top of page

Daugiau nei tik kulinarija – Alfas Ivanauskas pristatė knygą, kuri padės pamiršti visas baimes

„Šią knygą skiriu mirčiai, kuri kiekvieną dieną mus skatina dar labiau mylėti ir ragauti gyvenimą“, – sakė pačioje Vilniaus širdyje savo naujausią autorinį kūrinį pristatęs virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas. Ilgiau nei metus kurtą knygą lietuvių ir anglų kalbomis „Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“ autorius vadina pirmąja filosofine kulinarijos knyga, kuri žmonėms padės pamiršti visas baimes. Be receptų joje bus galima rasti ir paties A. Ivanausko išbandytus ypatingus kulinarinius triukus – daugybę asmeninių atradimų, kuriuos jis sukaupė per 25 metus gamindamas ir keliaudamas.

Specialiai knygos pristatymui Vokiečių gatvėje buvo sukurtos kulinarinės dirbtuvės (Valerijos Stonytės nuotr.).


Pasidalys asmeniškumais

„Man ši knyga – kaip dienoraštis. Pasidalijau savo asmeninio gyvenimo akimirkomis ir leidau fotografuoti savo namuose! Norėjau, kad matytumėte ir jaustumėte mane ne tik virtuvėje, bet ir tada, kai kuriu ar net esu pavargęs. Neabejoju, kad ši knyga įkvėps pasitikėjimo įveikti visas kulinarines baimes virtuvėje. Turėdami du iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus ingredientus nebijosite improvizuoti, o jeigu iki šiol nežinojote, kaip patiekalą išdėstyti lėkštėje – pasidalysiu su Jumis ir šiomis žiniomis. Sužinosite ir tai, kaip nustebinti paprasčiausiomis virtomis bulvėmis.“

Valerijos Stonytės nuotr.


Kulinarija, filosofija ir motyvacija vienoje knygoje

„Jau seniai svajojau apie tokią filosofinę motyvacinę knygą, kuri būtų skirta kiekvienai dienai – ne tik ypatingoms progoms, kai turime daugiau laiko gaminti. Taigi, joje rašau ir apie stalo estetiką, ir apie maisto komponavimo gudrybes… ir, svarbiausia, – baimės pažabojimą, nes tik ji mums užkerta kelią laisvei, kūrybai ir, be jokios abejonės, – laimei. Mano nuomone, laimingas žmogus – bebaimis žmogus.

Valerijos Stonytės nuotr.


Knyga tikrai mėgausis gaminti mėgstantys žmonės, bet daug naudingų kulinarinių triukų sužinos ir tie, kuriems tiesiog patinka valgyti – apie juos irgi pagalvojau, – šypsosi A. Ivanauskas, kurdamas šią knygą pirmą kartą pravėręs ir savo namų duris – dalis nuotraukų gimė būtent čia. – Net fotosesijose naudojau tik savo indus – jų pamatysite įvairiausių, atsivežtų iš viso pasaulio, nes esu tikras taurių ir stalo įrankių maniakas.“

Valerijos Stonytės nuotr.


7 kg išgaravimo paslaptis – sveiki receptai

Pasak žinomo kulinaro, savo autorinei knygai jis surinko mėgstamiausius receptus.

„Ruošiant šią knygą, man buvo svarbu, kad maistas ne tik gražiai atrodytų, bet taip pat – kad būtų sveikesnis, – sako pats per kelis mėnesius 7 kg atsikratęs A. Ivanauskas. – Mano tikslas – parodyti, o ne uždrausti, kaip kai kuriuos patiekalus gaminti galima truputį kitaip, kad jie neapsunkintų organizmo. Bet kuriuo atveju – viskas turi teikti džiaugsmą. Tad patiekalus galvojau tokius, kad visa šeima turėtų ką valgyti, nes juk nereikia maivytis, kad visi valgome tik bolivines balandas, geriame tik sveikuoliškus kokteilius ir valgome becukrius pyragus. Rašant šią knygą visiškai nerūpėjo paskutinės mados sveiko tendencijos. Kartais tikrai norisi tų skaniųjų šonkauliukų ar tiesiog gero sotaus deserto.“

Valerijos Stonytės nuotr.


Knyga apie visą pasaulį ir Lietuvą

„Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“ ne tik užpildo specifinę kulinarinių knygų nišą – iki šiol apie maistą buvo kalbama tik per receptų prizmę, bet ir paneigia stereotipą, kad prie recepto visada turi būti nuotrauka. Šiuo atveju vietoje vienos knygos skaitytojai gaus dvi: šalia pagrindinės knygos esanti receptų knygelė tikrai neužims daug vietos virtuvėje, o joje žmonių laukia ir naudingi A. Ivanausko patarimai, pavyzdžiui, kokie produktai geriausiai dera tarpusavyje, kaip neapsigauti renkantis alyvuogių aliejų ar kaip rasti geriausią derinį su baklažanu ir avokadu.

Valerijos Stonytės nuotr.


Be to, knygoje – ne tik receptų nuotraukos. Kūrybinio proceso metu fotografuota visoje Lietuvoje, todėl knyga atspindi mūsų šalį, ne tik jos virtuvę.

„Knygos pabaigoje kiekvienas ras naudingų patarimų, ką parsivežti lauktuvių iš Lietuvos tam, kad pajaustų tikrąją mūsų šalies skonį. O svarbiausia, žinos, ką iš tų lauktuvių pagaminti namuose“, – teigia A. Ivanauskas.

Valerijos Stonytės nuotr.


Skaitys ir prancūzai, ir japonai

Knyga buvo spausdinta net trijose spaustuvėse, nes naudojamos išskirtinės spausdinimo technologijos ir 5 skirtingų rūšių popierius – tam, kad nuotraukų kokybė būtų kuo geresnė ir skaitytojai jaustų emocinį pasitenkinimą versdami puslapį po puslapio. Jau balandžio mėnesį knyga bus išleista dar 5 kalbomis – italų, prancūzų, rusų, vokiečių ir japonų.

Valerijos Stonytės nuotr.


Nuo kovo 1 d. knygą „Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“ bus galima įsigyti visose prekybos vietose, iki tol – tik Vilniaus knygų mugės metu vasario 23–26 dienomis.

Kūrybinė knygos komanda (Valerijos Stonytės nuotr.).


Naujausi įrašai

bottom of page