top of page

Gal dar kavos? 6 priminimai apie kavą ir sveikatą

Kava yra bene labiausiai ištyrinėtas maisto produktas, jos poveikis sveikatai – taip pat. Nepaisant to, ši tema vis dar kelia daug ir gana prieštaringų diskusijų, o mes, ketindami pasimėgauti dar vienu puodeliu kavos, visgi suabejojame: „Gal šiandien jau užteks?"



Remdamasis portale www.coffeeandhealth.org pateikiama informacija apie kavos tyrimus ir jų išvadas, NESPRESSO dar kartą primena keletą faktų apie tai, kaip kava gali būti susijusi su mūsų savijauta ir sveikata.


1. Puodelių skaičius

Mitybos specialistai pabrėžia įvairiapusės mitybos ir saiko svarbą. Tas pats pasakytina ir apie kavą. Portale www.coffeeandhealth.org teigiama, kad saikingas kavos vartojimas yra sveikos gyvensenos ir subalansuotos mitybos dalis. Ką reiškia „saikingas", kai kalbame apie kavą? Tai labiausiai priklauso nuo kavos rūšies. Pavyzdžiui, kalbant apie NESPRESSO kavas, saugūs yra 3-5 puodeliai kavos per dieną, kiek jų konkrečiai, priklauso nuo konkrečios rūšies (kavos mišinio). Štai NESPRESSO Original Line (Classic) rekomenduojami 3-5 puodeliai, o Vertuoline – 2-3.


2. Kofeino kiekis

Kavos sudėtyje yra prieštaringai vertinamo natūralaus junginio kofeino, kuris aptinkamas kolos augalo lapuose, kavoje, arbatoje. Kofeinas pasižymi stimuliuojančiu poveikiu (padauginus pagreitėja širdies plakimas, kvėpavimas, atsiranda dirglumas, gali kilti nerimas ir pan.) , todėl natūraliai kyla klausimas, koks šio stimulianto kiekis yra saugus žmogui?

2015 m. atliktas kofeino saugumo tyrimas ir padaryta išvada, kad vidutinis kofeino suvartojimas iki 400 mg per parą neturi jokio neigiamo poveikio sveiko suaugusio žmogaus sveikatai. Kūdikio besilaukiančioms ir krūtimi maitinančioms moterims rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 200 mg kofeino per parą.

Per kartą saugu suvartoti iki 200 mg kofeino. Beje, kaip tik pagal konkrečioje kavos rūšyje esančio kofeino kiekį ir kuriamos rekomendacijos, kiek puodelių kavos yra saugu išgerti per dieną. Štai NESPRESSO „Kazaar“ kavoje kofeino kiekis yra didesnis nei kituose mišiniuose, todėl šios kavos rekomenduojama išgerti ne daugiau nei 3 puodelius per dieną (nėščiosioms – 1 puodelį šios kavos)

Kofeino kiekis puodelyje gali būti skirtingas ir priklauso nuo kavos rūšies, skrudinimo, kavos ruošimo būdo ir kiek šaukštelių kavos dedama į puodelį.

 

AR ŽINOJOTE, KAD

Robusta kavos pupelėse kofeino yra dvigubai daugiau nei arabikoje.

 

Nespresso kava, patarimai

4. Priklausomybės pavojus Yra žmonių, kurie jaučiasi taip, lyg be kavos negalėtų pradėti dienos. Ar kava gali sukelti priklausomybę? Atsakymas yra „ne". Nors atsisakius kavos kurį laiką gali būti jaučiami tam tikri abstinencijos požymiai, pavyzdžiui, galvos skausmas, silpnumas ir pan., tačiau kofeinas nėra priklausomybę sukeliantis narkotikas.


5. Be kofeino

Ar kava be kofeino yra sveikesnė? Portale www.coffeeandhealth.org teigama, kad pagrindinis skirtumas tarp kavos be kofeino ir įprastos kavos ir yra daug mažesnis kofeino kiekis, taigi ir mažesnis galimas jo poveikis. NESPRESSO kofeino neturinčiame kavos mišinyje, pavyzdžiui, Ristretto Decaffeinato arba Volluto Decaffeinato kofeino kiekis vidutiniškai yra 2–6 mg puodelyje. Taigi, tiems, kurie jautrūs kofeino poveikiui, bekofeinė kava yra puiki alternatyva mėgautis kavos skoniu ir aromatu.

Saikingas įprastos kavos vartojimas taip pat nedaro jokio poveikio sveikatai. Tačiau svarbu nepamiršti, kad skirtingiems žmonėms saikingas (sveikas) kofeino kiekis gali būti skirtingas, nes organizmai individualiai reaguoja į kofeiną.


Nespresso kava, kava ir sveikata, patarimai

6. Kava prieš miegą

Dėl stimuliuojančio kofeino poveikio žmonės vengia mėgautis kava antroje dienos pusėje arba prieš miegą. Ar prieš miegą galima gerti kavą be kofeino? Portale www.coffeeandhealth.org teigiama, jog kofeino kiekis kavoje be kofeino yra toks mažas, kad neturi jokio poveikio miego kokybei. Kita vertus, bekofeinės kavos, kaip ir bet kurio kito maisto produkto, padauginti taip pat nereikėtų. Kavą be kofeino rekomenduojama vartoti saikingai.



NESPRESSO kavas, aksesuarus bei kavos aparatus rasite čia: www.nespresso.lt arba NESPRESSO butikuose PC „G9“ bei PLC „Panorama“ Vilniuje.


Skanios kavos!




Naujausi įrašai

bottom of page