top of page

„Gaffel Mat“: lietuviškos virtuvės ambasada Norvegijos sostinėje

Lietuviškosios virtuvės tyrinėtojai vis bando atsakyti į klausimą, kas yra ta lietuviška virtuvė iš tikrųjų, kokia ji. Tačiau yra žmonių, kurie gerai žino, kad tai cepelinai, šaltibarščiai ir dešrelės su kopūstais. Kaip tik šių patiekalų skonio labiausiai pasiilgsta užsienyje gyvenantys lietuviai.



Maistas ir šakutė

Dukart per metus iš Norvegijos į Lietuvą grįždavęs Valerijus čia taip pat pirmiausia ieškodavo restorano su tradicine lietuviška virtuve, kad galėtų pasimėgauti cepelinais ir karka. „Pasiilgdavau. Todėl džiaugiuosi, kad dabar lietuvišku maistu galiu mėgautis nors ir kasdien", sako pirmojo lietuviško restorano „Gaffel Mat" Norvegijos sostinėje Osle vienas iš savininkų. Išvertus iš norvegų kalbos „gaffel" reiškia šakutė, „mat" maistas.



Valgyti norisi kasdien

Valerijus mokėsi būti barmenu, tad visada puoselėjo svajonę turėti savo restoraną. Tačiau prieš 9 metus išvykęs į Norvegiją įsisuko į su maisto pramone nieko bendra neturinčią sritį statybas. Bet kai su partneriais išvystėme statybų verslą ir atsirado galimybė investuoti, susėdome ir sutarėme, kad reikia investuoti į sritį, kuri žmonėms nuolat reikalinga. Juk statybos pastatei ir viskas, nebereikalingas, o valgyti žmonės nori kasdien. Įsigijome patalpas, pasisamdėme patirties turinčius žmones ir pradėjome veiklą…. prieš pat karantiną, vasario 15 d.!"


Tik lietuviška virtuvė

...ir išskirtinai lietuviška komanda, ir lietuviškas interjeras (pasirodo, anksčiau čia buvusio restorano patalpas įrenginėjo lietuvis!). Aš jau keletą metų stebėjausi, kad Osle yra įvairiausių virtuvių, bet niekam į galvą nešauna atidaryti lietuviškos virtuvės restorano, nors čia gyvena daugybė lietuvių, sako Valerijus. Suprantu, kad tai nėra lengva, tačiau ne kartą esu vežęs norvegų grupes į Lietuvą, žinau, koks jų požiūris į mus jiems čia viskas labai patinka! todėl nusprendėme surizikuoti ir atidaryti būtent lietuviškos virtuvės restoraną. Žinoma, pagrindiniai mūsų klientai yra vietos lietuviai, kurie, kai tik atsidarėme, sakė: Ačiū Dievui, kad išklausė mūsų maldas!” Visgi kiekvienas lietuvis pažįsta bent tris-keturis norvegus, atsiveda juos čia susipažinti su Lietuva. Taip klientų ratas ir plečiasi.”



Konkuruoja su Ambasada

Net pačiam Lietuvos ambasadoriui Norvegijoje sakiau, kad mes gal net konkuruojame su Lietuvos Ambasada, kas labiau reprezentuoja Lietuvą, juokiasi Valerijus, Juk visada atvažiavę aplankyti svetimos šalies, žmonės pirmiausia eina jos ragauti, ieško kaip tik jai būdingų patiekalų. Norvegams, kurie dar nebuvo Lietuvoje, sakau: Ateikite čia jos paragauti ir apsičiupinėti, o tada jau apsispręsite, ar keliauti." Man atrodo, lietuviškas restoranas genialus turizmo Lietuvoje skatinimo planas. Manau, tikrai prisidedame pritraukdami daugiau norvegų į Lietuvą! Tiesa, Norvegijoje, Bergene, yra dar vienas lietuviškos virtuvės restoranas, pirmasis čia toks, seniai jau atidarytas. Girdėjau, kad puikiai sekasi, nors pačiam lankytis, deja, dar neteko.”



Norvegiškų bulvių lietuviški cepelinai

Kas norvegams patinka? Labai įvairiai, atsako Valerijus. Virtų bulvių cepelinai (viena porcija kainuoja apie 18 eur ) jiems nelabai, tačiau juk į restoraną ateina ragauti tradicinių patiekalų, todėl būtinai sukerta ir po vieną. Nė vienas nesakė, kad neskanu, kai kurie jau net sugrįžta kaip tik cepelinų. Šaltibarščiai (8 eur) jiems irgi neįprasta. Bet štai vienas pagyvenęs norvegas kiekvieną savaitgalį užsisako šonkauliukų (25 eur) išsinešti, sako: Taip patiko, kad noriu juos valgyti kartą per savaitę!”. Ar iš norvegiškų bulvių geri lietuviški cepelinai išverda? - teiraujamės Valerijaus. Mūsų virėjos išbandė daugybę čia esančių rūšių, atrado geriausią, tad iš jų ir gaminame. Turėjome iššūkį dėl dešrelių prie troškintų kopūstų, nes čia parduodamos nelabai tiko, bet iššūkį įveikėme. Iš visų kitų produktų, kurių yra Norvegijoje, galima pagaminti tradicinius lietuviškus valgius.”



TRUMPAI:

  • Tradicinė lietuviška virtuvė.

  • Adresas: Toftes gate 19B, Oslas, Norvegija.

  • Dirba kasdien nuo 11:00 iki 20:00



Restorano archyvų nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page