Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Garsiems Lietuvos restoranams indus kurianti keramikė: „Vienas centimetras daug ką keičia“

Už pavadinimo A Chair and a Table“ (liet. „Stalas ir kėdė“) slypi keramikė Simona Kaunaitė. Ji lipdo ne baldus, o indus, iš kurių valgo įvairių restoranų svečiai. Galbūt ir jūs. Prieš tai gyvenusi Londone, dabar Simona dirba studijoje Vilniuje. Susitinkame po jos atostogų. Kol kalbamės, ji žiedžia. Atskleidžia, kad to pasiilgo, ir pasakoja apie savo kūrinius bei jų gimimo procesą.

Nors Simona daugiausiai kuria restoranams, tačiau neatsisako užsakymų iš privačių asmenų. Padaro ir puodelį, ir lėkštę, ir rinkinį. Valerijos Stonytės nuotr.


Simona, kas jums svarbu kuriant indus?

Labai paprastas dalykas – aukščio ir pločio santykis. Vienas centimetras daug ką keičia. Atrodo, kad tik šiek tiek pamažini, ir indas pasikeičia. Kažkur perskaičiau mintį, kad tikras meistras turi pojūtį gerai formai, jis jaučia santykį. Ši mintis atrodo labai teisinga. Spalva, kuri eina po to, nepataisys prastos formos, galbūt paslėps.

Kartais, kai nepataikai į reikiamą proporciją, pavyzdžiui, puodelio, tuomet ir nebežinai, kam jis skirtas. Tada žmonėms kyla klausimas: „O kam jis yra skirtas?“ Forma, santykis, dydis diktuoja, kas iš to indo bus valgoma ir geriama. Produktas yra nepavykęs, kai nežinai, kam jį panaudoti. Kai forma gera, tuomet aišku.

„Biskvitas“ pirmojo degimo metu 950 laipsnių krosnyje praleidžia visą naktį. Valerijos Stonytės nuotr.


Kas yra jūsų užsakovai? Ar renkatės, kam kuriate indus?

Dažniausiai tai yra maži verslai, ne biznieriai, kurie tik investuoja. Tai įdomūs žmonės, kurie yra neatsiejama restorano dalis. Pavyzdžiui, „Monai“ yra Vytautas (Vytautas Samavičius – VMGonline.lt). Jis yra tas, kuriam pagal užsakymą kūriau indus. „Ice Dunes“ yra šeimos verslas. Labai smagu, kad nė vienas jų nėra didelis tinklas, o žmogaus idėja.

Porcelianas su pigmentais. Paletė keramikos kursams. Valerijos Stonytės nuotr.


Kaip sekasi susitarti su restoranais ir jų šefais? Ar turite rėmus ir pasakote: „Ne, aš taip nedarysiu“?

Tikrai turiu ir juos noriu išlaikyti. Puiku, kad kiekvienas keramikas turi savo braižą. Tik išdirbus, jis tampa grynas ir geras. Manau, kad nereikia mėtytis, nes tuomet atrodo, kad visuomet esi pradinėje stadijoje. Todėl to vengiu. Anksčiau galvodavau priešingai. Tačiau kai palyginu, pavyzdžiui, du dubenis, tuomet atskiriu, kur yra meistrystė, o kur pradžia. Panašu į kaligrafiją – atrodo šiek tiek juokinga, kad žmogus treniruojasi rašydamas vieną ženklą. Bet kai atidžiau pažvelgi, supranti, kad vienas ženklas kažkuo geresnis už kitą.

„Monai“, „Dublis“, „Ingredientai“, „Ice Dunes“, „Džiaugsmas“, „Crooked Nose & Coffee Stories“, „Režisierius“, „Love Bar“, „Toli Toli“ – kavinės ir restoranai, kuriems S. Kaunaitė sukūrė indus. Valerijos Stonytės nuotr.


Su indais taip yra, kad nieko labai naujo neišrasi – yra dubuo, lėkštė… Dėl susitarimo – dažnai paklausiu, kokią mintį jie nori perteikti, kaip jį įsivaizduoja. Man patinka, kad galiu įtikinti, kad matau geriau. Iš patirties žinau, kad labai pravartu pasidaryti bandymą. Man niekada nepavykdavo paišyti, todėl visuomet padarau tūrį ir tada sprendžiame. Būdavo, kad padariusi sakydavau, kad šito nejaučiu, kad indas man neatrodo geras, trūksta užbaigimo.

Dažniausiai svarbiausi būna praktiniai aspektai, pavyzdžiui, kokiems patiekalams indas bus naudojamas. Nuo to priklauso tūris. Žinoma, yra truputėlis intuityvumo, jausmo, kad gerai. Padarau ir jaučiu, kad gerai, o kartais – nelabai.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kokių indų nori restoranai? Ar yra kokios nors mados?

Galbūt yra tendencija, kad dažniau renkasi matinius indus. Iš praktinės pusės suprantu, kodėl – patiekalą nešant ant stalo paviršius apsičiupinėja, matosi antspaudai.

Valerijos Stonytės nuotr.


O kaip dėl spalvos? Kokių spalvų ar atspalvių indus restoranai renkasi dažniau?

Kiekvienas restoranas turi savo idėją. Tarkime, vieni nori matyti tamsesnę paletę, nes tai dera su jų vizualiniu identitetu. Tai sąlygoja restorano vizija, interjeras, atmosfera.

S. Kaunaitė indus kūrė restoranui „Džiaugsmas“. Roberto Daškevičiaus nuotr.


Kuriate iš porceliano ir akmens masės. Papasakokite apie šias medžiagas.

Medžiagos skirstomos į degamas aukštoje arba žemoje t