!

Įžengus į kolumbietišką turgų galima lengvai pasimesti tarp skirtingų vaisių, uogų ir daržovių. Kai kurių jų pavadinimų atitikmenų lietuvių kalboje net nerastume.

Kalnai šviežių daržovių – įprastas vaizdelis Kolumbijos turguje. (Miglės Satkaus nuotr.)


Norisi paminėti keletą pačių populiariausių. Tai vaisius, vadinamas medžio pomidoru (isp. tomate de árbol), iš kurio spaudžiamos gaivios, šiek tiek rūgštokos sultys. Taip pat pasiflorai (isp. granadilla), kurie yra mėgstamas vietinių užkandis. Ir, žinoma, guava, kurią specialiai išvirus kartu su cukranendrių cukrumi, gaunamas vienas populiariausių Kolumbijos saldumynų – bokadija (isp. bocadillo). Tai želę primenantis saldumynas, valgomas su sūriu ar vienas.

Na, o jei žinias norite praplėsti dar labiau, tai savaitgalį verta atsikelti anksti ryte, pasikviesti į kompaniją vietinį kolumbietį ir leistis į kelionę po Kolumbijos vaisių ir daržovių turgų tyrinėjant, ragaujant ir susipažįstant su visa gastronominio pasaulio palete, kurią siūlo ši magiška šalis. Ir galbūt net išvysite pro šalį grakščiai sklendžiančią figūringą tamsiaodę, nešiną pintine spalvingų vaisų ant galvos!

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg