top of page

Azijos skonių triukai kasdienėje virtuvėje pagal Alfą

Mėgstate Azijos virtuvės patiekalus, bet vis neatrandate drąsos gaminti azijietiškai namuose?

O gal jus gąsdina mintis, kad receptas reikalaus turėti daugybę keistų padažų, pagardų ir prieskonių keistais pavadinimais? Alfas Ivanauskas dar kartą įrodys, kad labiausiai reikia tik šiek tiek kulinarinės drąsos ir kūrybiškumo. Na, ir žinoma, kelių papildomų ingredientų. Bet tik kelių.


suktinukai, Azijos virtuvė, Alfo patarimai

  • Jeigu norite Azijos virtuvės savo namuose, lentynoje turėtų būti sojos padažas ir terijakio padažas padažas. Šie skoniai yra azijietiškos virtuvės A ir B.

  • Sojų padažas naudojamas ir marinavimui, ir padažų ruošimui. Greitai pagaminamo padažo receptą ir neatsivalgomas salotas rasite čia. Marinuodami vištieną, kiaulieną ar jautieną vietoje druskos pilkite sojos padažą. Tačiau svarbu nepamiršti, kad sojų marinatui netinka su Azija nesusiję prieskoniai ir žalumynai, bet labai tinka čili, Kajeno paprika, kalendra, imbieras. Maišydami šiuos prieskonius visada gausite skanų Azija kvepiantį marinatą.

  • Terijakio padažą naudokite apkepintoms daržovėms ir mėsai gardinti. Rinkitės tirštą terijakio padažą ir kelis jo šaukštus įpilkite jau baigiant kepti mėsai ar daržovėms, tada gerai išmaišykite ir dar kelias minutes pakepkite. Terijakis tarsi užbaigs patiekalą ir suteiks jam Azijos poskonį. Tinka ir mėsai, ir žuviai, ir daržovėms. .

  • Jei kepate ant grotelių žuvį ar mėsą, pasiruoškite greitą terijakio padažą. Tiesiog į tirštą terijakį įpilkite citrinos sulčių, sezamų sėklų, šiek tiek česnako, įdėkite nutarkuotos apelsino žievelės. Toks padažas tiks prie keptos lašišos, vištienos ir žuvies. Tinka patiekti ir šaltą, ir šiltą.

  • Tiems, kurie dar neatrado azijietiškų sriubų, rekomenduoju pradėti nuo paruoštukų, kuriuos galima įsigyti parduotuvėse ir el. parduotuvėse. Reikės tik kelių papildomų ingredientų (vištienos, daržovių, kokosų pieno) ir sekdami instrukciją vos per 15 minučių pasigaminsite azijietišką sriubą. Greita ir lengva pažintis, kurios nesunkins daugybė keistų ingredientų, kurių reikėtų įsigyti, jeigu viską virtumėtės patys.

  • Dar vienas ingredientas, kurį pravartu turėti Azijos virtuvės gerbėjams – tai miso pasta. Miso, keli gabalėliai lašišos, svogūnų laiškai ir... sriuba paruošta! Receptas čia.

  • Nepamirškite Azijai būdingų kiaušinių ir ryžių makaronų, kurie tinka ir prie mėsos, ir prie daržovių. Jie verdami atskirai, kai kuriuos reikia tik užpilti karštu vandeniu ir palaikyti (skaitykite instrukciją). Išėmus iš vandens leisti nusivarvėti ir šalia daržovių ar vištienos į kepimo pabaigą. Viską gerai išmaišyti. Toks lengvas rytais dvelkiantis patiekalas a la wok.

  • Žinoma, ryžiai. Labai svarbu, kad būtų kokybiški. Išbandykite tokį greitą ir visais Rytų skoniais atsiveriantį patiekalą: išvirkite basmati ryžius, paskaninkite juos sojų padažu, svogūnų laiškais, pakepintais žirneliais, įleiskite kiaušinį, viską gerai permaišykite, pabarstykite sezamais ir skanaus!


Azijos virtuvė, Alfo patarimai

  • Mėgstantiesiems traškumą, pravartu išmokti susisukti suktinukus – springrolsus (Vietnamietiškus suktinukus), į kurių vidų galima dėti lengvai patroškintas daržovės, mėsą, krevetes ir viską, ką tik sugalvojate. Tešla jiems gaminti dažniausiai perkama šaldyta, ji yra labai plona, lengvai susukama ir kepama riebaluose.

  • Jeigu norisi greitesnio efekto, galima sukti summerrolsus – tai į ryžių popierių įsuktos įvairiausios šiaudeliais pjaustytos daržovės, vaisiai, uogos, virti ryžių makaronai, jūros gėrybės, vištiena, jautiena, taip pat žalumynai. Kiekvienas šeimos narys pats gali pasidaryti norimo skonio suktinuką. Kaip, žiūrėkite čia.

  • Pats trumpiausias kelias Azijos virtuvės link – skrudinti žemės riešutais ir sezamų sėklos, kurios barstomos ant salotų suteikia joms rytų poskonių. Į kai kurias salotas galima pilti sezamų aliejaus, gardinti jas aštresniais padažais.

  • Gamindami padažus salotoms naudokite ne citriną, o laimą, dėkite šviežių mėtų, kurios suteikia gaivumo, česnako, trinto imbiero, čili pipiro. Rytuose salotų padažams naudojamas ryžių actas. Jeigu tokio neturite, galite naudoti balto vyno actą.

  • Jeigu mėgstate sušius, bet bijote, kad jų gražiai nesusuksite, radau gerą išeitį, kuri daug kam patiko ir pasiteisino. Šis lengvas sušių sukimo būdas yra čia. O jeigu nenorite sukti, bet norite sušių, pasigaminkite sušių salotų. Receptas čia.

  • Rytietiški desertai gana sudėtingi, nes ruošiami ilgai, dažnai reikia wok ugnies. Tačiau, kad pasijustumėte esą arčiau Rytų, visada galite nusipirkti egzotiškų vaisių ir pasidaryti jų degustaciją. Mano favoritas – pasiflora. Valgant šį vaisių reikia įdėti šiek tiek cukraus ir kabinti skanų vidų šaukšteliu. Net ir vienas neįprastas vaisius per savaitę gali nukelti jus į saulėtąją Aziją!


Alfas Ivanauskas, patarimai

Sėkmės ir skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page