top of page

Dietologė apie maistą mokyklose: sveikai maitinasi ne tik keistuoliai (laidos įrašas)


Pakeista tvarka bendrojo ugdymo įstaigose kelia daug diskusijų. Visi sutinka, kad nauja tvarka yra gera, nes vaikai turėtų valgyti sveiką maistą. Tačiau girdint tėvų skundus dėl mokyklose nebevalgančių vaikų kyla klausimų, ar sveikas maistas – tai neskanus maistas. O gal – atvirkščiai?

„Formuojasi tokia keista nuostata, kad sveikai maitinasi tik keistuoliai, kad toks maistas gali būti tik neskanus ir jo neįmanoma patraukliai paruošti“, – situaciją laidoje komentavo gydytoja dietologė Edita Gavelienė. Jos nuomone, svarbu ne tik keisti esamą tvarką, bet ir aiškinti, kodėl to reikia.

„Darbas turi būti ne vien tik su įmone, kuri gamina, tas darbas turėtų vykti ir pasakojant vaikams, kas yra sveikas maistas, kodėl apie tai kalbame ir kodėl turime sveikai maitintis“, – sako specialistė.

Šiai minčiai pritarė ir laidoje svečiavęsis VMG vadovas Alfas Ivanauskas. Jis pristatė ir naują iniciatyvą: „Norime kreiptis į visus Lietuvos žmones, į visas organizacijas ir pakviesti kartu spręsti šį klausimą. O kaip bus sprendžiama? Paprastu būdu: konferencijomis ir seminarais po Lietuvos apskritis, važinėti ir aiškintis, kas yra sveikesnis maistas.“

Kodėl naujoji tvarka kelia tiek diskusijų? „Per greitai gavome šoką. Jei vaikai dar vakar valgė kugelį, o šiandien jo nebegali valgyti, tai taip negali būti. Vienareikšmiškai turime turėti pereinamąjį laikotarpį, kad būtų galima visiems drauge kurti pokyčius“, – įsitikinęs A. Ivanauskas.

Jo teigimu, nepakanka pakeisti patiekalo receptus, ne mažiau svarbus ir patiekalų patiekimas, apgalvoti pavadinimai ir gebėjimas vaiką sudominti jo paragauti.

Laidos svečiai vieningai sutiko, kad be tinkamos mitybos darželyje ar mokykloje ne mažiau svarbu, kokie mitybos įpročiai formuojami namuose. Simonas Urbonas, judėjimo „Super tėvai“ iniciatorius, pabrėžė, kad reikia rasti būdų, kaip vaiką supažindinti su sveiku maistu. „Aš esu sugalvojęs įvairiausių žaidimų, pavyzdžiui, nueiti į parduotuvę, susirasti keisčiausią daržovę ir grįžus namo ją suvalgyti. Kitas dalykas – mes darome iš daržovių ir vaisių žmogelius ir mašinytes namie, tai tos daržovės vaikams tampa malonios.“

Svarbiausia, laidoje kalbėjo S. Urbonas, šnekėti su vaiku ir jam augant rodyti tinkamą pavyzdį: „Jeigu aš valgysiu „čipsus“ su kola, tai ką aš galiu paaiškinti vaikams?“

Daugiau laidoje pasisakiusių kulinarų, dietologų, psichologų ir klausytojų minčių ir pasiūlymų išgirsite įraše.


Laidos „Skonio iššūkis“ klausykitės kiekvieną ketvirtadienį 16.05 val., „Žinių radijo“ eteryje.

Naujausi įrašai

bottom of page