Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

AUSTRIŲ GLIAUDYMO ČEMPIONAS SU SOMBRERO

Trečiadienio vakarą sostinėje esančiame restorane „Imperial“, stebint miniai gurmaniško maisto gerbėjų, vyko ketvirtasis austrių gliaudymo čempionatas. Dėl geriausiojo gliaudytojo vardo kovėsi šeši virtuvės šefai: Justinas Kapovičius, Jevgenijus Michejonok, Juozas Mažeika, Rasa Savickaitė, Rytis Jakseboga ir Tadas Gailiūnas, vadovaujantis nuosavam meksikietiško maisto restoranui ant ratų. Šis dalyvis komisijos buvo pripažintas geriausiu. Su pergalės trofėjų rankoje gniaužiančiu Tadu ir kalbamės apie kelią, nuvedusį iki čempiono vardo.

Kur išmokai gliaudyti austres? Iki pradėjau nuosavą meksikietiško maisto verslą, penkerius metus dirbau virtuvės šefu restorane „California Tapas&Wine“. Ten ir „susidraugavau“ su austrėmis, gavau reikiamos praktikos, kuri išliko iki šių dienų. Manau, kad su austrių gliaudymu yra kaip ir su įgūdžiu minti dviratį. Kartą to išmokęs nepamirši visą gyvenimą.

Renginio organizatorių nuotr.

Renginio organizatorių nuotr.


Bet praktikuotis, tikriausiai, reikia nuolatos? Daugiau nei pusmetį vadovauju meksikietiškam restoranui ant ratų „Peligroso“. Čia austrių klientams nepateikiame, tad geldelių gliaudymo subtilybes tenka prisiminti bičiulių vakarėliuose. Nemeluoju, paskutinį kartą iki čempionato austres gliaudžiau birželį draugo jubiliejuje.

Ar ilgai ruošeisi konkursui, kūrei strategiją? Tiesiog dariau tai, kas man prie širdies. Kiekvieną dieną gyvenu meksikietišku maistu, apie tai pastaruoju metu sukasi visas mano gyvenimas. Todėl ir atėjau į čempionatą apsirengęs ryškiais meksikietiškais drabužiais, užsidėjęs plačiabrylę skrybėlę. Žinojau, kad taip išsiskirsiu iš kitų konkurso dalyvių, o ar tai man padės, ar pakenks – to net nesvarsčiau.

Renginio organizatorių nuotr.

Renginio organizatorių nuotr.


Austres pateikei ant skrybėlės! O kodėl gi ne? Taip įdomiau. Žmonės į restoranus eina ne tik skanaus maisto. Jo pateikimas, šou elementai, sugebėjimas nustebinti – tai ne mažiau svarbu nei receptas.

Tavo austrių receptas sužavėjo neeilinius komisijos narius: maisto žinovą, tinklaraštininką Andrių Užkalnį, etiketo specialistą Arminą Lydeką, vyno žinovę Rasą Starkus. Kuo patiekalas buvo ypatingas? Tą dieną, kai mane pakvietė dalyvauti čempionate, kaip tik gaminau ryklienos „sevičė“ („sevičė“ yra patiekalas, kuris ruošiamas žuvis ar jūros gėrybes marinuojant laimo sultyse su įvairiomis smulkintomis daržovėmis – aut. past.). Pamaniau, kodėl nepadarius to su austrėmis. Be laimo sulčių naudojau kitus meksikietiškoje virtuvėje populiarius produktus: avokadą, Chalapos papriką, pomidorus, agurkus, salierą. Jaudinausi, ar pavyks, bet kai čempionate paragavau kūrybos rezultato, suvokiau, kad labai skanu.