Aš Ikona Pokalbių Šou Delfi TV

Džiugas Siaurusaitis: „Geriausias energijos užtaisas yra ne maistas, o miegas“

Ar galėtumėte patikėti, kad nuolatos ekranuose šmėžuojantis charizmatiškasis Džiugas Siaurusaitis, būdamas vaikas, virtuvėje pavaduodavo mamą kepdamas pyragus? Tikrai taip! Tiesa, dabar jam labiau patinka degustuoti egzotiškus patiekalus nei saldumynus, o gaminti geriausiai sekasi šašlykus – juos giria visi, kurie paragauja!

Džiugai, papasakokite, kokiais ritualais pradedate savo dieną?

Nuo vandens ir kavos. Rytais valgyti dažniausiai nieko nesinori. Mano darbo diena tokia, kad kartais reikia iš namų išeiti 7 valandą, kartais – 12. Tad jeigu reikia išeiti tik vidudienį, atsikeliu apie 10 valandą, tradiciškai išgeriu vandens ir kavos, o tuomet natūraliai užsinoriu kažko ir prieš išeidamas užkandu.

Ar gaminate namie? Jei taip, ką mėgstate gaminti?

Gaminu nemažai ir daugiausia patiekalus iš mėsos. Kadangi labai mėgstu kiaulieną ir „steikus“, tai ir ruošiu. Patiekalas, kuris visada pavyksta, – šašlykai, jais niekas iš ragavusiųjų dar nėra nusivylęs. Šašlykus marinuoju pats, nebent neturiu laiko, tuomet perku geresnę mėsą šašlykams, jau marinuotą, tačiau visada dar kažką pridedu savo. Šiaip mėgstu improvizuoti. Nors ir gaminu kažką pagal receptą, sakykime, padažą, bet visuomet sugalvoju, kaip galima būtų padaryti geriau ir į tą padažą įmaišau dar šaukštą garstyčių. Dažniausiai būnu teisus, patiekalas būna tikrai skanesnis negu gamintas aklai pagal receptą.

O ar prisimenate savo pirmus kulinarinius atradimus? Ką gaminote ir kaip sekėsi?

Mažas mėgau kepti pyragus. Kodėl pyragus? Mano mama gamina puikiai ir ji kepdavo tokį pyragą su varške: bemielės trapios tešlos pagrindas, saldus varškės įdaras, o ant viršaus – plaktų kiaušinių baltymų su cukrumi sluoksnis, panašus į morengą, tik minkštesnis. Mama šį pyragą supjaustydavo kvadratėliais, dar pridėdavo spanguolių ir patiekdavo. Kadangi šį pyragą kepdavo svečiams pavaišinti, tai man duodavo daugiausiai tris ar keturis gabalėlius, nors aš jį visą galėdavau suryti. Todėl vieną dieną liepiau mamai mane išmokyti kepti šį pyragą, kad vienas pats galėčiau jį ir suvalgyti. Ir man puikiausiai pavyko! Pavaišinau tėvus, o man pačiam liko apie pusę pyrago. Vėliau išmokau kepti ir kitokius pyragus, man visai neblogai sekėsi. Tėvai, dirbantys ir užsiėmę, pamatė visai neblogą nišą, tad kai mama neturėdavo laiko kepti pyragų progoms, prašydavo manęs.

Kaip reaguodavo svečiuose apsilankę žmonės, sužinoję, kad jūs, vaikas, kepėte patiektą pyragą?

Dažniausiai tėvai prašydavo pyragus iškepti įvairioms progoms jų darbovietėse. Kai nusinešdavo juos į darbą pavaišinti kolegų, niekas negalėdavo patikėti, kad aštuonerių metų berniukas kepa tokius pyragus. Juokingiausia buvo tada, kai tėčio kolegė paprašė manęs užrašyti vieno jų receptą. O aš, vaikas, taip ir rašiau: dvi stiklinės miltų, vienas medinis šaukštas cukraus… Turėdavome tokį medinį šaukštą, kuriuo viską matuodavome. Man būdavo puikiausiai suprantama, koks tai matas tas „vienas medinis šaukštas“, tačiau kiti neturėjo supratimo, kiek čia gramų ar stiklinių to cukraus reikia.

Kokiu patiekalu jus galima papirkti? Saldumynais?

Saldumynų atsivalgiau vaikystėje, tai dabar tai būtų „steikas“. Labai mėgstu brandintos mėsos, tikrai skaniai paruoštus, rare ar medium-rare „steikus“.

Kokios šalies virtuvė jūsų mėgstamiausia?

Mėgstu meksikiečių virtuvę, jų specifinius prieskonius. Vokiečių virtuvė irgi patinka, mėgstu keptą karką su alumi, dešreles su kopūstais. Kai kurių Azijos šalių maistas man taip pat labai priimtinas, pavyzdžiui, indoneziečių virtuvė ir ypač jų vištienos vėrinukai su žemės riešutų padažu. Bet azijietiškų patiekalų tikrai negalėčiau valgyti kasdien.

O tradiciniams lietuviškiems patiekalams sakote „taip“ ar „ne“?

Patinka, ir net labai! Cepelinų dažnai nevalgau, bet mėgstu kraujinius vėdarus, kefyrą ir šaltibarščius, be abejonės, silkės su bulvėmis niekada neatsisakau.

Kokius patiekalus mėgstate kelionėse? Ragaujate vietinės virtuvės patiekalus ar liekate prie tradicinių?

Kelionėse būtinai ragauju tai, kas toje šalyje valgoma. Kai jau viską paragauju, tada suvalgau kažką europietiško. Esu valgęs pitoną, ruoštą ant grilio, su padažu. Jį reikėjo užsakyti iš anksto, kad vietiniai pagautų ir paruoštų. Dabar neseniai ragavau keptą žiurkę. Nuluptą, pjaustytą gabalėliais. Skonis kaip vištienos.

Ką rekomenduotumėte valgyti tiems, kurie nori būti energingi ir tiek daug per dieną padaryti, kiek jūs?

Nėra tokio patiekalo, sočiai pavalgius ta energija dingsta ir dažniausiai norisi pamiegoti. Tad kaip energijos užtaisą rekomenduoju miegą!

ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg