Daržo dvikova: žirniai prieš pupas

© 2020 vmgonline

Gilės projektai

Gilės projektai

mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

    Daržo dvikova: žirniai prieš pupas

    Kartais svarbesnis klausimas – ne ką kramsnoti skaniau, o ką kramsnoti naudingiau. Žirniai ar pupos? Kulinariniame ringe jau kovėsi agurkai prieš pomidorus, arbūzai prieš melionus, braškės prieš žemuoges.

    Giminės

    Žirnis ir pupa, priklausantys Leguminosae šeimai, yra ir ankštinės daržovės, ir sėklos. Žirniai yra apvalios formos, o pupos primena inkstus. Abi gėrybės turi daugiau baltymų nei kruopos, jose nėra gliuteno.

    Kalorijos (100 g)

    Žirnis – 81 kalorija (14,46 g angliavandenių, 0,4 g riebalų, 5,42 g baltymų)

    Pupa – 31 kalorija (7,13 g. angliavandenių, 7,13 g riebalų, 1,82 g baltymų)

    Vitaminai

    Žirniuose yra daugiau vitamino A, C. Pavyzdžiui, valgydami žirnius gausite 30 procentų vitamino C dienos normos, o valgydami pupas – 10 procentų.

    Mineralai

    Pupose gausu tirpių skaidulų, kurios kovoja su „bloguoju“ cholesteroliu. Pupose yra daugiau kalcio ir geležies.

    Mažiau cukraus ir druskos

    Pupose yra 1 mg daugiau druskos nei žirniuose. Vienoje stiklinėje pupų ar žirinių yra 6 procentai dienos druskos normos.

    Rekomenduojama besilaikant dietos

    Pupose esantys baltymai ir skaidulos greičiau sukelia sotumo jausmą.


    Stiprybės

    Žirniuose randami polifenoliai užkerta kelią skrandžio vėžiui, artritui, Alzheimeriui, dėl didelio kiekio antioksidantų jie stiprina imunitetą, suteikia energijos, stabdo senėjimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Yra sveiki širdžiai, kaulams.

    Pupose esančios skaidulos sumažina susirgimų diabetu riziką, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, mažina susirgimų širdies ligomis riziką, kovoja su vidurių užkietėjimu ir kitomis virškinamojo trakto bėdomis.

    Silpnybės

    Pupose yra oligosacharidų, kurių virškinimas organizme sukelia dujų kaupimąsi.

    Gaminimo būdai

    Žirniai yra naudojami ir švieži, konservuoti, džiovinti. Tinka sriuboms, salotoms, garnyrams, troškiniams, makaronų patiekalams, košėms.

    Pupos gali būti džiovintos, konservuotos. Jos tinka salotoms, sriuboms, garnyrams, troškiniams, padažams.

    Ne visos pupų rūšys yra valgomos šviežios.

    Suderinamumas

    Žirniai dera su mėta, krevetėmis, kopūstu, vištiena, šparagais, salotomis, parmezanu, ridikais, ožkų sūriu, ryžiais, špinatais, braškėmis, česnaku, melionu, morkomis, bulvėmis, menke, abrikosais, lazdynų riešutais, kava, pasifloromis, mocarela, kalakutiena, makaronais.

    Pupos dera su pomidorais, ryžiais, kukurūzais, aitriąja paprika, bolivine balanda, kiauliena, obuoliais, parmezanu, kalendra, salotomis, šonine, česnaku, kiaušiniu, dešrelėmis, grikiais.

    Receptai. Išbandykite šias sriubas ir nuspręskite, kas yra Jūsų dvikovos nugalėtojas!

    Žirnių ir salierų sriuba troškinys su dešrelėmis


    Pupelių sriuba su špinatais ir granatais


    ATGAL

    PASIDALINTI

    Naujienlaiškis

    • Facebook vmgonline.lt
    • Instagram vmg_vilnius
    • YouTube vmg
    • LinkedIn vmg