AŠ Ikona vmgonline

Austėja Landsbergienė: „Vaikai žino, kad mama iškeps skanius blynus, o tėtis – kiaušinienę“

Pedagogė, verslininkė, keturių vaikų mama ir žinomo politiko žmona Austėja Landsbergienė virtuvėje suktis malonumo nejaučia. Na, jei jau tenka, tai moteris gali ir cepelinų išvirti, tačiau geriausiai jai sekasi ir šeima labiausiai mėgsta jos kepamus firminius šokoladinius blynus. Tuo tarpu Austėjos vyras Gabrielius Landsbergis šeimą nustebina net Benedikto kiaušiniais! Apie daug dirbančios moters mitybos įpročius, vaikų valgymo ypatumus, nemėgstamus svogūnus ir glotnučius pietums moteris pasakojo taip, lyg gaminti dievintų. Nors iš tiesų, argi yra kam nepatinka kalbėti apie maistą?

Austėja, kaip prasideda jūsų ir visos šeimos rytas?

Ką valgyti pusryčiams, kiekvienas mūsų šeimoje pasirenka pats. Abu sūnūs rytais geria arbatą ir prie jos susitepa kokį sumuštinį arba valgo pusryčių dribsnius. Jauniausioji dukra labai mėgsta, kai aš arba tėtis iškepame ar išverdame kiaušinių, bet jei mes negalime ar nespėjame, tai ji prisitaiko prie vaikinų. O vyresnioji dukra nėra pusryčių žmogus, dažniausiai pačiumpa tik obuolį. Labai panašiai, kaip ir aš – aš pusryčių beveik nevalgau. Man ir noro nėra, ir laiko. Tačiau savaitgalio pusryčiai yra šventiniai, jų metu reiškiasi vyras.

Ką gi tokio valgote savaitgalio pusryčiams?

Praeitą savaitgalį pirmą kartą namuose Gabrielius gamino Benedikto kiaušinius ir jam puikiai pavyko. Tačiau dažniausiai tai būna tie tradiciniai, sotūs pusryčiai: kiaušinienė, blynai, įvairios košės.

Labiau mėgstate kavą ar arbatą?

Rytais – kavą, likusiu paros metu – arbatą (juokiasi).

Kaip daug dirbanti moteris, ar turite kokį savitą mitybos režimą?

Dienos metu paprastai man būna vėlyvi pusryčiai ir vakarienė. O pietums aš nusiperku krūvą glotnučių ir susidedu į šaldytuvą. Tad jeigu darbe šaldytuve dar yra tų glotnučių, aš papietauju, o jei ne, tai lieku be pietų ir nepietauju, kol vėl jų nusiperku (juokiasi).

Kiek žinau, jūs nemėgstate gaminti, tačiau jei jau gaminate, tai vaikų mėgstamus blynus. Su kuo gi blynus patiekiate?

Dažniausiai su uogiene. Mes labai mėgstame trintas šaldytas uogas.

Gal galite išduoti kokį ypatingą blynų receptą?

Iš tiesų, blynų tešlą visada maišau iš akies. Tačiau vaikams labai patinka, kai į paprastą blynų tešlą įmaišau kakavos, tuomet tie blynai būna tarsi šokoladiniai. Kai pirmą kartą taip padariau ir pamačiau, kaip vaikams patiko, sugalvojau dar geriau: įmaišau tarkuotų cukinijų, moliūgo, obuolių, tik morkų dar nebandžiau. Vaikai galvojo, jog tai tokie blynai, kaip visada ir nepastebėjo paslėpto ingrediento! Dabar, kai jie didesni, taip nebedarau, bet tuomet tai buvo puikus būdas ne visai sveiką patiekalą paversti sveikesniu.

Ką skaniausio namuose gamina jūsų vyras? Galbūt jis turi kokį firminį receptą, kaip kad jūsų blynai?

Tikrai kiaušinienė! Ir ta kiaušinienė yra gaminama su grietine, niekur skanesnės nesu valgiusi.

Kadangi jūs pati gaminti nelabai mėgstate, tai kaip pasirenkate alternatyvas? Kur valgote mieste?

Labai mėgstu itališką virtuvę, visai šeimai ji labai patinka. Galbūt todėl, kad ji mums labai priimtina, naminė, įprasti skoniai. Mes su Gabrieliumi dar labai mėgstame indišką virtuvę, su laiku prie jos priprato ir vaikai. Natūralu, kad kuo daugiau ragauji, tuo greičiau prie tų kitokių skonių pripranti. Mes visi šiaip ganėtinai drąsiai bandome, į vieną vietą niekada neiname.

Ką įdomiausio esate ragavusi svečioje šalyje?

Aš gan atsargiai ragauju. Pirmiausia į tą patiekalą pasižiūriu ir įvertinu, ar čia verta ragauti, ar ne. Man labai patiko plantanai. Tai – bananų rūšis, tačiau skoniu primena bulvę. Juos valgiau Afrikoje, juos ten visi valgo kaip bulves, kaip garnyrą prie kitų patiekalų, gamina netgi košę. Mes Lietuvoje manome, kad bananai būna tik saldūs, o tie plantanai visai nesaldūs. Tai buvo toks maistas, kurio skonis maloniai nustebino. Be to, man labai patiko arabiški desertai, net nežinau jų pavadinimų, tačiau juos išbandau vis naujus.

Mėgstate sūrius užkandžius ar saldžius?

Užkandžius dažniau renkuosi sūrius. Iš užkandžių labiausiai mėgstu riešutus, ypač anakardžius ir kedrų riešutus.

Kokio patiekalo ar produkto visai nemėgstate?

Svogūno, absoliučiai jokia forma. Mano mama vaikystėje juos slėpdavo, tačiau negalėdavau to maisto valgyti, mane iškart supykindavo. Be to, labai nemėgstu lašinių, silkės. Kepenėles ragavau tik vieną ir paskutinį kartą.

Galbūt yra kažkas, ko nuo vaikystės nemėgsta jūsų vaikai? Galbūt raginate juos ragauti ar kaip tik draudžiate kažką valgyti, pavyzdžiui, saldainius?

Šiaip aš labai tikiu, kad maistas yra didelis gyvenimo malonumas. Anksčiau maniau, jog reikia vaikams duoti visko, liepti ragauti, tačiau dabar galvoju – na, jei norės, tai ir paragaus. Nepažįstu nė vienos normalios šeimos, kur vaikas, atsisakydamas suvalgyti visą košę ar kažko paragauti, mirė iš bado (juokiasi). Šiaip vaikas nevalgys to, ko namuose nebus. Nenori, kad vaikas valgytų sausainių, tegu namuose nebūna sausainių. Neseniai pastebėjau vieną dalyką: namuose išdėlioju indelius su pjaustytais obuoliais, morkomis, datulėmis ar riešutais. Ir vaikai net nejausdami sukerta visą tą gėrį. Moksliniai tyrimai rodo, kad mes imsime užkandžiauti tuo, ką matome, tad jei prieš mus stovi saldainių vaza, natūralu, kad imsime tuos saldainius. Tad geriau ir vaikams, ir sau panosėje pastatyti indą su morkomis.

Ko reikia žmogui dienos metu, kad energija ir gera nuotaika trykštų per kraštus?

Mylimo darbo ir tikėjimo prasminga veikla!

#AustėjaLandsbergienė #interviu #žmonės

ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg