top of page

„Bao“ – madingiausias sumuštinis

Mėgstama pasišaipyti, kad į Lietuvą visos mados ateina pavėlavusios. Tą patį būtų galima pasakyti ir apie azijietišką virtuvę. Tačiau pagaliau čia įkėlusi koją, ji užima vis tvirtesnes pozicijas. Tad pamirškite amerikietiškus burgerius ar nuo autentikos nutolusius turkiškus kebabus – laikas patyrinėti azijietišką gatvės maistą. O jo pažiba, be abejo, yra bao sumuštinis.

Kaip VMGonline.lt pasakoja pietryčių Azijos restorano „Ping Pong“ virtuvės šefas Laurynas Gedvilas, bao neabejotinai tapo pasauliniu trendu. „Šis sumuštinis yra kilęs iš Fujian provincijos Kinijoje, tačiau daugiausiai paplitęs tarp gatvės maisto prekeivių Taivane. Tik atkeliavęs į Taivaną, bao buvo adaptuotas prie vietiniams būdingos virtuvės. Dėl to bao dažnai pavadinamas taivanietišku mėsainiu“, – istoriją atskleidžia Laurynas.

Bao sumuštinis su jautienos žandenomis. Karolio Milaševičiaus nuotr.


Visa bao sumuštinio paslaptis yra jo mielinė bandelė. Tiesa, pasižiūrėjus iš vienos pusės, ji niekuo nesiskiria nuo kitų, nes recepto ingredientai ir tešla yra tokia pati, kaip įprastų gelsvų bandelių. Tačiau ypatingumas slypi gaminimo būde: mums įprastos bandelės yra verdamos arba kepamos, o bao variantas verdamas garuose. Šitaip garinamos jos įgauna kitokį skonį, išlieka baltos, purios ir drėgnos.

O tuomet ateina eilė įdarui. Kadangi bandelė nėra iki galo perpjaunama, ją įdarius bao sumuštinis tampa panašus į išsipūtusią piniginę. Kaip teigia Laurynas, bandelės yra ruošiamos su  įvairiausiais įdarais, bet klasikinis bao gaminamas su kiaulienos papilve. Dar galima aptikti variacijų su vištiena, jautienos žandenomis, tofu. Papildantys ingredientai irgi gali būti įvairūs: gvakamolė, kimchi, cukinijos, grybai, baklažanai, imbierai ar kt.

Verta paminėti ir populiarų įdarą iš saldžių raudonųjų pupelių – tuomet bao gali tapti įdomiu desertu. Norint išlaikyti autentiką, reikėtų nepamiršti tradicinių Azijos prieskoninių žolelių.

Šiuo metu Londone bao yra populiariausias gatvės maistas, ir ne veltui. Jei atsibodo įprastos picos ar burgeriai, azijietiškas bao tikrai naujai pakutens skonio receptorius.

Naujausi įrašai

bottom of page