Avių pieno jogurtas: baltesnis, bet ar mažiau nuodėmingas?
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Avių pieno jogurtas: baltesnis, bet ar mažiau nuodėmingas?

Supiltas į mielą mažą stiklinį induką su tokia patrauklia etikete, kad iškart kyla mintis apie skanų, bet nekaltą desertuką, avių pieno jogurtas jau seniai traukė VMGonline.lt komandos akį.

Ir štai jis, kainavęs vos 1 Eur 39 ct, atsidūrė pirkinių krepšyje. Natūralus, be saldiklių ir priedų.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Baltasis eliksyras: kuo ypatingas

Avių pienas ne vienuose šaltiniuose vadinamas baltuoju eliksyru ir net vaistu. Nors avis pieno duoda nedaug, tačiau jis yra bent kelis kartus riebesnis nei karvės, jame daugiau naudingųjų medžiagų, t. y. labiau koncentruotas: jame daugiau ir vitaminų (A, D, C, E ir kt), ir folio rūgšties, ir kalio bei kalcio. Avių pienas yra vientisas, t. y. pastovėjęs nesusisluoksniuoja kaip nutinka karvės pienui: į viršų išplaukia grietinėlė, o apačioje lieka liesesnis skystis.

Plika akimi pastebima, kad avies pienas yra baltesnis nei karvės, nes jame nėra karotino pigmento, bet baltymų sudėtyje yra visos nepakeičiamos amino rūgštys. Ragavusieji įvairaus pieno sako, kad mėgstantiesiems karvės pieną avies yra įprastesnis nei, tarkim, ožkų, nes šis turi specifinį skonį.

Degustacija

Neįpratusiesiems gerti ir valgyti kito žinduolio pieną, reikia truputėlio drąsos. Ar nesmirdės, ar nebus neskanu? Tačiau nei smirdėjo, nei neskanu nebuvo. Labai skanu irgi ne, nes išsirinkome natūralų produktą, be saldiklių ir kitų priedų. Taigi, tikrasis avių pieno jogurtas yra švelnus, nerūgštus, tikrai malonios, lyg ir lengvesnės konsistencijos nei karvių pieno jogurtai. Žiūrint ir ragaujant vis iškildavo asociacija su panakota.

VMGonline.lt nuotr.

Ar geresnis?

Nors galima rasti parašyta, kad avių pieno kazeinas (vienas pagrindinių pieno baltymų – aut. past.) yra kitoks nei karvių ir labiau tinka laktozės netoleruojantiesiems, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad avių pieno jogurtas ypatingas nebent tuo, kad jo gamybai naudojamas… avių pienas.

„Tai yra puiki galimybė padaryti žmogaus mitybą įvairesnę. Tačiau avių pieno, taigi, ir jogurto maistinė vertė bei nauda žmogaus organizmui, jo fiziologijai ir sveikatai, deja, nėra kažkuo itin ypatingesnė. Vertindami produkto sudėtį matome, kad tai yra gana riebus produktas, jame mažai cukraus, o baltymų tiek, kiek ir įprastame jogurte. Avių pienas nėra lengviau virškinamas, todėl kelia tas pačias rizikas, kaip ir karvių pienas. Pagrindinė rizika geriant pieną – alergija pieno baltymui, išlieka vartojant ir avių pieno produktus.

Avių pienas – puikus daugybės mineralinių medžiagų, gerai įsisavinamo baltymo ir kitų maistinių medžiagų šaltinis. Rauginto pieno produktai yra dar naudingesni nei šviežias pienas, nes juose yra organizmui reikalingų probiotinių bakterijų. Trumpai tariant, avių pieno produktus rekomenduojama įtraukti į kasdienį racioną – svarbu, kad nenutiktų taip, jog kažkuris produktas imtų dominuoti kasdienėje mityboje. Pieno produktų rekomenduoja suvartoti po porciją per dieną maždaug penkias dienas per savaitę. Dėl įvairovės verta vieną dieną vartoti karvės pieno produktus, kitą – avies ir pan. Jogurtą rekomenduojama vartoti natūralų, be dirbtinių saldiklių ir priedų. Jei trūksta skonio, geriausia gardinti šviežiomis arba šaldytomis uogomis.

#aviųpienas #aviespienojogurtas #kazeinas #pienobaltymai #drEditaGavelienė #aviespienas #laktozė

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg