top of page

Energiniai gėrimai: atskleista dar viena priežastis jų atsisakyti

Daug ir įtemptai dirbdami ar mokydamiesi, neturėdami galimybės išsimiegoti, natūralu, ieškome priemonės, kuri pakeltų mūsų energijos lygį. Dažnam kavoje esančio kofeino neužtenka, tad griebiamasi energinių gėrimų. Tačiau gydytojai jau ilgą laiką sutartinai sako, kad energiniai gėrimai – nesveika. Ir nors tyrimų atlikta dar palyginus nedaug, dauguma jų rodo, jog šie gėrimai yra tikras priešas mūsų organizmui.

Jau seniai žinoma, kad energiniai gėrimai, pakeldami cukraus lygį kraujyje, gali pakelti ir kraujo spaudimą. Didelis kiekis vitamino B taip pat nėra naudingas – jis sukelia padažnėjusį širdies plakimą, galūnių drebulį. Be to, šiuose gėrimuose esantis kofeinas, pakeldamas energijos lygį, pamažu išsekina nervų sistemą ir galiausiai prie jo priprantama. Energiniuose gėrimuose esantis didelis cukraus kiekis irgi sukelia priklausomybę.

Šios priežastys atsisakyti energinių gėrimų ne visiems atrodo rimtos, tačiau paskutinis mokslininkų atliktas tyrimas verčia susimąstyti. Penkiasdešimties metų statybininkas atsidūrė ligoninėje manydamas, jog serga gripu. Jis jautė stiprius pilvo skausmus, pykinimą, kankino nuolatinis vėmimas. Tačiau patamsėjęs šlapimas, pageltę paakiai ir oda sufleravo apie sunkią kepenų ligą – hepatitą. Galiausiai gydytojai, iškvotę pacientą, išsiaiškino, kad šis tris savaites kasdien išgerdavo po 3–5 skardines energetinio gėrimo. Visi tie baisūs simptomai ir ligos dingo po skrandžio valymo ir atsisakius energinių gėrimų.

Po šio įvykio mokslininkai rimčiau pažiūrėjo į energinius gėrimus ir jų žalą bei atlikę tyrimus išsiaiškino, kad energiniai gėrimai stipriausiai ir greičiausiai visame organizme paveikia kepenis. Taip yra dėl šiuose gėrimuose esančio didelio kiekio niacino. Perdozavus šios medžiagos, ji suveikia kaip narkotikas, apnuodijantis kepenis ir galintis nutiesti kelią tokioms ligoms kaip hepatitas, kepenų vėžys ar net sukelti staigią mirtį.

Kad apsaugotumėte kepenis ir visą organizmą, prieš vartodami energinius gėrimus apsvarstykite, ar darbas yra vertas to, kad imtų trikti jūsų sveikata, ir verčiau pamiegokite. Nepamirškite, jog kava yra žymiai geresnis pasirinkimas nei energiniai gėrimai. Jei vis tik nuspręsite šių gėrimų neatsisakyti, visada įsiskaitykite į jų vartojimo instrukciją etiketėje ir vartokite taip, kaip nurodyta. Kai gėrimas nustoja veikti, prisiminkite, kad niekas energijos ir nuotaikos lygio nepakelia taip, kaip ramus ir saldus bent kelių valandų miegas.

Naujausi įrašai

bottom of page