Baltieji pipirai – kokie jie?
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Baltieji pipirai – kokie jie?

Juodieji pipirai – įprastas dalykas mūsų gyvenime, jų maltuvė visada stovi šalia druskos maltuvės. Keista, kad baltieji pipirai mūsuose mažiau populiarūs, nors Rytų Azijos ir kai kurių Europos šalių virtuvėje jie plačiai vartojami ir mėgstami. Baltaisiais pipirais gardina ryžių patiekalus, jų beria į aštrias ir į rūgščias sriubas, į bulvių košę ir į bešamelio padažą.

Pipirai tampa žalios spalvos juos apdorojus tam tikru būdu. Šiuos pipirus renka sausį, o raudonuosius pipirus nurenka vėliau – kovą ir balandį.


Kaip rašoma Bonappetit.com portale, juodieji ir baltieji pipirai renkami sezono viduryje, tik kitaip apdorojami, todėl skiriasi jų skonis (rožiniais pipirais vadinami kito augalo vaisiai, su tikraisiais pipirais neturintys beveik nieko bendro, tik šiek tiek panašų skonį, formą ir dydį).


Juodieji pipirai džiovinami vos nuskinti, jų lukštas pajuoduoja, susiraukšlėja (įsižiūrėkite į nemalto juodojo pipiro grūdelį – jis raukšlėtas). Juodieji pipirai aštroko skonio, bet nėra aitrūs. Žinoma, perkandus pipiro grūdą ar užbėrus maltų pipirų gausiau, burna degs.


Baltuosius pipirus pirmiausia išmirko, kad nusiluptų kevalas. Šių pipirų paviršius glotnus, jie – baltos spalvos. Jų skonis ryškesnis, intensyvesnis, labiau juntamas žolelių prieskonis nei juoduosiuose pipiruose. Kai kurios rūšys netgi turi pušų, sakų aromato.


Kartais baltieji pipirai būna prastai apdoroti, t. y., juos supakuoja, nespėjus iki galo išgaruoti vandeniui. Kai taip nutinka, pipirai įgauna fermentuotą, kiek priplėkusios daržinės prieskonį, kuris laikui bėgant tik stiprėja.

Besirenkant šiuos pipirus verta atkreipti dėmesį į kelis dalykus: pipirai turi būti balti su kreminiu atspalviu, bet ne rudi, kita vertus, ir ne akinamai balti (kartais pipirus išbalina su siera ar su kitokiomis cheminėmis medžiagomis), vientisos formos, be juodų ar pilkų dėmelių. Dar vienas kokybės požymis – ant etiketės turėtų būti nurodyta, kur jie rinkti.


Pipirus rekomenduojama laikyti nemaltus, o prireikus, šviežiai susimalti. Baltųjų pipirų berkite į marinatus, sriubas, troškinius, pabarstykite jais kepsnius ir pan. Baltieji pipirai ypač tinka kiaulienai, bet tiks ir kitoms mėsos rūšims.


Kokybiški baltieji pipirai yra gardūs. Prieš kelerius metus įvyko druskos „revoliucija", galbūt ateis ir pipirų eilė.


Shutterstock nuotraukos

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg