top of page

„Brussels Mussels“: visa, kas geriausia iš Belgijos


Brussels Mussels restoranas, VMGonline.lt
Vytautės Ribokaitės nuotr.

Įžengus į rudens pradžioje duris atvėrusį „Brussels Mussels“ restoraną apima jausmas, kad atsidūrei tikrai ne Vilniuje. Itin aukštos lubos ir prabangus, bet jaukus interjeras, profesionalus personalas ir abejingų nepaliekantis maistas kelia įspūdį, kad vakarieniauji kurioje nors didžiojoje pasaulio sostinėje. Ir visai ne veltui viską norisi apibūdinti žodžiu „nuostabu“ – restorano projektas tarp dviejų senų draugų šeimų brendo seniai, tad kai Gintaras ir Marija Puškoriai bei Vaida ir Romas Vaičiuliai pagaliau nusprendė jį įgyvendinti, viskas jau buvo gerai apgalvota ir vilniečiams pasiūlyta tai, ką Belgija turi geriausio – alus ir midijos. Na, ir dar keli puikūs dalykai…

„Belgiška kultūra domėjausi jau seniai, ragavau paties įvairiausio alaus ir pastebėjau, kad jam Lietuvoje yra niša“, – pasakojimą pradeda Gintaras. „Nors ir yra restoranų, kuriuose galima gauti belgiško alaus, bet pasirinkimas gana kuklus, norėjosi platesnės alaus paletės. O alų palydėti, žinoma, turėjo šviežios midijos, bulvytės, tradiciniai mėsos kukuliai ir belgiški vafliai… Taip idėją ir nešiojomės kelis metus, galima sakyti, laukdami jos sprogimo – kol atsiras tinkama vieta.“

Tinkamų patalpų laukti buvo verta – užėjus aukštos lubos ir didelė erdvė abejingų nepalieka. Pasak pašnekovo, interjerą, be abejo, irgi įkvėpė Belgija bei kelionės po ją: siena su veidrodžiais nusižiūrėta Gente esančiame restorane, įsikūrusiame sename fabrike, siena su alkoholio buteliais ir taurėmis – Briugėje. „Brussels Mussels“ netgi rasite žymųjį Briuselio berniuką, kurio, atvykę į sostinę, neretas specialiai ieško. Bet štai į Briuselį važiuoti nebereikia – jis atvyko į Vilnių.

Iš kairės į dešinę – Marija ir Gintaras Puškoriai, Vaida Vaičiulienė. Vytautės Ribokaitės nuotr.


„Pradinė idėja buvo turėti tik „pub’ą“, bet norėjosi platesnio meniu, tad dabar tai kartu ir restoranas. Didžioji dalis patalpos labiau primena restoraną, bet turime ir platų barą, o po pagrindinio vakarienės laiko, jei tik vyksta, rodome futbolo ar krepšinio varžybas“, – vietos universalumą atskleidžia Gintaras.

Be abejo, centrinę vietą užima alus. Jei kada norėsis plačiau pasidomėti belgiško alaus rūšimis, tai galite padaryti čia pat: „Brussels Mussels“ rasite knygą, kurioje kartu su nuotraukomis aprašyta apie 1600 alaus rūšių – tiek jų galima rasti Belgijoje. Esant tokiam plačiam pasirinkimui, restoranui alus pasirinktas itin kruopščiai. Dabar čia galima rasti virš 65 alaus rūšių buteliuose, o iš 10 pilstomo alaus kranų 8 irgi yra belgiški.

„Netgi patys belgai, čia atvažiavę, stebisi, kad turime tokių alaus rūšių, kurias jie Belgijoje sunkiai gauna. Ir tai natūralu. Tarkime, yra toks vienuolių trapistų vienuolynas, kuriame alus tiekėjams neparduodamas. Gali užsiregistruoti kaip fizinis asmuo, atvažiuoti, tuomet tau parduoda dvi pakuotes ir išvažiuoji. Užtat šitas alus toks vertinamas, kokybiškas ir brangus. Jis net įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Ir būna, ateina žmonės dėl tam tikro alaus, bet viskas, jau jo nebeturim – kviečiam užsukti kitais metais“, – šypteli savininkas. Taigi, alus restorane rotuojasi.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Apskritai alaus istorija – tai praktiškai antra vyno istorija. Ir įdomybių bei tradicijų čia yra tikrai ne viena. Pavyzdžiui, užsisakius vieną alaus rūšį teks… paaukoti batą. Jei vakarieniaujant staiga išgirsite skimbtelint skambutį, nenustebkite, tik apsižvalgykite: prie durų esantis pakabintas krepšys nusileis, kažkas įmes ten batą, o, kol gers alų, mainais gaus klumpę.

Vaida priduria, kad Lietuvoje jie tradiciją sušvelnino – Belgijoje klumpės negautum, aplinkui tektų strykčioti su vienu batu. O alus ypatingas, geriamas iš specialios ir brangios taurės, tad šiokio tokio užstato reikia. „Belgiško alaus istorija tikrai plati, todėl kviečiamės ir someljė, rengiame įvairius mokymus – ir patiekimas, ir atidarymas, kartu atkeliaujantys padėkliukai… Alūs taip pat turi ir savo specialias taures, kurias galima pamatyti išdėliotas lentynose sienoje“, – subtilybes aiškina Vaida.

Užsukus (o dar geriau – iš anksto rezervavus staliuką), žinoma, privalu paragauti midijų. Šios atkeliauja antradienį ir penktadienį, bet nors stengiamasi jų turėti visada, pirmadienį kartais midijų galite ir nebegauti – tai tapo populiariu pasirinkimu ir neseniai pradėtame rengti sekmadienio „brunch’e“. Paklausus, ar turi ateities planų, restorano savininkai tarsi sutartinai nusišypso, bet detalių neatskleidžia – teks apsilankyti ir patiems išvysti, kuo „Brussels Mussels“ nustebins šįkart.

Kairėje – jautienos tartaras (12 Eur), dešinėje – tuno tartaras (12 Eur). Vytautės Ribokaitės nuotr.


Meniu. Nesuklysite vakaro kelionę pradėję nuo tartaro: lašišos su „edamame“ pupelėmis, marinuota paprika ir mangų tyre (8 Eur), tuno su raudonaisiais ikrais, avokadu ir jūros dumbliais (12 Eur) arba jautienos su putpelių kiaušiniu, kaparėliais, mėlynaisiais svogūnais, agurkėliais ir marinuota paprika (12 Eur). Ieškantys naujovių turėtų atkreipti dėmesį į Lietuvos sūrininkų degustacinę lėkštę (8 Eur), o įdomesnių patirčių – į šviežias austres (3/5 Eur).

Prie belgiško alaus geriausiai tiks tradicinės belgiškos bulvytės su „tartar“ ir azijietišku padažu (4 Eur) arba, labai rekomenduotina, menkė alaus tešloje (9 Eur). Menkės atkeliauja iš olando, kuris, kaip pasakoja Gintaras, nėra didelis tiekėjas, labiau entuziastas, todėl menkės pasiekia itin šviežios ir tešloje išlieka sultingos.

Kairėje – šviežios austrės (3/5 Eur), dešinėje – midijos su aštrios čioriso dešros, raudonojo kario, grietinėlės ir salierų padažu (pusė kilogramo – 10 Eur). Vytautės Ribokaitės nuotr.


Pereinant prie pagrindinių patiekalų, meniu pažiba, be abejo, yra midijos (pusė kilogramo – 10 Eur, kilogramas – 15 Eur). Galima rinktis klasikinį vyno, česnako ir salierų padažą, belgiško alaus, grietinėlės, šoninės, salierių variantą, taip pat midijas su aštria čioriso dešra, raudonuoju kariu, grietinėle ir salierais. Kiti du variantai – pomidorų, alyvuogių ir salierų bei aštrus kokoso pieno, žaliojo kario ir saliero padažai.

Meniu rasite tradicinę belgišką „Waterzool“ sriubą su vištiena (5 Eur) arba jūros gėrybėmis (6 Eur), kelias salotų variacijas, tarp kurių – ir gaivios veganiškos salotos „Bowls“ su bolivine balanda, avokadu ir apelsinų padažu (7 Eur). Nenorintys midijų gali paragauti legendinių belgiškų mėsos kukulių su bulvių koše (9 Eur), ant grilio kepto aštuonkojo (19 Eur), brandinto jautienos antrekoto (26 Eur), raudonojo tuno steiko“ (22 Eur) ir kitų gardžių patiekalų.

Kairėje – „Pavlova“ su uogomis (6 Eur), dešinėje – tradiciniai belgiški vafliai (5 Eur). Vytautės Ribokaitės nuotr.


Užbaigti apsilankymą, žinoma, dera su desertu. Klauskite padavėjo dienos deserto (6 Eur) arba rinkitės belgiškus vaflius su cukraus pudra (4 Eur), vaisiais ir grietinėle (5 Eur) arba karamele ir ledais (5 Eur). Nuostabią patirtį tikrai garantuos „Pavlova“ su uogomis (6 Eur), o norintiems ko nors gaivesnio – „Ice Dunes ledai“ su vaisiais arba karamele ir uogomis (5 Eur). Rinkitės tradicinius vanilinius, mėtinius, miško uogų arba leiskitės į avantiūrą ir paragaukite specialiai tik „Brussels Mussels“ gaminamų skrudintų bulvyčių ledų.

Nuo pirmadienio iki penktadienio nuo 10 iki 11 val. restorane galite ir papusryčiauti, o šeštadienį ir sekmadienį nuo 11 iki 14 val. užsukti vėlyvųjų pusryčių. Čia rasite geriausius klasikinius pasirinkimus: Benediktus (4,5 Eur), šakšuką dviem žmonėms (10 Eur), avokado skrebutį su kiaušiniu (6,5 Eur). Norintiems kažko kito bus pasiūlytos vegetariškos salotos (7 Eur), žiedinio kopūsto kepsnys (7 Eur) arba migdolų piene mirkytos „chia“ sėklos su granola ir saldžia pasiflorų uogiene. O jei mėgstate šiek tiek nostalgijos, išbandykite keptus varškėčius su saldžia močiutės uogiene ir grietinės padažu (6 Eur).

Adresas: Rinktinės g. 5, Vilnius.

Darbo laikas: I–III 10:00–22:00; IV–V 10:00–01:00; VI 11:00–01:00; VII 11:00–20:00.

„Facebook“ paskyra: ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page