top of page

Dietos pagal Agnę Grigaliūnienę ir Astą Stašaitytę: ar tikrai metas pokyčiams?


Dietos ir mitybos pokyčiai kai kuriems – kiekvieno pavasario džiaugsmas. Siekdami sumažinti apimtis ar kūno svorį, imamės kaskart vis naujos ir kaskart jau tikrai paskutinės – tos, kuri padės pasiekti tikslus.

Apie dietas, svorio ir kitus pastarąjį neišvengiamai lydinčius pokyčius pasakoja dvi garsios moterys. Gal jų asmeninės patirtys įkvėps ir Jus pokyčiams, o gal... draugystei su savimi?


„Pamečiau trečdalį savęs“, – sako renginių ir komunikacijos įmonės „O-live“ vadovė, televizijos ir radijo laidų vedėja, o dabar – ir knygos autorė Agnė GRIGALIŪNIENĖ.

Eglės Dabkutės nuotr.

Kaip nusprendei išmėginti būtent ketogeninę mitybą?

Ieškojau mitybos, kurios laikydamasi nesikankinčiau. Pradėjau nuo griežto keto – kai per dieną suvalgoma ne daugiau nei dvidešimt gramų angliavandenių.


Bėgant laikui šiek tiek sušvelninai savo mitybą?

Dabar laikausi protarpinio badavimo ir nevalgau šešiolika valandų per parą. Mano mityba – miksas tarp keto ir labai žemą angliavandenių kiekį turinčios mitybos. Vengiu pridėtinio cukraus, miltinių patiekalų. Beje, jie nedideliais kiekiais įmanomi ir keto – kepiniai gaminami su migdolų, kokosų miltais, o cukrų derėtų keisti saldikliais, kad ir stevija. Nemažai kepinių receptų yra mano knygoje „#agnėsketo... ir kiti receptai“.


Kokie keto pavojai?

Pagrindinis – tinkamumo žmogui. Ten itin gausu riebalų, todėl į tinkamumo klausimą turėtų atsakyti medikai. Aš galiu dalytis tik asmenine patirtimi, kuri nebūtinai tiks kitiems.


Kas buvo sudėtingiausia einant keto mitybos keliu?

Atsisakyti cukraus. Jo pilna visur! Tik pradėjusi persirgau vadinamuoju keto gripu – tarsi organizmo kančios, nutraukus cukrų. Tuomet supranti, kad cukrus – tikra rykštė ir narkotikas mūsų organizmui.


Kilogramai nukrito. Kokiais pokyčiais dar džiaugiesi taip stipriai, kad norisi motyvuoti ir kitus žmones?

Kai sulaukiu komplimentų, labiausiai džiaugiuosi ne dėl grožio ar dailesnės išvaizdos. Džiaugiuosi dėl savo valios – tos, kurią jūs vadinate geriausia drauge Valia (juokiasi). Man jos prireikė tikrai nemažai, kad neatkrisčiau ir negrįžčiau prie visko iš eilės valgymo.



„Kaip jai pavyko?“ – pastaruoju metu susižavėjimo žvilgsniai nulydi sulieknėjusią televizijos laidų vedėją Astą STAŠAITYTĘ-MASALSKIENĘ. Pasirodo, svoris gali kristi ir nesikankinant.


Asta, kiek kilogramų nukrito?

Tiesiai šviesiai – apie 10 kg. Atvirai sakau, nesu uoli svorio sekėja ar figūros puoselėtoja. Pradėjau svertis, kai pastebėjau, kad drabužiai tapo laisvesni. Pasisvėriau ir nudžiugau.

Gyvenime dažnai kovojate su svoriu?

Kuo mažiau gyvenime su kuo nors kovoji, tuo ramiau gyveni, ramiau mąstai, miegi, valgai, tuo daugiau džiaugiesi ir mėgaujiesi. Tiesą sakant, svoris stabilizuojasi tik tada, kai su niekuo nebekovoji (šypsosi)…

Kokių dietų, mitybos planų esate išmėginusi, ar buvo tokių, kurie tik pakenkė?

Jei ką ir mėginau, tai truko ne ilgiau nei tris dienas. Vis dėlto, turiu keletą mitybos įpročių, kurie mane lydi daugybę metų:

- iš ryto vos prabudusi išgeriu 3-5 stiklines karšto vandens;

- vėliau dar išgeriu 1-2 litrus vėsaus ar šilto vandens;

- valgau daug įvairių daržovių: šviežių, garintų, keptų;

- kasdien valgau obuolį;

- valgau daugiau žuvies nei mėsos;

- niekada neturiu šaldytuve dešrų, vyniotinų, kumpių ir t. t.;

- namuose neturiu bulvių, prastų makaronų, batonų, bandelių. Jei užsimanau, nueinu į kepyklėlę ir nusiperku dvi riekes duonos;

- svečiuose valgau viską, kas padėta, tik be bulvių ir duonos.


Kas jūsų gyvenime pasikeitė, kad svoris nukrito?

Pusmetį buvau visiškai atsisakiusi vakarienių ir automobilio. Grįžusi po dienos darbų išgerdavau didelį puodą žolelių arbatos ir visada laiku eidavau miegoti. Kai tik sau leidau vėl pradėti vakarieniauti ir kepti pyragus, kai nusprendžiau, kad pasiilgau vairuoti, trys kilogramai sugrįžo per dvi savaites.


Ačiū už pokalbį.



Dar daugiau pokalbių apie dietas, asmenines ir profesines patirtis, taip pat gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės įžvalgas šia tema rasite naujame žurnalo AŠ IKONA numeryje.


Naują numerį įsigyti galima ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page