AŠ Ikona vmgonline

Dieviško skonio graikų virtuvės patiekalai

Turbūt visi puikiai žino pasaulyje garsius graikų patiekalus, tokius kaip musaka, tzadziki, baklava, bet tai iš tiesų tik maža dalelė, kuria apibūdinama graikų virtuvė. Palankus klimatas suteikia galimybę mėgautis šviežiomis daržovėmis ir vaisiais ištisus metus.

ILGAAMŽĖ PATIRTIS

Senovės graikai dar prieš tūkstančius metų žinojo paprastą, bet stebuklingą sveikatos ir ilgaamžiškumo formulę – jie tiesiog valgė tai, ką dovanojo žemė. Dėl to graikų virtuvė laikoma viena iš pavyzdinių ir sveikiausių virtuvių pasaulyje! Viduržemio jūros mitybos piramidė sudaryta remiantis būtent šios šalies gyventojų valgymo ypatumais.

Graikų mitologija teigia, kad žinios apie sūrių gamybą buvo Olimpo dievų dovana žmonėms, o dievams tai buvo šventas maistas. Kiekvienas Graikijos regionas turi tik jam būdingas sūrio gaminimo tradicijas, ir manoma, kad šalyje yra daugiau nei 70 skirtingų rūšių sūrių.

Maistas Graikijoje yra tiesiogiai susijęs su šeimos ratu ir pokalbiais, žmonės nesimėgauja maistu vienumoje, todėl jis laikomas labai svarbia kasdienio gyvenimo dalimi. Graikams tai savaime suprantamas dalykas, todėl pietums skiriamas didelis dėmesys ir patiekalais nukraunamas visas stalas, valgant garsiai bendraujama, o pietūs trunka 2–3 valandas.

MEDAUS UPĖS IR PRIESKONIŲ KALNAI

Profesionali konditerė ir gero maisto mėgėja, Graikijoje penkerius metus gyvenanti Inga Kupšytė savo knygoje „Graikijos virtuvė“ (leidykla „Smaguris“, 2015 m.) išskiria pagrindinius maisto produktus ir pateikia ne tik visiems žinomus, bet ir tik tam tikriems regionams būdingus patiekalus.

Profesionali konditerė ir gero maisto mėgėja, Graikijoje penkerius metus gyvenanti Inga Kupšytė parašė knygą apie Graikijos virtuvę. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Šiandien alyvuogių aliejus yra pagrindinis graikų mitybos elementas, naudojamas beveik visuose patiekaluose ir suteikiantis savito skonio. Jis naudojamas tiek salotoms, tiek kepant ar skrudinant, taip pat ir daugeliui desertų. O kaip gi be vyno? Jis yra neatsiejama graikų paveldo, jų papročių, tradicijų ir mitybos dalis. Vynas buvo įkvėpimo šaltinis literatūros ir meno kūriniams bei svarbus sektorius šalies ekonomikai. Senovės graikai turėjo vyno globėją – dievą Dionisą, o tai leidžia suprasti, koks svarbus vynas buvo ir yra Graikijoje.

Tad vynas yra vienas iš populiariausių gėrimų pietų metu, didelė vynuogių įvairovė nulėmė nemažą vynų pasirinkimą ir jis labai dažnai patiekiamas su užkandžiais. Kaimuose ar salose ypač populiaru auginti vynuoges ir iš jų spausti naminį vyną.

Taip pat labai svarbią vietą graikų virtuvėje užima prieskoniai, jų naudojama daug, bet stengiamasi tik pabrėžti patiekalo skonį, o ne jį užgožti.

Dėl palankaus sauso Graikijos klimato vietinis medus išsiskiria iš daugelio kitų dėl natūralaus savo klampumo, aromato, skonio ir maistinių savybių. Medus plačiai naudojamas gaminant desertus, dažnu atveju jis yra puikus cukraus pakaitalas.

KALĖDOS GRAIKIJOJE

Graikai yra ortodoksai ir turi nemažai unikalių Kalėdų šventimo tradicijų. Po 40 dienų trunkančio pasninko Kalėdų šventė yra nekantriai laukiama tiek mažų, tiek didelių. Namie kepami dideli įvairių formų saldžios duonos kepalai, vadinami christopsomo – Kristaus duona. Jos pluta išraižoma šeimos užsiėmimą atspindinčiais simboliais. Skerdžiamos kiaulės ir beveik ant kiekvieno stalo padedama iškepta Kristaus duona. Duona yra saldi, o kepalėliai skirtingų formų.

#Graikijosvirtuvė #receptai #Graikija #IngaKupšytė #knyga

ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg