top of page

Brangiausių grybų sezonas: vienas Vilniaus restoranas rengia išskirtinę vakarienę

Vakar baigėsi daugiau nei mėnesį trukusi Tarptautinė Albos baltųjų trumų mugė, šiemet vykusi 88-ąjį kartą. Į renginius, aukcionus, paskaitas ir apsipirkti minios plūdo dėl vienų vertingiausių valgomųjų trumų. Dabar – pats jų sezonas.

Įvairiausiais epitetais apipinti trumai – 2,5–10 cm skersmens grybai, augantys ant ąžuolų ar lazdynų šaknų. Pasaulyje žinomiausios dvi šio delikateso rūšys: juodieji (Tuber melanosporum) vasaros trumai iš pietvakarių Prancūzijos ir baltieji žiemos trumai (Tuber magnatum) iš Šiaurės Italijos. Perigore randama pačių brangiausių juodųjų trumų, kurie naudojami gaminant žąsų kepenėlių paštetą.

Derlingiems metams reikia šlapių vasarų. Kadangi oras yra nenuspėjamas, todėl trumų kilogramo kaina gali siekti ir 2–4 tūkst. eurų. Po nederlingo praėjusio sezono šiemet trumų mėgėjai gali džiaugtis gausiu ir puikios kokybės derliumi. Dėl to nukrito ir jų kaina. Pernai dėl sausros baltųjų trumų kaina buvo kur kas didesnė – nuo 600 iki 700 Eur už 100 g.

Valerijos Stonytės nuotr.


Šių grybų sezonas trunka apie keturis mėnesius, t. y. nuo rugsėjo 21 d. iki sausio 31 d. Sezonui besitęsiant, bet trumų medžioklei Toskanoje pasibaigus, lapkričio 29 d., 19 val., restoranas „Imperial“ rengia degustacinę vakarienę, kurioje bus galima paragauti šviežių, šių metų derliaus trumų.

Vakarienės meniu:

Amuse-bouche (restorano šefo pasveikinimas, komplimentas): profitroliai su foie gras musu ir trumais

Šaltas užkandis: dūminiame viskyje marinuotas upėtakis su švelniu rikotos ir juodųjų trumų kremu

Sriuba: bulvių ir porų velouté su baltaisiais trumais

Karštas užkandis: rizotas su be lukšto virtu kiaušiniu ir juodaisiais trumais

Pagrindinis patiekalas: elnienos Velingtonas su miško grybais, trumų-bulvių muslinu ir baltųjų trumų demi-glace padažu

Desertas: šokolado ir trumų improvizacija

Vakarienės kaina asmeniui – 62 Eur.

Daugiau informacijos apie renginį ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page