top of page

Kulinariniai triukai. Virtuvės šefo Evaldo Žaliuko patarimai verdantiems sultinį sriubai

Geram sultiniui daugybės produktų nereikia. Kartais užtenka padaryti reviziją šaldytuve ir sunaudoti daržovių likučius. Šefas Evaldas ragina su maisto produktais elgtis itin atsakingai.

Paskaitykite jo patarimus.


sultinys, kaip išvirti sultinį, patarimai
VMG nuotr.


  • Gamindami paprastą daržovių sultinį, naudokite neutralų, bet pikantišką skonį turinčias daržoves. Svogūnai, morkos, salierai ir grybai yra tinkamiausios daržovės sultinį ruošti, tačiau jas galite keisti ar papildyti žalia poro dalimi, pomidorais ar pastarnokais.

  • Kai kuriuose receptuose į sultinį rekomenduojama dėti česnako ir kitų stiprių prieskonių, tačiau jeigu dar nežinote, kam naudosite sultinį, mėgstamus prieskonius galėsite sudėti, kai gaminsite galutinį patiekalą. Verdant sultinį taip pat siūlyčiau nenaudoti net ir druskos.

  • Ruošiant maistą dažnai lieka daržovių nuopjovų ar galų, kuriuos galite laikyti šaldiklyje, sudėję juos į plastikinę dėžutę ar atskirą maišelį. O kai jis užsipildo, išvirkite sultinį.

  • Sultiniui taip pat galite naudoti apvytusias, bet nesugedusias daržoves: morkas, svogūnus, pievagrybius ar jų nuopjovas, žalią poro dalį, saliero stiebą, petražolių kotus ir t. t. Jeigu turite moliūgo, sultiniui puikiai tinka jo žievė. Taip racionaliau naudosite daržoves ir sumažinsite maisto likučių.

  • Sultiniui virti netinka krakmolingos daržovės, pavyzdžiui, bulvės, ropės, nes jos sultinį padaro drumstą; burokėliai pakeičia sultinio spalvą ir skonį. Cukinijos, ankštinės daržovės verdant praras vitaminus ir nesuteiks nei norimo aromato, nei papildomo skonio.

  • Daržovių sultinys yra daugelio kitų patiekalų pagrindas, tačiau nebūtinai turi būti nuobodus. Eksperimentuokite į sultinį įdėdami parmezano kietąjį apvalkalą (pakraščius). Taip pat galite praturtinti džiovintais ar konservuotais jūrų dumbliais.

  • Geriausias būdas išvirti intensyvesnio skonio sultinį yra puode apkepinti daržoves, kol jos suminkštės, bet nepakeis spalvos ir įpilti šlakelį baltojo vyno prieš užpilant vandeniu.


Šefas Evaldas Žaliukas, asmeninio archyvo nuotr.




Naujausi įrašai

bottom of page