top of page

Gastrokelionės: geriausi gruzdintų bulvyčių „taškai“


Šią savaitę, liepos 13-ąją, bus minima Gruzdintų bulvyčių diena. Jeigu nesi joms abejingas ir mėgsti ekspromtu suplanuotas keliones, turime idėją.

Portalas apie maistą „Tasty“ pristatė penkias geriausias vietas pasaulyje, kuriose privalo apsilankyti kiekvienas bulvyčų „fri“ gerbėjas. Gal ne visos pasiekiamos ranka ir įveikiamos kišenei, tačiau pirmoje sąrašo vietoje atsidūrusią „Vleminckx the Sausemeetser“ Amsterdame galėtum aplankyti dar šį savaitgalį. Gal visai verta dėmesio savaitgalio atostogų idėja?

1 vieta. „Vleminckx the Sausemeetser“. Į šią Amsterdamo centre (Nyderlandai) įsikūrusią ankštutę bulvyčių gruzdinimo meką, kuri traškiomis bulvių lazdelėmis prekiauja pro langelį sienoje, plūsta vietiniai ir turistai iš viso pasaulio. Čia jau nuo 1957 metų tiekiamos pagal originalią receptūrą paruoštos bulvytės. „Vleminckx“ garsėja tuo, kad turi net keliolika gruzdintuvių su skirtinga aliejaus virimo temperatūra – taip siekiama išgauti tobulą bulvyčių traškesį. Bulvytes galima pasiskaninti vienu ar iškart keliais iš net 28 skirtingų padažų – kiekvienam pagal skonį ir pageidavimą.


2 vieta. Niujorke (JAV) esantis restoranėlis „Pommes Frites“ prekiauja autentišku belgišku stiliumi paruoštomis – t. y. dukart gruzdintomis – minkštomis iš vidaus, traškiomis iš išorės bulvytėms. Kadaise amerikiečiai traukdavo per dantį europiečius, kurie gruzdintas bulvytes gardindavo keistais majonezo pagrindu sukurtais padažais (amerikiečiai – tik kečupu). Laikai keičia įpročius: „Pommes Frites“ įkūrėjai Susan Levison ir Omeras Shorshi pasididžiuodami sako, kad dabar tai gali leisti sau ir amerikiečiai. Visi padažai yra šviežiai „išsukti“ rankomis tik iš šviežių produktų ir gardinti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Tai – legendinė vieta, prie kurios, pasak „New York Magazine“ kasdien nusidriekia ilgiausios eilės.


3 vieta. 1968 m. gaisrininko Pierre Barsalou įkurta „La Banquise“ Monrealyje (Kanada). Ši vietelė startavo kaip ledų parduotuvėlė, o vėliau persikvalifikavo į užkandžių barą. Nuo 1980-ųjų čia gaminama ir maitinama „poutine“. Tai – sotesnis gruzdintų bulvyčių variantas: jos patiekiamos su ruduoju vištienos sultinio, varškės ir kitais padažais, skaninamos sūriu ir t. t. „La Banquise“ siūlo daugiau nei 30 skirtingo skonio „poutine“, čia visada ilga eilė, bet panašu, kad laukti verta, net jeigu pernakt: greito maisto restoranėlis dirba 24 val.! Tai buvo viena mėgstamiausių garsaus amerikiečių šefo a. a. Anthony Bourdaino vietelių Monrealyje.



4 vieta. Greitojo sveiko maisto užkandinė „Chomp Eatery“ Santa Monikos pakrantėje Kalifornijoje. Vietelė tiems, kurie mėgsta saldžiai ir pikantiškai. Čia galima išbandyti vietą po saule jau užsikariavusias „french fry s’mores“ – gruzdintus bulvinius krekerius ar tiesiog bulvytes su saldžių skrudintų zefyriukų („marshmallows“) padažu. Skamba keistokai?


5 vieta. „Elbows Mc’nCheese“, įsikūręs Cerritos, Kalifornijoje, garsėja tobulais paprastais dalykais, amerikiečių komforto maistu – makaronais su sūriu, keptais sumuštiniais su sūriu ir... tornado bulvytėmis, kurias vietiniai vadina „chipstix“. Bulvė perduriama mediniu pagaliuku, kišama į specialų aparatą, kuris supjausto ją plonomis riekelėmis, o tada keliauja į gruzdintuvę. Gražiai apskrudusi bulvyčių spiralė gardinama prieskoniais ir padažais.



Ne šventieji puodus lipdo. Štai „Elbows Mc’nCheese“ stebuklas – gruzdintos tornado bulvytės – jau ne vienerius metus yra mėgstamas lietuvaičių užkandis lauko festivaliuose ir miestų mugėse. Gal ir Lietuvoje turime vietelių, kur tiekiamos tobulo skonio bulvytės „fri“?

Naujausi įrašai

bottom of page