top of page

Dėmesio, smaližiai: veganiškų tortų naujienos iš „Holigans“ ir „Chaika“

Pavasaris reiškia naujienas, ir ne vien naujus restoranų meniu – mėgstančiųjų tortus laukia sezoninėmis gėrybėmis papildyti augaliniai tortai. Jei abejojate veganiškų variantų skoniu, gerai Vilniuje žinomi kavinė „Chaika“ ir restoranas „Holigans“ patikina, kad tokie tortai – dar skanesni. VMGonline.lt patyrinėjo šių dviejų vietų pristatomus naujus skanėstus, paklausinėjo apie gamybos ypatumus ir išgavo keletą patarimų gaminantiems namuose.

Kairėje – Ona Dzedulionė ir naujas mangų ir vyšnių tortas, Monikos Pietarytės nuotr. Dešinėje – naujas mangų ir vyšnių tortas, Onos Dzedulionės nuotr.


Pasiteiravus, kaip kyla idėjos naujiems saldumynams, Ona Dzedulionė, vyr. konditerė bei „Chaika“ bendraturtė, viską aiškina aplankančia smaližių mūza: „Visuomet galvojame, kuo dar nustebinti savo klientus, kuo papildyti asortimentą. Įkvėpimas tortų receptams dažnai ateina netikėtai, tiesiog aplanko smaližių mūza. Galvoje skoniai ima lipti vienas prie kito, vaizduotėje kyla torto vaizdas, ir tada mėgini tai įgyvendinti: tariesi su komanda, testuoji. Nuostabus procesas, visiška kūryba!“

Tiesa, Ona priduria, kad viskas nėra taip lengva, kaip skamba – ne visi tortai pasiekia keliamą skonių kartelę, nes stengiamasi, kad kiekvienas tortas būtų ypatingai skanus. Todėl ir atsakyti, kuris skaniausias, labai sunku – „Chaikos“ komandai skaniausi visi. Žinoma, visuomet yra individualaus skonio niuansai, tačiau stengiamasi, kad kepiniai patiktų daugeliui.

Naujas aguoninis sūrio tortas. Onos Dzedulionės nuotr.


Kalbant apie naujienas, „Chaika“ pristato tris iki šiol neragautus variantus. Pirmiausiai verta užsiminti apie aguoninį sūrio tortą (angl. cheesecake) – skamba paprastai, tačiau norėsis pakartoti. Gaminamas su šilkiniu tofu, daug aguonų ir gaivaus citrininio kremo sluoksniu. Toliau – mangų ir vyšnių tortas: be cukraus, saldintas agavų sirupu ir datulėmis – itin gaivus, gaminamas iš daug vaisių ir uogų. Galiausiai, kaip sako Ona, banaliai skambantis, bet idealiai atitinkantis esmę „Snickers“ tortas. Galvokite apie skrudintus sūrius riešutus, šokoladą ir, aišku, karamelę. Visiškai netinka dietoms, bet tikrai nepalieka abejingų. Visi šie tortai, kaip ir daugelis kitų „Chaikoje“, yra be gliuteno.

Žinoma, naujienos smagu, tačiau ką rinktis, kai norisi rinktis klasiką? „Chaikos“ perkamiausius tortus sunku išskirti, nes kiekvienas turi savo gerbėjus, – pasakoja pašnekovė. – Bet legenda galime vadinti mėlynių tortą, kuris niekaip nenulipa nuo populiariausiųjų viršūnės. Tai tortas, kuriame visko daug: biskvitai su šokolado gabaliukais, traškus riešutų sviesto ir gaivių mėlynių pertepimas, daug kokosų grietinėlės… tortų tortas! Jį renkasi tiek įprastoms progoms, tiek svarbioms šventėms, tokioms kaip vestuvės ar krikštynos. Ir tuo mes negalime atsidžiaugti.“

Kairėje – naujas „Snickers“ tortas, Monikos Pietarytės nuotr. Dešinėje – legendinis mėlynių tortas, Onos Dzedulionės nuotr.


„Chaikos“ naujienos jau nugulė kavinėse, tad jų paragauti galite bet kada išėję į miestą. Taip pat tiek naujus, tiek legendomis tapusius tortus bus galima išvysti augalinio maisto „Vegfest LT“ vasaros festivalio metu: be naujienų, planuojama turėti daugiau vaisinių, gaivių ir lengvų tortų, kurie itin mėgstami šiltuoju sezonu.

O norintiems bandyti gaminti veganišką tortą namuose, Ona pasidalina keliais patarimais: „Manau, kad svarbiausia gaminant veganiškus tortus – nebijoti eksperimentuoti! Ir nebūtina iškart stengtis sviestą būtinai keisti augaliniu sviestu ar pan. Augaliniuose patiekaluose viskas suskamba visai kitaip, ir reikia atrasti tinkančius derinius. Taip pat nepamiršti, kad genialumas dažnai slypi paprastume… Ir, aišku, internete. Veganizmo idėjai populiarėjant, tikrai nebetrūksta nei įdomių ingredientų parduotuvėse, nei receptų socialiniuose tinkluose.“


Veganiškas becukris ir begliutenis burokėlių-aviečių šokoladinis tortas. Ugniaus Naudžiaus nuotr.


Ne mažiau mėgstama vegetariškų ir veganiškų kepinių vieta yra restorano „Holigans“ vadinamoje „Smaližainėje“ gimstantys natūralūs desertai. Kaip pasakoja konditerijos ir „Smaližainės“ vadovė Nomeda Teiten, nauji tortai pasirodo beveik kas savaitę. Kai kurie jų būna teminiai, pavyzdžiui, „Kalėdžius“ arba „Velykius“, o kai kurie lieka visam laikui.

„Šiuo metu turime tikslą veganizuoti visus mūsų vegetariškus desertus, – planais dalijasi Nomeda. – O taip pat pasiūlyti smaguriams sveikesnį, t. y. becukrį ir begliutenį visų desertų pasirinkimą. Tad galima sakyti, kad turime apie 20 arba visiškai naujų, arba naujai suskambėjusių tortų.“

Veganiškas begliutenis tortas „Uogis“ su liofilizuotų uogų milteliais, šviežiomis uogomis ir kokosų grietinėle. Ugniaus Naudžiaus nuotr.


„Holigans“ tortai ypatingi, nes maždaug 80–90 proc. naudojamų ingredientų, tokių kaip rudasis cukrus, agavos sirupas, džiovinti vaisiai, riešutai, kerobas yra ekologiški, arba atkeliauja iš vietinių ūkininkų – kvietiniai ar avižiniai begliuteniai miltai, vaisiai, uogos. Tortai gaminami be sintetinių dažų, konservantų ar, kitaip tariant, nevalgytinų dalykų. Dalydamasi mintimis Nomeda atskleidžia, kad kurti tokius tortus poreikis atsirado norint pasiūlyti tai, ką vartoja pati komanda, kas atitinka jų suvokimą ir požiūrį į maistą.

Vienas lankytojų mėgstamiausių tortų – tiramisas su karamelizuotais obuoliais, pristatytas „Holigans“ įkūrėjos Neringos Prasauskienės. Šiuo metu šis tortas gali transformuotis į veganišką, becukrį ar variantą su avietėmis. Kiti mėgstami yra tradiciniai – griliažinis ir vienas visiškai naujų tortų „Napoleonas“. Vasarą ypatingai populiarus tampa becukris, begliutenis „Uogis“ su liofilizuotų uogų milteliais, šviežiomis uogomis ir kokosų grietinėle bei taip pat becukris ir begliutenis burokėlių-aviečių šokoladinis tortas.

Veganiškas patingai baltymingas tortas su avinžirniu kremu „Mėnesiena“. Ugniaus Naudžiaus nuotr.


Kaip pasakoja pašnekovė, šiųmečiame festivalyje „Vegfest LT“ „Holigans“ planuoja turėti visą veganiškų tortų asortimentą: legendinį griliažinį, „Napoleoną“, „Vestuvinį“, firminį „Tinginiuką“, išskirtinius becukrius ir begliutenius apelsinų-vyšnių bei minėtą burokėlių-aviečių šokoladinį tortus, „Fantastinį“, „Uogį“. Taip pat ypatingai baltymingą su avinžirniu kremu „Mėnesieną“ ir naujienas „Sezoninį“ su šviežiomis uogomis bei draugiškų ingredientų „Pasaką“.


Vėlgi paprašyta pasidalyti patarimais gaminantiems namuose, Nomeda kaip dažniausią klaidą įvardija požiūrį, kad tortai be gyvulinės kilmės produktų tiesiog nėra skanūs. „Dar manoma, kad neįmanoma veganizuoti klasikinių tortų tokių kaip „Napoleonas“ ar „Medutis“. Įvairiems produktams galima rasti puikių alternatyvų, tokių kaip augalinis pienas, jogurtas, grietinėlė, riešutų kremas ir pan. Turiu jus patikinti, kad veganizuoti galima viską – drąsiai eksperimentuokite, taip gimsta nuostabūs skonių deriniai.“

Plačiau su „Smaližainės“ tortais galite susipažinti ČIA.

Kas dar dalyvaus birželio 8-ąją festivalyje „Vegfest LT“?

Naujausi įrašai

bottom of page