top of page

Darnus avokado, lašišos ir apelsinų trio: šis kapotinis pavergia gaivumu


Ar žinojote, kad lašišos turi nepaprastai gerą juslę? Ar kad per savo gyvenimą jos 3 kartus keičia spalvą? Lašiša – ne tik įdomi žuvis, bet ir be galo naudinga. Mūsų sočių ir mažai kaloringų ingredientų sąraše lašiša išsiskiria savo kaloringumu (100 g – 208 kcal, nepalyginsi su tofu ar avokadu), tačiau yra vienintelė žuvis. Tikra karalienė!

Kaip ir visos riebios žuvys, lašiša (lot. salmo, salire – šokinėti) yra puikus eikozapentaeno (EPA) ir dokozaheksaeno (DHA), esančių omega-3 riebalų rūgščių grupėje, šaltinis. EPA ir DHA yra beveik nepakeičiamos – be žuvies randamos tik jūrų dumbliuose ir kiaušiniuose. Svarbu pridurti, kad organizmas jas pasisavina tik iš maisto.

Šios riebalų rūgštys turi teigiamą poveikį smegenims, širdžiai, sąnariams ir apskritai gerai savijautai. Bbcgoodfood.com rašo, kad 8–9 dešimtmečiais buvo pastebėta, kad Grenlandijoje gyvenantys eskimai, vartojantys daug vandens gyvūnų, labai retai serga širdies ligomis. Tad nenuostabu, jog mokslininkai ėmėsi tirti žuvies vartojimą, kaip galimą apsaugos nuo tam tikrų vėžio formų, Alzheimerio, astmos, depresijos, diabeto, aukšto spaudimo ir kitų chroniškų ligų priemonę.

Teigiama, kad riebią žuvį – lašišą, sardines, silkę, tuną – būtina vartoti bent kartą per savaitę (apskritai rekomenduojama žuvį valgyti dukart per savaitę).

Lašišą paruošti be galo paprasta. Svarbu nepersistengti. Kepti, troškinti ar virti – spręsti jums.

Štai keli patarimai, kaip tinkamai paruošti skaniausią lašišą:

  1. Jei ketinate lašišą virti, prieš tai rekomenduojame apie 20 minučių palaikyti sūryme (stiklinėje vandens ištirpinti 1 šaukštą druskos). Tokiu būdu iš jos išsiskirs mažiau albumino, nemaloniai atrodančio sutirštėjusių baltymų skysčio. Vėliau patiekalo sūdyti nebereikia.

  2. Jei kepate ant grilio ar keptuvėje, palikite lašišą su odele. Ji skaniai apskrus, tačiau jei virsite ar lėtai kepsite orkaitėje, palikti neverta.

  3. Neperkepkite! Pradėkite nuo lašišos pusės su odele. Kambario temperatūros filė kepkite apie 3 minutes, t. y. tol, kol ji gražiai apskrus. 90 proc. darbo jau padaryta, beliko apie minutę apkepti kitą puselę. Paruošta!

  4. Nežinote, ar lašiša iškepė? Čiupkite dantų krapštuką (su šakute sugadinsite visą gabalėlio grožį), smeikite į patį vidurį ir ištraukę pridėkite prie lūpų. Jei krapštuko galiukas karštas, didelė tikimybė, kad lašiša tinkama valgyti.

Avokadų kapotinis su lašiša ir apelsinais

1 avokado

2 trumpavaisių agurkų

2 kriaušių

2 apelsinų

200 g rūkytos lašišos

šlakelio alyvuogių aliejaus

kelių baziliko lapelių

žiupsnelio druskos, pipirų

1 citrinos sulčių

  1. Avokadą, kriaušes ir agurkus nulupkite ir išimkite sėklas. Supjaustykite kubeliais.

  2. Iš apelsinų išimkite filė ir sudėkite kartu su avokadais, kriaušėmis ir agurkais

  3. Sukapokite baziliko lapelius ir sudėkite į avokadų kapotinį, įpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišykite.

  4. Avokadų kapotinį įdėkite į lėkštę. Ant kapotinio uždėkite lašišos. Pabarstykite viską druska ir pipirais, bei pašlakstykite citrinos sultimis.

Naujausi įrašai

bottom of page