top of page

Bulvinė dvikova: blynai ar plokštainis?

Jei mėgstate bulves, šie patiekalai neabejotinai karaliauja jūsų numylėtinių sąrašo viršuje – tai bulvių plokštainis ir bulviniai blynai. Tačiau prisipažinkite, ar besimėgaujant šiais bulviniais šedevrais nepradedate nuogąstauti dėl didelio jų kaloringumo? Kartą ir visiems laikams nusprendėme paneigti arba patvirtinti visus su šiais patiekalais susijusius mitus. Skelbiame dvikovą, o jos nugalėtoją padės išrinkti mitybos specialistas ir tinklaraščio „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas Artur Swan.

Dvikovai pasirinkome šiuos receptus (abu skirti maždaug keturiems žmonėms, tad paskaičiavome jų maistinę vertę vienai porcijai).


Bulviniai blynai (4 žmonėms)

5–7 bulvės

Svogūnas 1 vnt.

Kiaušinis 1 vnt.

Miltai 3 valg. šaukštai

Aliejus 100 ml

Žiupsnelis druskos, pipirų


Bulvių plokštainis (4 žmonėms)

5-7 bulvės

200 ml pieno

Truputis druskos, pipirų

100 g šaltai rūkytos šoninės (nebūtinas ingredientas)

1–2 svogūnai

1 kiaušinis

Truputis aliejaus skardai patepti


MAISTINGUMAS

Bulviniai blynai yra šiek tiek kaloringesni, keliais gramais pirmauja ir žvelgiant į turimų angliavandenių, kurie atsakingi už organizmo energiją, skaičių. Tačiau bulvių plokštainis pranašesnis baltymų kiekiu, turi ir mažiau riebalų.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Apskritai bulvėse labai daug kalio, kuris naudingas mūsų organizmui (jis būtinas organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti, normaliai nervų sistemos ir širdies raumenų veiklai). Taip pat bulvės savyje turi ir kitų labai naudingų savybių ir elementų: vitamino C, B vitamino, net 6 proc. geležies dienos normos, taip pat 6 proc. magnio“, – komentuoja mitybos žinovas A. Swan.

Bulviniai blynai (porcija 1 asmeniui)

Kaloringumas: apie 431 kcal. Angliavandeniai: apie 49 g. Riebalai: apie 25 g. Baltymai: apie 6 g.

Bulvių plokštainis (porcija 1 asmeniui)

Kaloringumas: apie 413 kcal. Angliavandeniai: apie 47 g. Riebalai: apie 18 g. Baltymai: apie 16 g.


STIPRYBĖS

Kugelis, kaip sako mitybos žinovas, pasižymi gausesniu skirtingų medžiagų kiekiu. „Šis patiekalas išsiskiria puikiu balansu tarp baltymų, riebalų ir angliavandenių, be to, iš bulvių plokštainiui naudojamo pieno gauname ir kalcio“, – aiškina pašnekovas. Taip pat kugelis turi mažiau riebalų ir daugiau baltymų nei blynai. Vis tik šis patiekalas taip pat atneša naudos – aprūpina organizmą energiją, mat pasižymi angliavandenių gausa. Čia galima rasti ir baltymų, kitų naudingų bulvėse esančių medžiagų.


SILPNYBĖS

Tuo atveju, jei bulvių plokštainis pagardintas šonine, trūkumų išvengti nepavyks, patikina mitybos specialistas: „Jei naudojate šoninę, gaunate per didelį kiekį druskos ir blogojo cholesterolio.“ Nors blynuose šio pagardinimo nėra, juose galima aptikti kitą blogybę. „Iš kepimui skirto aliejaus gauname per daug riebalų, o štai baltymų stipriai pritrūksta“, – sako A. Swan.

Valerijos Stonytės nuotr.


VERDIKTAS

Panašu, kad susirėmė du pakankamai lygiaverčiai priešininkai, tačiau mitybos specialistas užtikrintai skelbia verdiktą. „Iš bulvių plokštainio gauname daugiau naudingų medžiagų, jame mažiau riebalų ir daugiau baltymų. Šis patiekalas gali būti dar naudingesnis atsisakius šoninės, kuri turi daug cholesterolio. Atsisakę šio ingrediento ar bent jau sumažinę per pusę, sutaupysime ir kalorijų“, – pataria pašnekovas.

Kam šių patiekalų verčiau vengti? Mitybos žinovas pateikia atsakymus. „Jeigu žmogus turi problemų dėl per aukšto kraujospūdžio, širdies ligų, nutukimo, bulvių plokštainio su šonine patarčiau vengti ir rinktis jį be šio ingrediento. Tiems, kurie rūpinasi savo figūra, stengtis naudoti kuo mažiau aliejaus, tai ypač aktualu kepant blynus“, – sako A. Swan.

Vis dėlto, netrukus priduria, kad per daug dėl šių patiekalų baimintis nereiktų, o atsižvelgus į patarimus ir pakoregavus ingredientus, jie gali tikti ir sveikos mitybos šalininkams: „Bulvė turi labai daug naudingų medžiagų, ji bloga tampa priklausomai nuo gaminimo būdo.“

Naujausi įrašai

bottom of page