Gali būti, kad iki šiol vaisius džiovinote netinkamai! Ką derėtų žinoti?

© 2020 vmgonline

Gilės projektai

Gilės projektai

mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

    Gali būti, kad iki šiol vaisius džiovinote netinkamai! Ką derėtų žinoti?

    Sulaukėte didelio vaisių derliaus, bet nežinote, kur juos dėti? Nebūtina mėnesį laikytis obuolių ar slyvų dietos, kad juos suvartotumėte, neprarasdami visų juose esančių vertingų medžiagų. Tam idealiai tinka džiovinimas, o kaip tai daryti neklystant, pataria specialistas.


    Pagrindiniai džiovinimo principai

    Pasak Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjo, KTU prof. Prano Viškelio, obuolius ir kriaušes patiems sudžiovinti paprasčiausia. Tačiau svarbu neskubėti. Jei vaisius greitai džiovinsime aukštoje temperatūroje, nuo išorės drėgmė nugaruos, vaisius apdžius ir susidarys plėvelė, sulaikanti drėgmę viduje. Klaida ir džiovinti lėtai, palikus vaisius ant stalo kelioms dienoms ar net savaitėms. Tai, P. Viškelio teigimu, neatitinka higienos bei maisto saugos reikalavimų, nes tokiu būdu džiovinant vaisius dauginasi mikroorganizmai. Tad saugiausia džiovinti 40–60 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

    Išlieka ir vitaminai, ir mineralai

    Kalbėdami apie šviežius vaisius, visuomet pabrėžiame, kad būtent juose, o ne džiovintuose, gausu vitaminų. Tačiau P. Viškelis pažymi, kad vaisių džiovinimo metu išgaruoja vanduo, tačiau visos žmogaus sveikatai reikalingos mineralinės medžiagos išlieka. Iki 50 procentų sumažėja tik vitamino C kiekis. „Džiovintuose vaisiuose išliekančio vitamino C visiškai pakanka mūsų organizmui. Noriu pabrėžti, kad naudingųjų medžiagų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginti su šviežiais, yra keliskart didesnė: pavyzdžiui, jei suvalgysime šimtą gramų razinų ar obuolių, toks kiekis atstos tų pačių vaisių kilogramą. Tad ruošti džiovintų vaisių atsargas ir juos vartoti tikrai verta ir sveikatai naudinga“, – pataria profesorius.

    Virškinimo gerinimui

    Džiovintų vaisių naudą patvirtina ne tik profesorius P. Viškelis, bet ir užsienio šaltiniai. Štai Anthony Komaroff, „Harvardo sveikatos laiško“ vyr. redaktoriaus teigimu, džiovintuose vaisiuose esančios skaidulos ir antioksidantai fenoliai padeda kovoti su širdies ligomis, nutukimu, gali padėti sumažinti širdies, diabeto, degeneracinių smegenų ligų riziką.

    Valerijos Stonytės nuotr.


    Šventinių ir kasdienių patiekalų ingredientas

    Džiovinti vaisiai – tai puikūs pyragų, apkepų įdarai. Sumalus juos tinka įberti į įvairiausias košes, pudingus ir kitus desertus. Iš jų galima gaminti net ir arbatą. Laiku sudžiovinus vaisius, jie taps nepamainomais pagalbininkais tiek ruošiant šventines vaišes, tiek kasdienėje šeimos mityboje.

    Džiovinti abrikosai, slyvos, obuoliai nuo seno yra vienas iš mėsos kepinių, troškinių ingredientų, be kurių neįsivaizduojamos žiemos šventės. Įvairiais džiovintais vaisiais gardinami ir Kalėdų bei Velykų pyragai, įvairūs desertai.

    Be to, džiovinti obuoliai, abrikosai, datulės, figos, slyvos ir kiti vaisiai – puikus užkandis, tinkantis tiek pasiimti kartu su savimi į darbą, tiek vaikams užkandžiauti mokykloje. Dėl juose esančio natūralaus cukraus džiovinti vaisiai yra puiki alternatyva nesveikiems, riebiems desertams, kuriais kartais taip norisi pasmaližiauti. Džiovinti vaisiai ne tik patenkina saldumo poreikį, bet ir papildo organizmą vitaminais ir mineralais, suteikia sotumo bei energijos.


    Štai dėl kokių sveikatai naudingų savybių yra vertinami mūsų šalyje auginami džiovinti vaisiai:

    Džiovintos slyvos – dėl jose esančių skaidulų, kurios gerina virškinimą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Šis vaisius – puikus vitamino K šaltinis. Vitaminas K svarbus kraujo krešėjimui, normaliai kaulų būklei palaikyti, gali sumažinti osteoporozės riziką.

    Džiovintų obuolių pagrindinis privalumas yra juose esančios skaidulos. Pusėje puodelio džiovintų obuolių yra 3,7 g skaidulų. Jos padeda palaikyti gerą virškinimo sistemos veiklą, greitina medžiagų apykaitą. Džiovinti obuoliai yra kalio šaltinis. Kalis svarbus normaliai raumenų ir nervų sistemos veiklai, padeda palaikyti normalų kraujospūdį.

    Džiovintos datulės – ne tik skanus, daugumos mėgstamas, bet ir naudingas desertinis vaisius. Datulės taip pat yra kalio šaltinis. Jos gali būti vartojamos vidurių užkietėjimo, žarnyno bei širdies sutrikimų prevencijai. Datulės kartu su razinomis rekomenduojamos anemijos prevencijai. Šis džiovintų vaisių derinys padeda efektyviau organizmui įsisavinti datulėse esantį geležį. Tereikia kasdien suvalgyti po saujelę razinų kartu su keliomis datulėmis.

    #kriaušės #ruduo #specialistas #obuoliai #džiovintiobuoliai #slyvos #džovintivaisiai #vaisiai

    ATGAL

    PASIDALINTI

    Naujienlaiškis

    • Facebook vmgonline.lt
    • Instagram vmg_vilnius
    • YouTube vmg
    • LinkedIn vmg