top of page

Gaiviuosius gėrimus geriate per šiaudelį? Gydytoja dietologė įspėja apie poveikį


Neretai ištroškę renkamės ne paprastą vandenį, o gaiviuosius nealkoholinius gėrimus. Jie traukia tiek suaugusiuosius, tiek vaikus. Tačiau ar jie gali pakeisti paprastą vandenį? Kuo skiriasi alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai? Ir kodėl nepatartina gerti energetinių gėrimų?


Atsakymų visus šiuos klausimus šeštadienio laidoje ALFAS LIVE ieškojo Alfas Ivanauskas ir LSMUL Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoją dietologė Rūta Petereit.


Alfas Live, laida, gaivieji gėrimai, gerti per šiaudelį

Energetinius gėrimus mėgsta jauni aktyvūs žmonės. Žinome, kad jie yra žalingi. Gal galite papasakoti, kaip jie gali pakenkti?

Pirmiausia reikėtų kalbėti apie gėrimų sudėtį. Kaip ir minėjote, juos mėgsta jaunimas, nes nori išlikti energingi iki paryčių, turėti daug energijos. Į energetinius gėrimus dedamas kofeinas, ženšenis, guaranos ekstraktas, B grupės vitaminai, folio rūgštis, gliukozė. Būtent dėl per didelio kofeino poveikio ir sąveikos su ženšeniu bei guaranos ekstraktu sukeliamas neigiamas poveikis sveikatai. Juos vartojant gresia ir priklausomybės, nes dažnai jaunimas be jų tiesiog nebegali būti. Gėrimų sudedamosiosios dalys didina arterinį kraujo spaudimą, pasekmė – nemažai jaunuolių turi didesnį arterinį kraujospūdį, o tai neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemas. Taip pat didina nervų sistemos laidumą – žmonės tampa dirglesni, nervingesni. Gali būti virškinamojo trakto problemų. B grupės vitaminai gali sukelti net ir širdies ritmo sutrikimus, didelius mikro ir makro elementų trūkumus, nes didelis kofeino kiekis varo šlapimą ir dėl to pasišalina daug naudingų elementų, pavyzdžiui, magnis, kalis ar natris. Taip pat šie gėrimai gali ir alergizuoti. O pats pavojingiausias variantas, kai šie gėrimai yra maišomi su alkoholiu. Tokiu atveju gali būti neapskaičiuojama alkoholio dozė ir grėsti įvairūs apsinuodijimai.


Sakoma, kad geriant per šiaudelį greičiau numalšinamas troškulys ir greičiau pasisavinamos sudėtinės medžiagos, taip pat ir cukrus? Tai tiesa ar mitas?

Tai tikrai yra mitas. Mes, medikai, po įvairių operacijų, o ir apskritai nerekomenduojame gerti per šiaudelį. Taip geriant yra prigaudoma oro, o tai gali būti viena iš pilvo pūtimo ir blogos savijautos priežasčių. Gerti per šiaudelį tikrai nerekomenduočiau. Šiaudelis tikriausiai yra daugiau įprotis arba vakarėlių paprotys.


Pastaruoju metu pamėgome vandenį gerti su įvairiais priedais: citrina, agurku ar apelsino skiltele. Ar tikrai tai yra naudinga?

Kokios temperatūros ar kaip pagardintą vandenį gerti, reikėtų rinktis pagal sezoną ir atsižvelgiant tai, kokių žmogus turi ligų. Jeigu yra virškinamojo trakto problemų, dažniausiai vargina gastroezofaginis refliuksas. Tokiu atveju reikėtų rinktis natūralų, niekuo negardintą vandenį. Bet jeigu neturite jokių ligų – tai kodėl gi ne? Kad padidintumėme vandens suvartojimą, drąsiai galime jį gardinti žolelėmis, agurko griežinėliu ar citrina. Viskas priklauso nuo individualių žmogaus savybių.


Būkime sveiki!


Naujausi įrašai

bottom of page