Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Atgijęs tarpukario restoranas

Vos pamačiusi išleistą „Alma Littera“ Fanios Lewando „Vilniaus vegetariškų patiekalų knygą“, pagalvojau, kad ją noriu ne tik pavartyti, bet ir turėti. Nesu vegetarė, tačiau būtent žydiški vegetariški patiekalai mane labai sudomino. Ir kai knyga atsidūrė mano rankose, tikrai likau sužavėta gausybe receptų.

KERINTI FANIOS ISTORIJA

Šią knygą ponia Fania Lewando išleido Vilniuje 1938 m. Joje – patiekalų receptai, kuriuos ji gamino savo vegetariškų valgių restorane Vilniaus senamiestyje. Taip pat šioje knygoje – ir patirtis, kuria ji dalijosi mokydama šalimais esančioje košerinio maisto gaminimo mokykloje. Manau, kad kai kurie patiekalai iš šios knygos buvo gaminami ir laineryje „MS Batory“ 1936–1939 m., kursavusiame iš Gdynės į Niujorką. Ponia Fania Lewando vadovavo šio lainerio košerinei vegetariškai virtuvei.

Tai – pirmoji moteris, išleidusi vegetariškų patiekalų knygą jidiš kalba Europoje. Galbūt ji būtų dar daug ką pasiekusi, jei ne karas. Apie 1941 m., būdama 54 metų amžiaus, bėgdama su savo vyru iš žydų geto Vilniuje, ji žuvo.

Neseniai vienas šios knygos egzempliorių buvo rastas Niujorke, YIVO Žydų mokslinio tyrimo institute ir kelių entuziasčių dėka buvo vėl iškeltas į dienos šviesą. Knyga buvo naujai išleista Niujorke 2015 m. Ją iš jidiš kalbos vertė ir receptus išbandė Eve Jochnowitz. Tais pačiais metais ši knyga išleista ir pas mus, Lietuvoje.

TARPTAUTINIS LIETUVIŠKAS STALAS

Labai gaila, kad, leidžiant Fanio Lewando „Vilniaus vegetariškų patiekalų knygą“, ji nebuvo redaguota Lietuvos skaitytojui. Dabar mes turime šiek tiek amerikietišką šios knygos versiją. Ji nėra bloga, anaiptol – kai kurie labai išsamūs paaiškinimai padeda suprasti, kaip lengviau pagaminti pagal nurodytą receptą. Tikrai padarytas didžiulis darbas. Pastebėjau, kad nemaža dalis Fanios Lewando patiekalų mums labai gerai pažįstami ir yra dažni ant mūsų stalo.


VilniausVegetariskiPatiekalai (1)-19 rope

KULTŪRINIAI SKIRTUMAI IR DETALĖS

Perskaičiusi knygą, vis tik turiu keletą pastebėjimų, kuriais ir noriu pasidalyti. Vertėjos žodyje yra svarbi informacija apie techninius maisto ruošimo dalykus, tokius, kaip kepimo temperatūra, matavimo vienetai. Lietuviška stiklinė, kuria mes esame įpratę matuoti, yra 220 ml. tūrio ir skiriasi nuo amerikietiško puodelio, turinčio 240 ml. Taip pat siūlau pasiskaityti skiltį „Namų šeimininkėms“ – ypač griežtus nurodymus, kurie iš tiesų teisingi ir nusako būtent ponios Fanios Lewando požiūrį į maisto produktus ir maisto paruošimą.

Dar noriu atkreipti dėmesį į kelias detales ruošiant patiekalus, kurių nedidelius netikslumus radau amerikietiškame variante.

Kepiniai

Aš labai nustebau, kad amerikietiškoje šios knygos versijoje visus receptus išbandžiusiai Eve Jochnowitz šis pyragas (knygoje jis pateikiamas kaip „Sūrio pyragas“) visiškai nepavyko. Nepavyko vienas vienintelis receptas iš 400 aprašytų! Pasirodo, kad ta nesėkmė įvyko dėl mažo taškelio. Taškelio, skiriančio produktus, kuriuos reikia sudėti į varškę ir į mielinę tešlą. Jei sugalvosite išsikepti „Sūrio pyragą“ ar padaryti mažas bandeles, atkreipkite dėmesį į tai, kad razinas dar dedame į varškę, o sviestą ir kitus produktus pilame į tešlą. Kaip ir kitus mielinus tešlos gaminius, visus komponentus maišykite iš karto, kaip rašo amerikietiškoje versijoje Eve Jochnowitz.

O kepdami „Prancūzišką pyragą su sūriu (varške) ar obuoliais“, varškę patys pagardinkite razinomis, vanile ar cukrinta apelsinų žievele taip, kaip Fania Lewando gardina visus savo kepinius su varške. Paprasčiausiai gal ji tai pamiršo paminėti.

Vitamininiai gėrimai ir sultys

Išvirtus sirupus dar karštus iš karto supilstykite į šiltus aukštus sterilizuotus stiklainius ir uždarykite steriliai išvalytais užsukamais dangteliais. Tokie pagal Fanios Lewando receptą paruošti sirupai išsilaikys ilgą laiką.

Matyt seniau augintos morkos ir burokėliai savo skoniu labai skyrėsi nuo dabar auginamų. Selekcininkų išvestos naujos morkų, burokėlių rūšys yra pakankamai saldžios, tad cukraus dėti į iškart suvartojamas sultis nėra būtina.

GALUTINIS VERDIKTAS

Nepriklausomai nuo to, kad aš parašiau keletą pastabų ar patarimų, ši knyga tikrai yra labai vertinga. Joje nepaprastai daug gerų, kasdienių ir šventinių nesudėtingai paruošiamų patiekalų receptų.

Man patiko, kad jau vartant knygą jaučiama XX a. pradžios dvasia. Būtent nuostabios įvairių daržovių iliustracijos nuo prieš karą pardavinėjamų sėklų pakelių puošia visos knygos puslapius. Mielas receptų parašymo stilius man primena mano močiutės užrašytus receptus. Tai – knyga, kurią tikrai verta turėti.

Dalia Raimonda Mačenskienė „Gera virtuvė“

#biblioteka #Geravirtuvė #Vilniausvegetariškipatiekalai #knyga #FaniaLewando #DaliaRaimondaMačenskienė

ATGAL

PASIDALINTI