top of page

Botanikė atskleidė, kodėl negalima maišyti grybų su alkoholiu – pasekmės neišvengiamos


grybai, voveraitė, vmgonline
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Šeštadienio laidoje ALFAS LIVE Alfas Ivanauskas kalbino Jurgą Motiejūnaitę – Lietuvos botanikę, biomedicinos mokslų daktarę. Virtuvės šefas pasidalino savo patirtimi, kai vienos laidos filmavimo metu ragavo džiovintos musmirės.

„Kurią musmirę turite galvoje? Jei jums būtų davę žaliosios musmirės, mes šiandien nekalbėtumėme. Geriausiu atveju gulėtumėte reanimacijoje. O raudonąją musmirę vieni žmonės naudoja kaip vaistą, kiti – kaip psichotropines medžiagas, bet tai labai rizikinga. Su šiais nuolatiniais vartotojais norėčiau susitikti net ne po 40, o po 20 metų ir pažiūrėti, kaip jaučiasi jų kepenys, nes niekas nežino, ar tos medžiagos nesikaupia, ar jų poveikis nėra ilgalaikis poveikis.“


Jeigu gerai nepažįstame grybų, bet norime grybauti, kaip žinoti, kuris grybas valgomas, o kuris ne?

Renkant grybus Lietuvoje ir nepažįstant grybų, svarbiausia rinkti tokius, kurie turi kempinėlę kepurėlės apačioje ir niekada tų, kurie yra su lakšteliais.


Ar visus grybus reikia termiškai apdoroti?

Valgyti termiškai apdorotus – saugiau, jeigu renkate įvairius grybus. Ypač, jeigu tie grybai nėra šviežutėliai, kažkiek jau palaikyti. Be to, svarbu, kaip veikia jūsų skrandis, nes termiškai neapdoroti grybai – sunkiai virškinami.


Kokių naudingų medžiagų turi grybai?

Grybai turi vitamino D, seleno ir pats svarbiausias dalykas, kurio turi laukiniai grybai, yra – ergotioninas. Tai dabar labai tyrinėjama aktyvi medžiaga, grybai ją gali perduoti augalams. Laukiniuose grybuose jo daug, o kultūriniuose, kur jie auginami su daug trašų, intensyvioje žemėnaudoje, jo beveik nėra.


Kaip dera grybai ir kiti produktai? Gal yra nerekomenduojamų derinių?

Negalima vartoti baravyko paąžuolio kartu su alkoholiu. Gražus, skanus grybas, bet su alkoholiu jo negalima, nes pagirios gali būti daug sunkesnės nei tikitės. Ir kitas, kurio Lietuvoje nelabai renkame – gauruotasis mėšlagrybis. Kai jaunas, jis geras ir skanus grybas, bet su alkoholiu geriau nevartoti, nes pagirios bus stiprios.

Baravykas, grybai, vmgonline
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Ar iš tikrųjų baravykas tikrai yra pats vertingiausias grybas Lietuvoje?

Negaliu pasakyti, ar jis yra pats vertingiausias. Baravyką galite naudoti įvairiai: džiovinti, kepti, valgyti žalią, virti. Skoninės jo savybės yra daug geresnės nei pievagrybio. Be to, baravykų ne taip lengva rasti, tai ne ūmėdės, ne kazlėkai. Žmonės skirtingi: vieni mėgsta voveraites, kiti rudmėses, dar kiti žvynabūdes. Grybo vertė tikriausiai labiausiai priklauso nuo to, lengva ar sunku jį rasti ir konkretaus žmogaus skonio bei poreikių.



ALFAS LIVE laidą galite žiūrėti ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page