top of page

Dažniausiai tokios valgomos puokštės dovanojamos per gimtadienius, bet renkasi ir drąsios nuotakos


Ar norėtumėte puokštės, kur oranžinėje mandarinų kompanijoje įsitaisę brokoliai skleistų žalumos kerus, o šalia jų lyg baltų gėlių žiedai puikuotųsi česnakai? Tokių valgomų puokščių mada, prasidėjusi prieš keletą metų, tęsiasi, o kūrėjos stebina naujomis idėjomis ir netikėtais ingredientais. Kokie jie ir ar galima, pasigrožėjus šiuo menu, ingredientus suvalgyti?

Šis valgomas grožis, kaip sako pirmoji tokių puokščių Lietuvoje kūrėja Karolina Samalė, pirmiausia yra meno kūrinys, o ne maisto produktas. „Iš dalies sutinku, kad tai yra maisto švaistymas, tačiau aš puokštėje naudojamų ingredientų niekuo nepurškiu ar chemiškai neapdoroju, tad valgymui jie išlieka tinkami. Iš daržovių puokštės tikrai būtų galima pasigaminti troškinį, o vaisiais tiesiog pasigardžiuoti“, – mintimis dalijasi pašnekovė.

Kad tokiose puokštėse esančios gėrybės gali būti sunaudojamos maistui, įsitikinusi ir Evelina Pučko – „Puokštės Valgomanevalgoma“ kūrėja. Ji savo kūriniuose naudoja ne tik daržoves, vaisius ir uogas, bet ir mėsos gaminius, sūrius, saldainius. Tokius neįprastus ingredientus, sako, Lietuvoje pasitelkė pirmoji ir, tikina, galinti įkomponuoti praktiškai bet ką, išskyrus labai minkštus ar kietus ingredientus: „Puokštes kuriu kiekvienam individualiai pagal mėgstamus produktus. Visi yra valgomi ir puikiai tinka šventiniam ar kasdieniam stalui. Pavyzdžiui, iš puokštės su daržovėmis, makaronais ir grybais išeitų skanūs pietūs.“

Įprastai sukurti vieną tokią puokštę užtrunka apie 1–2 valandas, o jų kainos prasideda nuo 35 eurų (priklauso nuo ingredientų ir dydžio). Abi kūrėjos sako, kad valgomos puokštės – populiari dovana tiek moterims, tiek vyrams, skiriasi tik pasirenkami ingredientai. „Moterims dažniau renkasi puokštes iš vaisių, vyrams – iš daržovių“, – paaiškina „Valgoma“ kūrėja K. Samalė. Pasak E. Pučko, jos kuriamose puokštėse vyrams dominuoja mėsos gaminiai, vėžiai, sūriai, o skirtose moterims – vaisiai, uogos, gėlės. Per savaitę, kaip skaičiuoja pašnekovė, ji sukuria apie 20–30 tokių puokščių.


Dažniausiai valgomos puokštės dovanojamos per gimtadienius, tačiau kūrėjos patikina, kad užsakymų netrūksta ir kitoms progoms – sukaktuvėms, vardadieniams, krikštynoms ar vestuvėms. Tiesa, nuotakos į tokią alternatyvą įprastoms gėlėms kol kas žvelgia nedrąsiai. „Aš pasakau visas rizikas, kad gali iškristi koks ingredientas ar, pavyzdžiui, nuo puokštėje esančių uogų išsitepti suknelė. Viską aptariame ir būna, kad tikrai dalis atsisako tokių puokščių. Galbūt norinčių yra daugiau, bet pasirenka tik drąsiausios“, – komentuoja K. Samalė.

Šių puokščių kūrybai besikeičiantys metų laikai didelės įtakos neturi. „Vasarą daugiau įvairiausių uogų“, – pagrindinį sezoniškumo diktuojamą niuansą įvardija E. Pučko. Jai antrina ir kita valgomų puokščių kūrėja K. Samalė: „Lietuvoje gausu vaisių, jų atkeliauja ir iš tropinių kraštų, taip pat daržovių, žolelių. Galbūt sezoniškumas turi įtakos tada, kai norisi daugiau uogų ir tam tikrų žolelių, o visus kitus produktus galima rasti tiek žiemą, tiek vasarą.“

Naujausi įrašai

bottom of page