top of page

„CASK 215“ daro perversmą Šiauliuose

Sudėjus tokius du žodžius kaip „Šiauliai“ ir „maistas“, kai kam galvoje gali nuskambėti kandus Andriaus Užkalnio komentaras, kad nuvažiuoti pavalgyti į Šiaulius – tas pats, kas bandyti pailsėti Palangoje ar Šventojoje. Ir nors toks stereotipas metą tikrą iššūkį, Martynas Jatautas nusprendė į jį atsiliepti. Pasirodė, kad žingsnis buvo teisingas, ir štai tiksint jau tretiems metams, gastropubas „CASK 215“ ir toliau sėkmingai traukia jaukumo bei gero maisto išsiilgusius šiauliečius.

„Žinoma, rizika buvo“, – pradeda pasakojimą Martynas. „Ji visada yra, ypatingai, kai Šiauliai nėra toks traukos centras kaip Vilnius. Tačiau rizikuoti teko, nes maisto atžvilgiu šis miestas buvo paskendęs gilioje senovėje. Iš esmės galėjai rasti tik „tradicines“ virtuves, į kurias nuėjęs galėjai užsisakyti viską: ir kinišką vištieną, ir itališką picą. Nebuvo vietų su išdirbtomis koncepcijomis, kuriose nerastum painiavos. Kaip galiausiai paaiškėjo, ši prielaida pasitvirtino – Šiauliai įvertino mūsų naują požiūrį.“

Ramūno Maniko nuotr.


Kad „CASK 215“ skiriasi nuo kitų vietų Saulės mieste, pajutome vos įžengę. Akį iškart patraukia šiltas ir kaimišką primenantis, tačiau modernus interjeras (angl. rustic). Kaip atskleidžia vietos įkūrėjas, buvo svarbu, kad atėjusiems svečiams būtų jauku. Tad interjerą kūrė ne patys, kaip vėlgi įprasta Šiauliuose, o pasikvietė dizainerį.

Žinoma, toliau pagrindinis dėmesys buvo nukreiptas į meniu – juk dėl gero maisto pasirinkimo trūkumo viskas ir prasidėjo: „Visada mylėjau britišką ir amerikietišką virtuves,“ – prisipažįsta Martynas,  – „Jos man visada atrodė tokios šiltos, jaukios, tad britišką-amerikietišką virtuvę ir pasirinkome. Be to, normalaus tokio tipo maisto Šiauliuose nebuvo.“

Mes žinome, kad kiekvienas geras patiekalas prasideda nuo gerų ingredientų. Už tai, kaip pasakoja „CASK 215“ savininkas, renkantis produktus tikrai nebuvo taupoma – gastropube viskas gaminama iš aukštos arba bent jau vidutinės klasės produktų. „Galvoje visąlaik sukosi vizija, kad reikia daryti taip, kaip pats norėtum gauti atėjęs į restoraną, arba kaip gamini namie – juk negamini iš prastų produktų. Visada pirmiausiai galvojame apie svečią. O ir pateikimas svarbus – patiekalas turi atrodyti estetiškai, tačiau kartu visko neturi būti per daug,“ – priduria Martynas.

Ramūno Maniko nuotr.


„CASK 215“ meniu tikrai nepavadinsi nuobodžiu – kas sezoną ten pasirodo 7 nauji patiekalai. Tiesa, kalbėdamas apie sezonus Martynas neturi omenyje visų keturių metų laikų. Norėdami, kad viskas būtų išdirbta iki galo, „CASK 215“ pasirinko atnaujinti meniu dukart per metus: rudens-žiemos ir pavasario-vasaros sezonams.

„Kai tik turiu laisvo laiko, visada ieškau naujų idėjų maistui. Žiūriu dokumentikas, naršau internete, instagram ir viską kaupiu,“ – pasakoja pašnekovas, ir pamini, kad visose meniu kategorijose stengiasi pakeisti po patiekalą. Tačiau taip pat visada stebi, kaip reaguoja svečiai: kai kurios naujienos netrukus tampa klasika, o su kai kuriomis po sezono atsisveikinama. Užtat kuriant naujienas kuriamas ir balansas – tarp maisto tendencijų, ir tarp to, ką mėgsta svečiai.

Chalapos paprikų ir krevečių užkandis bei sočios amerikietiškos salotos. Martyno Jatauto nuotr.


Meniu. Pradėti pažintį su gastropubu, aišku, verta nuo užkandžių. Ir čia jus iškart nustebins naujiena: iš mandrumo net salstelėjusios krevetės, keptos svieste, ir chalapos paprikos, įdarytos kreminiu sūriu (11,00Eur).

Mėgstantiems valgyti lengviau, pristatomos sočios amerikietiškos salotos (6,00Eur) su grilyje kepta vištiena, mėlynojo pelėsio sūriu ir avokadu. O jei norisi ko nors rimčiau, naujam sezonui sukurtas pasirinkimas tikrai nemažas: 21 dieną brandintas jautienos steikas (20,00Eur), nelegaliai lipšnūs kiniško stiliaus kiaulienos šonkauliai (7,50Eur) arba steiko mėsainis su sviestine brioche bandele ir sultinga jautienos mėsa (7,00Eur) – pora kaip tvora.

Steiko mėsainis ir nelegaliai lipšnūs kiaulienos šonkauliukai. Martyno Jatauto nuotr.


Pietus ar vakarienę užbaigti geriausiai tiks matcha arbatos pyragėlis (5,50Eur) – jame arbatos skonis susimaišęs su šiltu paslaptingu šokoladu ir ledais.

„CASK 215“ pirmieji į Šiaulius atnešė ir tikrąją vėlyvųjų pusryčių tradiciją (angl. brunch). „Šiauliams vis dar sunku iki galo įvertinti vėlyvuosius pusryčius, tačiau matome, kad jie prigyja. O netrukus, po mūsų, ir kiti restoranai ėmė juos rengti,“ – šypteli Martynas.

21 dieną brandintas jautienos steikas bei matcha arbatos pyragėlis. Martynas Jatauto nuotr.


Žinoma, tokių pusryčių žvaigžde jau ilgai yra tapęs avokado skrebutis. Jį rasite ir Šiaulių gastropube (4,50  Eur): karštas skrebutis bei burnoje tirpstantis temperamentingasis ispanas Romesco, kartu su vaikystės draugu avokadu. O ant viršaus – šilkinis kiaušinis.

Planų Martynas turi ir ateičiai – jo galvoje nuolatos verda idėjos. Netrukus turėtų pasirodyti įdomūs dienos pietų pasiūlymai, o vasarą „CASK 215“ su įsigytu maisto furgonu išvažiuos aplankyti likusios Lietuvos. Galime išduoti, kad planų yra ir dar daugiau, tik kokie jie bus – parodys laikas.

Adresas: Vilniaus g. 215, Šiauliai.

Darbo laikas: I ir II: 12:00-22:00; III ir IV: 12:00-23:00; V ir VI: 12:00-01:00; VII: 12:00-18:00.

„Facebook“ paskyra: ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page