Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Betampant virtuvės maestro: prieskoninių žolelių enciklopedija

Tam, kad taptum virtuvės maestro, juk turi mokėti suvaldyti visas po ranka pasitaikiusias prieskonines žoleles.

Bazilikas

Aromatingais baziliko lapais ir ūgliais dažniausiai skaninamos salotos, sriubos, užkandžiai, mėsos patiekalai. Plačiai vartojamas europinėje bei nacionalinėse virtuvėse. Italų, Kaukazo virtuvės neįsivaizduojamos be baziliko. Bazilikas – klasikinio pesto sudedamoji dalis. Geriausi deriniai su petražolėmis, rozmarinais, čiobreliais. Labai daug rūšių. Gamindami karštus patiekalus baziliką dėkite jau nukaitę nuo ugnies.

Laiškiniai česnakai

Švelnaus skonio laiškiniai česnakai ypač populiarūs europinėje virtuvėje. Tai – viena būtinų prancūziškų prieskonių mišinių sudedamoji dalis: „remulado“ padažui, „višisuas“, „fines herbes“. Netinka apdoroti termiškai. Tinka su žuvimi, bulvėmis, avokadais, kiaušiniais, grietine, varške, cukinijomis ir kitomis daržovėmis.

Kalendros

Geografija plati – nuo Pietų Amerikos iki Tailando. Tinka salotoms, padažams, mėsos ir daržovių patiekalams. Verdant geriausiai kalendras dėti pabaigoje. Partnerystė: avokadai, žaliosios citrinos, mangai, žuvis, kokosų pienas, jūros gėrybės, šviežios daržovės.


kalendra

Mairūnai

Malonaus, saldaus aromato. Puikiai tinka mėsos, ypač maltos, patiekalams. Tinka daržovių, ypač ankštinių, patiekalams, padažams, sriuboms. Pamėginkite įberti mairūnų lapelių į šviežių daržovių salotas arba pagaminkite žolelių padažą. Vartojami švieži, džiovinti. Naminė dešra neįsivaizduojama be mairūnų.

Šalavijai

Šalavijai labai tinka ankštinių daržovių ir riebios mėsos (ypač avienos, žąsienos), žuvies patiekalams paskaninti. Labai tinka orkaitėje keptoms bulvėms. Šalavijų lapai vartojami gaminant aštrius marinatus, konservus, sūrius, vyną. Šalavijai tinka kepiniams arba desertams su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis. Nebijo terminio apdorojimo. Dideli gruzdinti šalavijų lapai – puikus garnyras.

Peletrūnai

Viena populiariausių prancūzų virtuvėje vartojamų prieskoninių žolelių. Intensyvaus kvapo, dažniausiai vartojami švieži, apdoroti termiškai praranda išvaizdą. Peletrūnų šakelėmis aromatizuojamas actas. Lapais gardinama vištiena, žuvis, ryžių, mėsos, kiaušinių patiekalai, padažai, garstyčios.